"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

KVK: 10% meer ‘starters’, maar ook veel meer ‘stoppers’.

Het aantal startende ondernemingen is al vier maanden op rij hoger dan dezelfde periode in 2019. Ook het aantal ondernemers dat gestopt is ligt veel hoger dan een jaar geleden. Netto stijgt het aantal ondernemingen, waaronder veel zzp’ers, nog wel wat.

Het aantal startende ondernemingen ligt in de maanden juni, juli, augustus en september hoger dan in dezelfde periode in 2019. Zo kwamen er in september 10% meer ondernemingen bij dan in dezelfde maand in 2019. Het gros van de startende ondernemingen zijn zelfstandigen zonder personeel. Dit blijkt uit de Trendrapportage die KVK vandaag voor het eerst publiceert.

Die rapportage laat een ongekende dynamiek zien. Naast een toenemend aantal starters, is ook het aantal ‘stopper’ aanzienlijk hoger dan in 2019: 39% meer. Bij de stoppers is deze beweging vanaf de maand mei zichtbaar. In juni nam het aantal stoppers het meest toe, met maar liefst 67 procent in vergelijking met dezelfde periode het jaar ervoor.

Bron: KVK Trendrapportage

In september kwamen er zo’n 20.000 nieuwe ondernemingen bij. Bijna 15.000 stopten er. Netto groeide het aantal ondernemingen in de maand september van dit jaar dus met zo’n 5.500. Een jaar geleden lag de netto groei op ongeveer 8.000.

Bron: KVK Trendrapportage

Faillissementen lijken een beperkte rol te spelen in de reden waarom zoveel ondernemingen stoppen.

Het aantal faillissementen is – gezien de economische omstandigheden – opvallend laag te noemen en liggen aanzienlijk lager dan een jaar geleden.

 

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Eén reactie op dit bericht

  1. Wat KVK niet in deze rapportage meldt is dat de afgelopen maanden de bestanden van de KVK fors zijn opgeschoond. Slapende ondernemingen/zzp’ers zijn uit de bestanden gehaald, wat een verklaring is voor groot aantal stoppers.