"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

“Over vijf jaar ben ik de grootste werkgever van Nederland”

Met een ‘alternatieve troonrede’ over twee pagina’s in het Financieele Dagblad en een aantal grote kranten trok Edward Belgraver zoveel aandacht dat zijn website op tilt sloeg. Met zijn opmerkelijke actie wil hij Nederland wakker schudden en laten nadenken over een totaal andere inrichting van de arbeidsmarkt.

Tijdens zijn bijdrage aan de Webinarweek vertelt hij over zijn revolutionaire, maar goed doordachte plannen om tot een veel eerlijkere arbeidsmarkt te komen.


Webinar Week

Op woensdag 13 oktober interviewde Hugo-Jan Ruts Edward Belgraver over zijn plannen. Daarin maakt hij concreter hoe hij dit wil gaan uitvoeren: 

 


Soms moet je even heel hard op de trom slaan om gehoord te worden, vond Edward Belgraver, en daarom besloot hij tot een opmerkelijke actie. Hij kocht een dubbele advertentiepagina in Nederlands meest impactvolle dagbladen en plaatste daar zijn eigen, alternatieve troonrede. Achter die troonrede zit een ideaal. Belgraver wil de arbeidsmarkt veel transparanter en eerlijker maken en hij gelooft dat dat mogelijk is.

“De huidige arbeidsmarkt is gebaseerd op een idee van 100 jaar geleden. Hij is nu niet meer eerlijk. Laat staan toekomstbestendig” legt hij uit: “Dat moet anders. En dat kán anders. De kern van de verandering die ik wil ondersteunen is dat we collectief gaan zorgen voor inkomenszekerheid door de loopbaan van werkenden centraal te gaan stellen. Door ze voor hun inkomen niet meer afhankelijk te laten zijn van de baan, van de contractvorm zélf. Zo blijven werkenden interessant voor werkgevers en waardevol op de arbeidsmarkt. Een hele loopbaan lang, dus ook op hogere leeftijd, of met een afstand tot die arbeidsmarkt. Ik heb daar de oplossing voor. Nu nog het draagvlak.”

 

Lees hier de troonrede die Edward Belgraver publiceerde in het FD en andere grote landelijke dagbladen.

Edward Belgraver is oprichter en directeur van Verloning.nl Verloning.nl is er voor modern werkenden die zelf de regie nemen over hun inkomsten, maar het zonder gedoe altijd goed geregeld willen hebben voor zichzelf en de organisatie voor wie ze werken. Bekijk alle berichten van Edward Belgraver

8 reacties op dit bericht

  • Zoals je in al mijn artikelen leest zie je dat ik arbeidsmarktproblemen juist benader vanuit werkenden en niet de aandeelhouder. Schrijf je in op het webinar ;). Ik ben benieuwd naar je reactie / feedback na het webinar.

 1. Van baanzekerheid naar inkomenszekerheid. Dat is de kernboodschap. Hoe dit vorm moet krijgen blijkt helaas niet uit “de troonrede”. Ik kan dus niet beoordelen of het utopie of niet is.

 2. Ik heb geen idee wat uw doel is in dit relaas. Of eigenlijk heb ik dat wel, maar u lijkt niet goed te begrijpen welke doelgroep u denkt aan te spreken. Uw hele introductie lijkt te gaan over uw politieke kleur en tegelijkertijd spreekt u zichzelf tegen. Het stuk staat bol van de tegenstrijdigheden. Een aantal citaten -en mijn vraagtekens daarbij;

  “We leven in Nederland namelijk zowel in rijkdom als in armoede. Sterker nog: in extreme armoede…”

  Serieus!? Extreme armoede? Nederland is één van de meest welvarende landen in de wereld, en ja, de verschillen tussen arm en rijk zijn groot. Maar dat soort verschillen zijn natuurlijk wel relatief. In Nederland hoeft niemand honger te lijden en hoeft niemand op straat te leven. Maar dat er mensen zijn die door verkeerde keuzes in een vervelend scenario terecht komen valt niet te voorkomen, hoe goed je ook je best doet. Maar extreme armoede wil ik het niet noemen.

  “Ondanks dat, heeft Wopke (cum suis) in al zijn wijsheid besloten meer geld te geven aan Defensie. Zo’n 60 miljoen euro, dat vooral naar wapens en munitie gaat.”

  Er gaat in Nederland structureel te weinig geld in defensie. 60 miljoen is een belediging naar defensie. Als u niet snapt waar defensie voor nodig is, dan volgt u in mijn beleving niet echt het wereldnieuws. Europa, en Nederland voorop, leunt veel te veel op Amerika, daar zijn we door de jaren heen zo aan gewend geraakt. De afspraak van de NAVO landen is 1.8 procent van de begroting voor defensie. In Nederland zou dat neer komen op zo’n 14 miljard, maar u vindt 60 miljoen al erg veel. We zitten overigens op zo’n 11 miljard, en dus te weinig.

