"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Chris Stoffer (SGP): ‘Maak vast minder vast en geef de zzp’er meer vrijheid’

Chris Stoffer van de SGP wil zelfstandig ondernemers vrijheid geven om hun eigen pensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekering te regelen. Het vaste contract mag van hem wel wat minder vast.

“Een vast contract is een gouden kooi”, zegt Chris Stoffer, Tweede Kamerlid van de SGP. “Veel studievrienden voelden zich beknopt in het werknemerschap en gingen erop vooruit in levensvreugde toen ze zzp’er werden. Dat gun ik iedereen.”

Als Tweede Kamerlid voor een relatief kleine partij hield Stoffer zich afgelopen kabinetsperiode bezig met diverse dossiers: financiën, economische zaken, klimaat, infrastructuur, defensie en sociale zaken. Daaronder valt ook het zzp-dossier. Stoffer: “Ik ben daar op een kwart van de kabinetsperiode ingestapt en er was veel nieuw voor mij.”

‘Ik ken veel tevreden zzp’ers’

“Wat het makkelijker maakte, is dat ik veel herken uit de praktijk”, vertelt hij. “Ik ben ingenieur en werkte ruim twintig jaar in de civiele techniek. Ik ken veel zzp’ers, onder andere in de bouw.”

De meeste zelfstandigen die Stoffer kent, zijn tevreden. “Zowel qua inkomen, als wat betreft werkplezier”, zegt hij. “Meer ondernemerschap is goed voor de samenleving. Tegelijkertijd zijn er schijnzelfstandigen die het liefst vandaag nog een vast contract willen.”

Het is lastige materie, erkent hij. “Het onderscheid tussen de echte ondernemers en de gedwongen zzp’ers is niet eenduidig. Veel partijen kiezen ervoor om zelfstandig professionals dan maar hun fiscale voordelen af te pakken, zodat ze meer lijken op werknemers in loondienst. Dat is jammer. Die voordelen hebben ze hard nodig.”

Gouden kooi van werknemerschap

Hij denkt niet dat afbouw van de zelfstandigenaftrek een oplossing is. “Die schijnzelfstandigen krijgen hiermee geen dienstverband en je maakt ondernemerschap minder aantrekkelijk voor de rest”, zegt hij. Zijn alternatief: “Laten we dat nou eens omdraaien: maak het vaste contract wat minder vast. Wie nu als zzp’er wil werken, moet namelijk best wat zekerheden opgeven. Al krijgt hij daar ook een hoop voor terug.”

Stoffer werkte zelf 19 jaar bij de overheid voordat hij Tweede Kamerlid werd. “Ik was zeker van mijn pensioen en hoefde me geen zorgen te maken over ontslag”, vertelt hij. “Ik weet dus uit ervaring hoe lastig het is om dat op te geven. Wie zijn vaste baan opzegt, verliest veel zekerheden. Dat is jammer, want het is mooi als mensen als zzp’er gaan werken. Creativiteit en ondernemerschap moet je niet afstraffen, dat is namelijk goed voor ons land.”

‘Binnen drie jaar een sociaal vangnet’

Daarom wil hij het makkelijker maken om te wisselen tussen werknemer- en ondernemerschap. “Dat past bij deze tijd”, zegt hij. “Het is daarom essentieel om een stevig sociaal vangnet voor alle werkenden te creëren. Dat moet volgens onze partij binnen drie jaar concreet worden. Als je schijnzelfstandigheid aanpakt zonder dat je iets regelt voor deze groep, help je mensen in de vernieling.”

Hoe wil hij een onderscheid maken tussen de echte zelfstandigen en de gedwongen zzp’ers? “Het gaat er volgens mij om dat mensen voor zichzelf kunnen zorgen, ook als het even iets minder gaat”, zegt hij. “Het liefst zou ik de grens trekken bij een bepaald inkomen. Bijvoorbeeld een omzet van 60.000 euro per jaar. In de praktijk is dat lastig, want wat voldoende buffer is verschilt per persoon.”

Buffers en perspectief

Stoffer wil het liefst samen met zzp’ers en belangenbehartigers kijken wat voor criteria zouden passen. “Er is nogal een verschil tussen een metselaar en een consultant”, zegt hij. “Ik vrees dat er altijd een grijs gebied blijft bestaan tussen werknemers en zzp’ers. Daarom is het volgens mij vooral belangrijk dat iemand kan aantonen dat hij een buffer en perspectief heeft als het even wat minder gaat. Daar draait de hele kwestie rondom schijnzelfstandigheid uiteindelijk om.”

De SGP wil zzp’ers zoveel mogelijk vrijheid geven. De partij is tegen de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioen voor zelfstandigen. “In plaats daarvan moeten we zzp’ers de mogelijkheid geven om zich te verzekeren en daarnaast de vrijheid om aan te tonen dat zij het zelf geregeld hebben”, zegt Stoffer. “Stel, jij investeert in drie pandjes en als er iets gebeurt, kun je leven van de huuropbrengst. Dan wil ik je niet verplichten om nog meer te doen. Ik wil vrijheid geven om te ondernemen, want dat levert plezier op.”

Eén reactie op dit bericht