"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Verkiezingsdebat zelfstandigen: opvattingen over sociale zekerheid groeien naar elkaar toe. Meningen over regels wie nu wel of geen zzp’er is liggen mijlenver uit een

In het verkiezingsdebat over de positie van de zelfstandigen in de toekomstige arbeidsmarkt – georganiseerd door The Future – stonden partijen op sommige punten lijnrecht tegenover elkaar. Op andere punten vonden ze overeenstemming. Een verslag.

“Het politieke debat over zelfstandigen wordt gedomineerd door aandacht voor kwetsbare werkenden. De belangen van zelfstandigen die bewust kiezen voor het ondernemerschap komen daardoor in de knel. Dat zijn zelfstandigen die hard nodig zijn voor de innovatiekracht van Nederlandse bedrijven. Die groep moet je niet willen verkleinen of frustreren, die moet je juist de ruimte geven.” Arno Commandeur, algemeen directeur van The Future Group, zette bij de aftrap van het debat nog maar eens neer waarom hij de noodzaak voelde om dit debat te organiseren.

Bart van Kent (SP), Andrew Harijgens (GroenLinks), Hilde Palland (CDA), Hans Vijlbrief (D66) en Judith Thielen (VVD) gingen in op drie stellingen. Moet er een aparte rechtspositie komen voor zelfstandigen? Moeten de verschillen op fiscaal en sociaal zekerheidsvlak tussen werknemers en zelfstandigen kleiner worden en moeten we naar een basis verzekering voor arbeidsongeschiktheid voor alle werkenden?

Uit het onderstaande twitterverslag van de bijeenkomst wordt duidelijk dat de politieke verschillen over de laatste twee stellingen steeds kleiner worden.  “Er is de afgelopen vier jaar een steeds breder draagvlak ontstaan voor bijvoorbeeld een arbeidsongeschiktheidsverzekering” merkte Hilde Palland op.

Maar over hoe tot een doorbraak te komen in de voortslepende discussie over wanneer iemand nu wel of niet als zelfstandige ingehuurd kan worden, daarover blijven de meningen zeer uiteenlopen.

 • Lees alles over de verkiezingen in dit ZiPconomy dossier. Met analyses van alle programma’s, interviews met Kamerleden en achtergrondverhalen.
 • Dit debat is hier integraal

Twitterverslag

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

2 reacties op dit bericht

 1. Leuk artikel dat wel wat inzicht geeft over standpunten van de verschillende partijen.
  Wel bijzonder om op te merken dat na al die jaren gepruts in Den Haag het kennelijk nog steeds niet is doorgedrongen dat DE zzp-er niet bestaat….
  Men blijft gewoon de pizza bezorger, interim manager, gespecialiseerde ICT-ers, kappers, nagelstylisten, postbezorgers en zorgmedewerkers op één hoop gooien.
  Dat al deze voorbeelden totaal ander werk doen dat doet er blijkbaar niet toe.
  Het maakt ook niet uit of dit iemand zijn/haar bijbaantje of hobby project is, of dat pensioen en/of AOV wellicht via een andere (vaste) baan of partner prima geregeld is.

  Het is m.i. dus onvermijdelijk dat er categorieën aangebracht gaan worden om regels te kunnen maken en zo uitbuiting in specifieke gebieden aan te pakken.
  Dan kan de rest gewoon rustig doorwerken zonder onbedoeld geraakt te worden door die maatregelen.
  Iedere sector is anders. Ook bij de vaste banen zijn er toch allemaal verschillende cao’s met branche specifieke afspraken die in andere branches niet werken? Dus waarom zou dat bij zzp-ers ineens allemaal wél over 1 kam geschoren kunnen worden?
  Dus als je specifieke groepen binnen de zzp-ers wilt aanpakken of bereiken moet je deze denk ik ‘labelen’, ook al klinkt dat niet fijn.
  Dan kan je ook gelijk per ‘label’ / branche bekijken hoe ‘normaal’ het is dat opdrachten daar soms langer duren dan 1-2 jaar ivm complexiteit etc. Bv de ICT projecten van de overheid zelf waarop ingehuurd wordt….

  Wat betreft de belasting voordelen is iedereen er tegenwoordig toch al van overtuigd dat deze oneerlijk zouden zijn ondanks dat deze deels als compensatie voor andere zaken ingesteld zijn.
  ALS men nu zo graag wil dat zzp-ers een basis AOV of pensioen hebben, regel dat dan ook gewoon via het sociale stelsel. Laat zzp-ers gewoon de premies betalen en geef ze dan ook recht op WW etc. van het sociaal stelsel. Dan kunnen die fiscale voordelen weer weg.
  Dan kan iedereen daarnaast gewoon zélf kiezen om aanvullende verzekeringen of pensioenregelingen aan te gaan, naast die basis. Dat moet men bij al die andere verplichte dingen toch ook dus dat levert alleen maar meer gedoe op. Immers zo’n basis AOV die men voorstaat dekt toch de inkomsten val niet van een zakelijk dienstverlener met een hoger tarief. Dus moet je (als je iets wilt) ook daarnaast gaan bijverzekeren.

  Ik hoop dat men dus eens van dat container begrip DE zzp-er afstapt en dat werk gaat bezien vanuit de branches waarbinnen men opereert. Dat zal al een stuk schelen denk ik…

 2. Jammer dat mensen die de ballen verstand van zaken hebben, moeten gaan beslissen over de toekomst van de zelfstandigen.