"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Gig-werk wordt de norm. Maar wanneer haakt de technologie aan?

Van 21 tot 23 oktober vindt ‘s werelds grootste HR-conferentie plaats in Parijs, UNLEASH World 2019. Josh Bersin is Thought Leader op het gebied van HR en hij zal zijn visie op de meest disruptieve HR trends van 2020 presenteren. De vraag is of de tijdelijke workforce ook aan bod komt in zijn keynote. Zo ja, wat kunnen we dan verwachten?

Parijs is eind deze maand zoals ze het bij UNLEASH zelf noemen “the epicenter of workforce revolution.” Meer dan 250 sprekers, 4500 deelnemers, 200 solution providers en meer dan 100 Startups komen samen, waaronder de meest invloedrijke leiders, visionairs, influencers en disruptors op HR gebied, afkomstig uit meer dan 120 landen.

Eén van de sprekers op UNLEASH World 2019 is Josh Bersin. Hij is één van de meest toonaangevende HR en workforce analisten van deze tijd. Hij richtte adviesbureau Bersin & Associates op in 2001 en verkocht deze in 2012 aan Deloitte, waarna het bekend werd als Bersin™ door Deloitte. Onlangs lanceerde Bersin de Josh Bersin Academy, de eerste wereldwijde development academy voor HR professionals. Bersin schrijft voor onder andere Forbes, Harvard Business Review en The Wall Street Journal, reist de wereld over als keynote-spreker en is een populaire blogger met meer dan 780.000 volgers op LinkedIn.

The HR Technology Market Disrupted: What’s coming in 2020?

De speerpunten van Bersin voor 2020 zijn gelijkheid en transparantie, diversiteit en inclusie, sociaal bewustzijn (MVO), productiviteit, employer branding, teams, carrières, wellbeing, gig- en tijdelijk werk en leiderschap. Deze speerpunten hebben allemaal een gemene deler: ze gaan HR technologie komend jaar belangrijker maken dan ooit. De vraag is of Bersin in Parijs ook dieper in zal gaan op zijn speerpunt ‘gig- en tijdelijk werk’. Wat is zijn visie hierop eigenlijk?

Tijdelijk en gig werk explodeert

Recentelijk publiceerde Bersin een onderzoek naar ‘the alternative workforce’ zoals tijdelijke arbeidskrachten in Amerika nog steeds gezien worden. Volgens Bersin was het een eye-opener. Bijna 40% van de Amerikanen heeft momenteel een deeltijd- of tijdelijke baan en van de jongeren is dat meer dan tweederde. Steeds meer mensen voelen de noodzaak om de stijgende kosten van hun levensonderhoud bij te benen. Dat creëert volgens Bersin een volledig nieuwe markt: hustling. Oftewel, mensen die bijbeunen in hun vrije tijd om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen.

Er is eigenlijk maar één simpele conclusie mogelijk: tijdelijk- en gig werk is here to stay en het blijft wereldwijd alleen maar toenemen. “Tijdelijke werknemers zijn geen alternatief meer, ze zijn een wezenlijk onderdeel van het dagelijks leven en organisaties geworden. De economie is een workforce van strijdlustige ondernemers, die onafhankelijk werken minder risicovol vinden dan een vaste baan,” aldus Bersin.

Nog steeds intern of extern

In een recent rapport van HRPS zei Bersin dat hij verrast was om nog steeds een ​​fundamenteel verschil te zien tussen de praktijk van corporate recruitment en Inhuur. “Organisaties blijven voor interne en externe werknemers volledig verschillende werkwijzen gebruiken in de werving, onboarding en het management. De meeste organisaties zien tijdelijke werknemers nog steeds als uitbesteding en als transitionele of tactische behoefte in plaats van een strategische talentpool. En dat in 2019.”

Op punten als candidate experience, screening, performance management en matching van competenties hoeven de processen volgens Bersin helemaal niet zoveel te verschillen. Maar er zijn wel hele wezenlijke verschillen in persoonlijke drijfveren tussen vast en tijdelijk. Waar vaste werknemers meer waarde hechten aan werk- en bedrijfsvoordelen, hechten bijvoorbeeld freelancers meer waarde aan de vrijheid en flexibiliteit om te kiezen waar en wanneer ze werken, met welke klanten ze werken en welke projecten ze accepteren. En daar moet je als werkgever op anticiperen.

Niet de juiste tools

“Hoewel de verschillen uitdagend zijn, passen innovatieve organisaties hun wervingsinspanningen toch steeds meer aan tijdelijke werknemers aan,” aldus Bersin. “Ze wenden zich vaker tot de freelancemarkt om hun wervingsbehoeften te vervullen en behouden zelf de controle over het proces, in plaats van het uit te besteden aan agencies.”

