"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Apathie op de online flexmarkt: minder vraag én aanbod sinds de coronacrisis

Op online flexplatform Planet Interim daalde sinds de coronacrisis niet alleen het aantal opdrachten, maar ook het aantal inschrijvingen van interim-professionals. Het tweede kwartaal van 2020 was er alleen in de sectoren media en juridisch advies juist meer nieuw werk.

Het aantal nieuwe opdrachten voor hogeropgeleide interim-professionals is in het tweede kwartaal flink gedaald sinds de coronapandemie. Terwijl er in de eerste drie maanden van 2020 nog 22.500 nieuwe opdrachten op Planet Interim stonden, waren dat er 16.400 in het tweede kwartaal.

Veel dalers, twee stijgers

Het online platform voor hoogopgeleide interim-managers en zelfstandig professionals maakte een analyse van de profielen en opdrachten. Daaruit blijkt dat het aantal opdrachten daalde in bijna alle sectoren, vooral in het toerisme en de horeca (-64%). In de farmaceutische sector viel de daling nog mee (3%).

Binnen twee sectoren steeg het aantal opdrachten juist. Er waren afgelopen kwartaal meer nieuwe opdrachten in de sectoren media (+35% nieuwe opdrachten) en juridisch advies (+22% nieuwe opdrachten) dan de eerste drie maanden dit jaar.

Aantal opdrachten per sector, tweede kwartaal versus eerste kwartaal 2020.

Meer weten? Je ziet alle cijfers en grafieken in deze infographic.

“Voor de coronacrisis waren er 28% meer opdrachten dan daarna”, zegt Niels van Berkel, oprichter van Planet Interim. “Daarnaast waren er in het tweede kwartaal minder aanmeldingen van professionals op ons platform, maar liefst 43% minder dan in de eerste drie maanden van 2020.”

Groei van het aantal opdrachten en ingeschreven professionals op Planet Interim.

‘Tijdelijke apathie’

Van Berkel noemt het een ‘tijdelijke apathie van de hele flexmarkt’. Hij benadrukt dat het jaar uitstekend begon met een flinke groei ten opzichte van 2019. “De eerste drie maanden waren zelfs zo goed, dat Planet Interim het eerste half jaar van 2020 al met al toch groeide. Er waren ruim 33% meer opdrachten en 35% meer ingeschreven professionals dan tijdens dezelfde periode een jaar eerder.”

Het aantal opdrachten trekt inmiddels weer een beetje aan, zei hij eerder tegen ZiPconomy. Ook andere grote flexmarktplaatsen zien langzaam herstel.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

2 reacties op dit bericht

  • Kennelijk heb je vervelende ervaringen met online daten, Arie. Als je er dan meteen ook zo ongenuanceerd invliegt… Online daten is nl. een groot succes, vele relaties komen wél, initieel, online tot stand.

   Hetzelfd geldt óók voor kwalitatief goede online matching platforms op de interim markt. De enorme groei die we doormaken is niet voor niets. Platforms als Planet Interim vervangen zeker niet het menselijke contact, en óók niet in alle gevallen bemiddelaars, maar zorgen ervoor dat het persoonlijke contact juist effectiever ingezet kan worden. Planet Interim is als sourcing tool opgezet om het wervingsproces transparanter te maken en om de prijsvorming eerlijker tot stand te laten komen.
   (Ik heb het dan niét over online portals die dit juist niét bieden, zoals bij veel grote organisaties die hun eigen marktkraam hebben.)

   Lees er bijvoorbeeld hier meer over als je je mening eventueel wilt nuanceren:
   https://planetinterim.nl/de-rol-van-platforms-op-de-arbeidsmarkt/40/p125/_/default.html