"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Einde stijging aantal webshops, starters kiezen nu voor gezondheidszorg

Afgelopen jaar was er een enorme stijging van het aantal webshops, maar deze trend lijkt nu op zijn einde te lopen. Dit blijkt uit het KvK-trendrapport van juni. Het aantal starters was afgelopen maand alsnog 9% hoger dan in 2020, maar deze toename wordt veroorzaakt door andere sectoren.

Het aantal starters komt weer terug op pre-coronaniveau. Afgelopen maand waren er 9% meer starters dan in dezelfde maand in 2020, een trend die al sinds maart gaande is. Dit blijkt uit het KvK Trendrapport Bedrijfsleven over juni 2021. Het totaal aantal Nederlandse bedrijven is nu 2.143.819.

Verschuivingen in de sectoren waarin men start

De internetdetailhandel zorgde afgelopen jaar voor een groot aandeel van het aantal starters, maar deze trend is nu ten einde. Het aantal startende webshops lag in juni 36% lager dan in dezelfde maand vorig jaar. Toch blijft het aantal startende webshops iets hoger dan in pre-coronatijd.

Opvallend is dat veel zelfstandige ondernemers nu starten in de gezondheidszorg. Zowel in de thuiszorg als in paramedische praktijken (zoals fysiotherapie) was er een stijging van 50% ten opzichte van het voorgaande jaar.

Professor Erik Stam, hoogleraar Strategie, Organisatie en Ondernemerschap aan de Utrecht University School of Economics, geeft duiding bij de cijfers: “Met weer een substantiële stijging in het aantal starters wordt bevestigd dat er volop kansen voor zelfstandig ondernemerschap zijn in de Nederlandse economie.”

Nog steeds weinig faillissementen

Het aantal faillissementen lag afgelopen maand nog laag, met 118 faillissementen. Dit is 43% minder dan in juni 2020. Ook dit valt uit te leggen. Professor Stam: “De daling van het aantal faillissementen blijft doorzetten. Dit zal gedeeltelijk door het continueren van de steunmaatregelen komen.”

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie