"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

BIJ1 wil sectorale benadering zzp en flex. Flinke beperkingen in zorg en onderwijs.

De partij van Sylvana Simons wil zeggenschap en bestaanszekerheid voor iedereen. BIJ1 spreekt zich uit tegen het zzp-schap en detachering in de zorg en het onderwijs.

Partijleider Sylvana Simons zet zich af tegen ongelijkwaardigheid, kapitalisme en uitbuiting. Het partijprogramma van BIJ1 pleit voor een inclusieve arbeidsmarkt waarin werkende mensen meer zeggenschap krijgen ten opzichte van bedrijfseigenaren.

Meer beloning voor werk

Werk wordt in het programma van BIJ1 meer beloond. Gratis kinderopvang, meer vrijheid qua werktijden, een hoger minimumloon, na negen maanden een vast contract.

Ook wil de partij naar een 30-urige werkweek, met loonbehoud. Hoe dit geregeld kan worden, blijkt niet direct uit het partijprogramma. Wel komen de positieve gevolgen in beeld: minder burn-outs, een betere work-life balance en meer banen.

Bestaanszekerheid collectief regelen

BIJ1 wil ook voor mensen die niet werken meer bestaanszekerheid. De partij schaft de tegenprestaties van de bijstand af, en de kostendelersnorm ook. De AOW-leeftijd gaat terug naar 65, maar wel met meer mogelijkheden en waardering om te blijven werken.

Er komt een Nationaal Pensioenfonds waar ook zzp’ers aanspraak op kunnen maken. BIJ1 vindt dat er meer collectief moet worden geregeld. Voor alle bedrijfstakken komt er een cao.

Tegen schijnzelfstandigheid

Voor schijnzelfstandigen wil BIJ1 correcte loon- en arbeidsrechten. De partij noemt specifiek postbezorgers en fietskoeriers. Daarnaast er is steun voor platformcoöperaties die door werkende mensen zelf worden bestuurd.

BIJ1 komt op voor de kwetsbaren onder de zzp’ers. Zo meldt het verkiezingsprogramma: “Veel zzp’ers hebben veel moeite voldoende te verdienen, kunnen hun verzekeringen niet betalen, hebben geen reserve en komen ook niet toe aan een oudedagsvoorziening.”

Dit beeld van zzp’ers klopt niet in alle gevallen. Zo bouwen zzp’ers gemiddeld hogere buffers op dan werknemers. Wel zijn er verschillen per sector.

Sectorale aanpak van zzp’ers

In tegenstelling tot veel andere partijen, spreekt BIJ1 zich duidelijk uit voor een sectorale benadering bij het flex en zzp-dossier. De partij vindt dat zzp’ers en mensen met flexcontracten in toenemende mate elkaars concurrenten worden. Leraren en zorgpersoneel die als zzp’ers of gedetacheerd werkzaam zijn, worden tegen elkaar uitgespeeld, vindt BIJ1. De partij pleit daarom voor een verbod op bureaus die personeel in de zorg en het onderwijs uitzenden.

In de politiek speelt al langer de vraag hoe een juridisch onderscheid tussen zzp’ers en werknemers eruit moet zien. Het risico is dat teveel bescherming van bepaalde groepen leidt tot belemmering van andere groepen. Het idee om dit sectoraal aan te pakken, is niet nieuw.  Zo gelden er in België voor sommige sectoren flink strengere regels voor het inhuren van zelfstandigen.

Op 17 maart 2021 zijn de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar de verkiezingen besteedt ZiPconomy aandacht aan de visies van de verschillende politieke partijen en de beloftes in hun verkiezingsprogramma’s op het gebied van de arbeidsmarkt en zelfstandigen. Klik hier voor een overzicht.

2 reacties op dit bericht

 1. Ja zo zie je maar, mevrouw Simons en haar club staan ver van de werkelijke wereld, door ZZP-ers in de Zorg is de zorg blijven draaien de afgelopen jaren. Veel zorginstellingen van de oude leest, jagen het personeel de deur uit, weer een politieke partij die niet kijkt waarom mensen ZZP-er in de Zorg worden, zo jammer en kortzichtig. Door bezuinigen in de zorg en uithollen stelsel, het niet serieus nemen van het menselijk kapitaal in de zorg, nemen veel mensen eigen regie terug, dus worden ze ZZP-er in de zorg.
  Wilde ik even gezegd hebben. Ik begeleid dagelijkse zeer veel ZZp-ers in de Zorg. Wat een mooie mensen!

 2. @Marco, Ik lees nergens dat deze mevrouw zegt dat ze de ZZPer niet dankbaar is.
  Ten eerste wil ik aangeven dat ik deze lijsttrekker in zijn geheel niet mag, maar wat ik hier lees is dat zij juist de schijnzelfstandigheid tegen wil gaan en daarmee die ZZPers wil beschermen om hun een fatsoenlijke bestaan te bieden.
  En het klopt toch ook dat “Veel zzp’ers hebben veel moeite voldoende te verdienen, kunnen hun verzekeringen niet betalen, hebben geen reserve en komen ook niet toe aan een oudedagsvoorziening.” Er wordt niet aangeven wat “veel” is, maar dat dit veel al de ZZpers in de Zorg, Postbezorgers, fietskoeriers, kunst- en culturele beroepen betreft is wel duidelijk. En die wil men bij Bij1 juist beschermen wat in mijn ogen een goed en mooi streven is.
  Het instellen van een minimum uurtarief dat beduidend hoger is dan het geldende uurtarief van vaste werknemers in het gelijke beroep, zou hierbij kunnen helpen.
  Dan is en blijft de ZZPer ingezet worden voor hun specifieke kennis en in uitzonderings gevallen als capaciteit aanvulling. Hiermee is uitbuiting van de baan kan de markt weer zijn werking doet. Ook worden de ZZP-ers dan weer een echte ondernemers, die zelf kan bepalen wat goed voor hem is.
  Dit is het eerste bericht in ZIPconomy van een te kiezen partijen dat mij aanspreekt.
  Het is jammer dat dit door partij moet worden gedaan, waar ik nooit op zou stemmen.