"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Freelancers verstevigden onderhandelingspositie door coronacrisis

De coronacrisis heeft niet voor alle zelfstandig ondernemers negatieve financiële gevolgen gehad. Volgens een onderzoek van platform Fiverr verhoogde bijna veertig procent van de freelancers zelfs zijn tarieven. Bovendien gingen ze strenger factureren.

Fiverr is een internationale marktplaats voor freelancers en heeft sinds juni 2020 ook een Nederlands platform. Het platform vroeg duizend Nederlandse freelancers werkzaam in de zakelijke dienstverlening naar de impact en gevolgen van de coronacrisis op hun werk en inkomen. De resultaten zijn opmerkelijk. Van de ondervraagden zegt 37 procent dat zij hun uurtarief hebben verhoogd sinds de uitbraak van de pandemie.

Uurtarieven verhoogd door pandemie

“Tijdens de pandemie is de onderhandelingspositie van freelancers duidelijk verstevigd”, is de verklaring van Peggy de Lange, verantwoordelijk voor de internationale groei bij Fiverr. “Door de onzekerheid en wisselvalligheid van de economie zijn bedrijven meer gaan bouwen op de diensten van freelancers. Zo zagen we al in mei dat bijna veertig procent van de mkb’ers minimaal een keer per week met een freelancer werkt. Denk bijvoorbeeld aan de noodgedwongen digitalisering, waar veel ondernemingen plotseling hulp voor nodig hadden. Freelancers hebben op hun beurt de kans benut door de uurtarieven wat te verhogen.”

Strenger factureren

Hun sterkere positie blijkt ook uit een andere manier van factureren, zegt Fiverr. Zo zegt bijna 38 procent sinds de pandemie niet langer een tarief per uur te rekenen, maar per project. 35 procent rekent sinds de pandemie een hoger tarief wanneer sprake is van drukte. Veertig procent geeft ook aan nu extra kosten te rekenen voor aanpassingen op eerder opgeleverd werk. Daarnaast hanteert 38 procent het principe “voor niets gaat de zon op” door niet langer gratis te werken, ook niet wanneer het maar iets kleins betreft.

Wel maatschappelijk betrokken

Dit laatste betekent overigens niet dat zelfstandigen nooit iets gratis doen, zo blijkt uit datzelfde onderzoek. Ruim een kwart verricht belangeloos werk voor non-profit organisaties. Van de ondervraagden zegt 26 procent mentor te zijn voor onder meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast besteedt 27 procent gratis tijd en aandacht aan het trainen van anderen in het opzetten van een eigen onderneming. De Lange: “Freelancers kijken verder dan hun eigen directe belang, blijkt hieruit. Het beeld dat freelancers altijd op zichzelf zijn en individueel te werk gaan, raakt steeds meer achterhaald.”

Netwerken bouwen

Ook voor hun concullega’s hebben freelancers graag iets over, zo blijkt uit het onderzoek. Zo helpen ze elkaar met het beoordelen en binnenhalen van werk. Iets meer dan een kwart zegt regelmatig werk van anderen onder de loep te nemen. De Lange: “We zien ook dat 1 op de 4 freelancers andere freelancers inhuurt als onderaannemer bij grotere klussen. Automatisch hoort bij zo’n constructie ook feedback. Bovendien zegt een kwart opdrachtgevers door te verwijzen naar andere freelancers als zij zelf een opdracht niet kunnen aannemen. Dat laat zien dat freelancers bezig zijn met strategische partnerschappen. In essentie bouwen zij hun eigen, betrouwbare netwerken voor opdrachten, advies en feedback.”


Lees ook over freelancers, tarieven en de gevolgen van de coronanacrisis:


Fiverr is een van de platformen die is opgenomen in onze ZiParena, het overzicht van dienstverleners in de wereld van inhuur van extern talent. Daarin maken we rond platformen en online oplossingen een onderscheid tussen ‘Freelance selfsourcing tools’, waarmee organisaties zelf op zoek kunnen naar freelancers en ‘Alternative sourcing solutions’, online kanalen om aan extern talent te komen, maar waarbij het platform een meer of minder actieve rol speelt met het tot stand komen van de match. 

Zie voor een overzicht van beide categorieën deze selectie van de ZiParena

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie