"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Ondanks besluit kabinet blijven adressen van veel zzp’ers nog openbaar

Adresgegevens van duizenden zzp’ers liggen na 1 januari 2022 nog steeds op straat

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat is druk bezig om de privacy van zelfstandige ondernemers beter te beschermen. Een gedeelte van de woonadressen in het Handelsregister wordt vanaf 1 januari 2022 afgeschermd na instemming van de ministerraad. Maar de woonadressen van zzp’ers die geen apart vestigingsadres hebben blijven nog steeds openbaar.  Het ministerie laat weten dat zij aan het onderzoeken zijn hoe deze adressen ook beschermd kunnen worden. “Het is zaak dat daar nu echt vaart achter wordt gezet”, zegt Margreet Drijvers van PZO.

Woonadressen van zzp’ers nu nog openbaar

De woonadressen van zzp’ers die geen apart vestigingsadres hebben blijven voorlopig nog openbaar. “Dat is zorgwekkend. Want naast de telefoonterreur en ongevraagde marketing kan de schending van de privacy leiden tot heel ernstige situaties zoals stalking en bedreigingen”, zegt Margreet Drijvers.

Gelukkig kwam de Autoriteit Persoonsgegevens afgelopen zomer met een wetgevingsadvies aan het ministerie om woonadressen van zzp’ers af te schermen. Niet alleen vanwege de privacy, maar ook om de kans op identiteitsfraude te verkleinen. “Wij pleiten al langere tijd voor deze aanpassing en kunnen de oproep van de Autoriteit Persoonsgegevens alleen maar onderschrijven”, zegt Margreet Drijvers.

Maak vaart met afscherming

Het kabinet komt in november met een aantal opties om anders om te gaan met ondernemersgegevens uit het Handelsregister, inclusief de bijbehorende voor- en nadelen van elke optie. Het is goed dat het ministerie in kaart brengt welke opties er zijn om ook de privacy van deze ondernemers beter te beschermen maar het is wel zaak dat er vaart wordt gemaakt laat Margreet Drijvers weten. “Iedere dag dat je privégegevens op straat liggen is er één te veel”.

PZO is één van de grootste belangenbehartigers voor zelfstandige ondernemers en heeft de wens het zelfstandig ondernemerschap duurzaam te borgen. Bekijk alle berichten van PZO

Eén reactie op dit bericht

  1. En voor welke categorieën zelfstandige ondernemers moet het adres dan worden afgeschermd? Alleen voor degenen die geen producten en/of diensten leveren aan particulieren? Enkel in de BtoB? En de zelfstandig professionals die een zelfstandig beroep uitoefenen net zoals oorspronkelijk ook niet meer inschrijfplichtig maken? Daar zit mijns inziens een oplossingsrichting, hoewel de definiëring van een beroep ook niet zo eenvoudig is. Ik begrijp het sentiment, maar ook de meerwaarde van het Handelsregister voor het vergroten van de ordening van het economische verkeer en de meerwaarde van de KvK voor de stimulering van de regionale economie