  “Aandeelhouderswaarde viert nog steeds hoogtij, dankzij de zogenaamde VOC-mentaliteit, waar je sowieso vraagtekens bij kunt zetten. Dat werkte misschien in de 17e eeuw en hielp ons land destijds vooruit, maar we zijn inmiddels een paar honderd jaar
  verder. En nog wordt een kleiner clubje steeds rijker, terwijl de meerderheid zwoegt, sappelt, steunt en nauwelijks vooruitkomt. Niks opbouwt.”

  Wie denkt u dat die aandeelhouders zijn? Enig idee waar de pensioenfondsen hun geld beleggen? Of denkt u dat aandeelhouders uitsluitend vermogende burgers zijn?

  “In de miljoenennota van gisteren wordt arbeid zoals altijd wéér als zwaarste belast, in plaats van datgene dat veel logischer zou zijn: Vermogen. Gebruik. En bezit.”

  Dus u werkt wat extra, spaart wat geld voor uw oude dag, en ‘bezit’ vervolgens vermogen. Dus u koopt een vakantiehuisje voor wat extra voor uw oude dag en vervolgens wordt dat extra belast. Let wel; de inkomsten zijn al belast tegen het hoogste tarief en vervolgens wilt u het vermogen nog eens extra belasten. U wilt namelijk de welvaart verdelen, eerlijker maken. De mensen waar u het over heeft betalen in Nederland per saldo het meeste belasting en bevinden zich aan de bovenkant van de middenklasse. Maar die groep in de middenklasse maakt ook heel veel uren tijdens hun werkzame bestaan.

  Ik ben blij dat u het niet voor het zeggen heeft.

  Ondanks dat, heeft Wopke (cum suis) in al zij n wij sheid besloten meer geld te
  geven aan Defensie. Zo’n 60 miljoen euro, dat vooral naar wapens en munitie
  gaat.

  Aandeelhouderswaarde viert nog steeds hoogtij, dankzij de zogenaamde VOC-mentaliteit, waar je sowieso vraagtekens bij kunt zetten. Dat werkte misschien in de 17e eeuw en hielp ons land destijds vooruit, maar we zijn inmiddels een paar honderd jaar
  verder…

  In de miljoenennota van gisteren wordt arbeid zoals altijd wéér als zwaarste belast, in plaats van datgene dat veel logischer zou zijn: Vermogen. Gebruik. En bezit.

  • Beste John,

   Dank voor je uitgebreide reactie en de moeite die je hebt genomen om het stuk grondig te lezen.

   In de huidige structuur worden de rijken rijker, middenklasse kleiner en relatieve armen groter. Nederland is inderdaad een welvarend land en toch groeit 1 op de 13 kinderen in armoede op, niet hun keus!
   https://campagne.sire.nl/

   Defensie… ik heb het liever over de arbeidsmarkt agree to disagree.

   Ik denk dat aandeelhouders in ontransparante markten leiden tot morbide businessmodellen. Waar winst voor mensen gaat. Dat ons pensioen belegt is bij deze aandeelhouders is treurig en zorgt inderdaad voor een paradigma.

   Over de belasting van arbeid heb ik het over in plaats van en niet “en”. Dus belast niet inkomen, maar wel dat vakantiehuis. Klein detail, groot verschil.

   Vanmiddag om half twee geef ik een webinar mocht dat je interesseren, dan verklaar ik graag nader wat ik wil bereiken. Ik vermoed dat onze standpunten op defensie na niet zo verschillen.

   Mvg Edward Belgraver

   • Beste Edward,

    “Defensie… “; Ik ben er niet over begonnen. Je had het ook over de hoeveelheid geld voor het milieu. Op dat punt ben ik het helemaal met je eens. Voor dat geld bouw je ook 10 kerncentrales en daarmee bereik je veel meer dan het land volbouwen met windmolens die ook nog eens voor een nieuw milieu dillemma zorgen. De bladen moeten namelijk elke 7 jaar vervangen worden en zijn van een kunstof die moeilijk te hernieuwen zijn.

    Overigens vraag ik me af hoe je de huurder van mijn (hypothetische) vakantiewoning gaat belasten voor ‘gebruik’. Ik vermoed dat ik als verhuurder die belasting ga innen. Als je dat vervolgens vanuit mijn standpunt bekijkt, dan betaal ik gewoon belasting over de inkomsten. Iets om over na te denken misschien. Het zou zomaar kunnen dat het allemaal niet zo krom is als je in het stuk stelt.

    Groet, John