Overigens blijken kleinere organisaties hier beter in, volgens Bersin: “Dit komt waarschijnlijk omdat ze meer flexibiliteit hebben en minder of niet worden belemmerd door complexe interne processen en systemen en juridische afdelingen, die zijn ontworpen om te voorkomen dat een organisatie wordt aangeklaagd.”

Uit een onderzoek onder HR-organisaties heeft Bersin ook geconstateerd dat slechts 8% van de respondenten gelooft dat hun organisatie klaar is om tijdelijke werknemers goed te managen. Het blijkt een enorme uitdaging, simpelweg omdat bedrijven niet over de juiste tools en platforms beschikken om dit goed te kunnen uitvoeren. Er zal een enorme groei in tooling nodig zijn om het beheer van dit ‘schaduwpersoneelsbestand’ gemakkelijker te maken.

Eén systeem voor vast, tijdelijk en gigs

Volgens Bersin betekent deze trend dat de markt voor Vendor Management Systemen (VMS), Freelance Management Systemen (FMS), Gig Work Platformen en Crowd Work Platformen zal exploderen. “Er zijn uiteraard al heel wat oplossingen beschikbaar die organisaties helpen bij het opzetten van gig- en freelancerpools. Waarin tijd en workarrangements (SOW’s) kunnen worden geregistreerd, zodat bedrijven tijdelijke krachten per uur kunnen oplijnen. Ook hebben Softwareleveranciers als Oracle, SAP, Workday en ADP al features die inhurende organisaties helpen om projecten en teams te organiseren en managen op hun platforms.”

Waar het volgens Bersin echter nog aan ontbreekt is een volledig Human Capital Management Systeem die de huidige wereld van vrij, flexibel en dynamisch werken kan faciliteren. “Het product Standout van ADP kan dit wel voor performance management en Fuel50 kan dit voor software development taken, maar er bestaat nog geen holistische oplossing voor het beheer van zowel interne als externe tijdelijke medewerkers. Als dat gebeurt, dan zal dit een revolutie zijn voor de wereld van werk” aldus Bersin.

The Pixelated Workforce

De verhouding tussen werkgever en werknemer is tegenwoordig dynamischer dan ooit. Traditioneel was een werkgever je baan en je carrière. Nu zijn werk, banen en carrières onafhankelijk van werkgevers. Bersin noemt dit The Pixelated Workforce. “Het woord ‘pixelated’ betekent dat je de pixels kunt zien. Dit is precies hoe de workforce nu is. Elk individu in elk ander soort werk is een mini workforce, elk met zijn eigen manier van zakendoen.”

Hoe organisaties dit gaan faciliteren? Technologie dus. Hopelijk krijgen we tijdens UNLEASH 2019 nog wat meer inzicht in wat gerenommeerde solution providers en startups hierin gaan bieden in 2020.

Jeroen Moerenhout is zelfstandig Arbeidsmarktstrateeg bij Leefvermaak. Hij analyseert de arbeidsmarkt en helpt organisaties strategische uitdagingen op het gebied van werving & selectie te overwinnen. Jeroen spreekt en schrijft over de arbeidsmarkt en de toekomst van werk. Bekijk alle berichten van Jeroen Moerenhout

2 reacties op dit bericht

  1. Goed stuk en dit is een trend die ik ook herken. Nu worden platformen gezien als ‘stand alone’ instituties, terwijl platformen een technologie en strategie zijn in de (zelf)organisatie van arbeid.

    Je spreekt over een verantwoordelijkheid die HR links laat liggen. Ook dat herken ik. Het verbaast mij dan wel dat je aangeeft dat technologie de oplossing is. Deze is essentieel en de grootste toegevoegde waarde van platformen zal inderdaad in dit soort tools gaan liggen, maar ik denk dat bij HR niet zozeer techniek de bottleneck zal oplossen. De rol van HR, profielen, verantwoordelijkheden en de plek die het in de organisatie inneemt zal moeten veranderen. Alleen dan zal het maximale worden gehaald uit deze nieuwe instrumenten. Techniek is faciliterend, de mensen die er gebruik van maken leidend. En daar ligt een mooie kans en uitdaging.

  2. Dank voor je reactie, Martijn! Wat mij betreft heb je gelijk, de techniek is altijd faciliterend aan de mensen. Ik heb voor dit artikel echter de invalshoek van de technologie gekozen, omdat het de visie van Josh Bersin betreft. Ik wil daarmee niets tekort doen aan de mens uiteraard. 😉