"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Unilever werft eerst intern voor projecten en ‘gigs’

Een frisse blik of hulp nodig bij een project? Die hoeft niet altijd van buiten te komen. Daarom werkt Unilever met de ‘talent marketplace’ U-Work. Met deze HR-tool wordt interne mobiliteit, samenwerken en talentontwikkeling extra makkelijk.

Het laatste dat je als opdrachtgever of opdrachtnemer moet willen, is dat je in een “sleur” belandt. Dat werk als een verplichting voelt en dat je er geen plezier of uitdaging meer uithaalt. Om dat te voorkomen, werkt Unilever met de ‘talent marketplace’ U-Work. Met deze tool wil het bedrijf werkenden gemotiveerd houden en ze kansen bieden om door te groeien. In een artikel op Business Insider wordt dieper ingegaan op deze strategie en ook op de site van Unilever zelf lees je er meer over.

Eerst intern werven voor projecten en gigs

Met behulp van een intern systeem kunnen managers bij Unilever iedereen in de organisatie, waar ook ter wereld, om hulp vragen bij projecten. Nadat ze het project op een platform hebben geplaatst, krijgen ze aanvragen van collega’s die ongeveer 15-20% van hun tijd mogen besteden aan dit soort werk.

Bij deze flexibele mobiliteitsprogramma’s snijdt het mes aan twee kanten. Mensen kunnen nieuwe delen van de organisatie verkennen, op verschillende manieren bijdragen en nieuwe vaardigheden en passies ontwikkelen. Maar ook Unilever profiteert, bijvoorbeeld qua productiviteit, betrokkenheid, en het intern ontwikkelen van nieuwe vaardigheden. Flexwerk is een centraal onderdeel van de talentmobiliteitsstrategie van de onderneming en het helpt Unilever ook om een beter inzicht te krijgen in de capaciteiten van haar werkenden. Flexwerk kan ook nuttig zijn bij het omscholen van mensen wier baan door automatisering kan verdwijnen. En zo hoef je voor een project niet meteen externe consultants en IT’ers in te huren.

Kansen bieden voor iedereen

“Niet alleen vinden ze iemand die enthousiast is om het te doen, maar vaak merken ze ook dat ze iemand krijgen die een prachtig ander perspectief inbrengt dat ze in hun normale team niet zouden hebben gehad,” zegt Patrick Hull, vice president, toekomst van werk, bij Unilever, in het artikel. “Er is een enorm voordeel dat we capaciteit in de organisatie kunnen benutten door mensen uit verschillende functies en afdelingen, zelfs uit verschillende landen, te laten werken aan projecten binnen de organisatie”.

100% projectmatig werken

Unilever heeft U-work geïntroduceerd om volledig projectmatig werken voor werkenden mogelijk te maken. Je hebt geen ‘gewone’ baan waarbij je meedraait in projecten, maar je wordt een soort interne project consultant die alleen maar projectmatig werkt. Dat betekent ook dat werkenden een fulltime arbeidscontract krijgen, waarbij de volledige baan van de werkenden bestaat uit projectwerk binnen de organisatie.

Leidinggevenden binnen de organisatie dachten aanvankelijk dat bijvoorbeeld werkende ouders het meest geïnteresseerd zouden zijn in dit flexibele model. Maar nu blijkt dat er inmiddels ook andere geïnteresseerden zijn, zoals deeltijdstudenten, mensen met een bijbaantje en mensen die met pensioen gaan.

Talent Marketplace tooling

Het platform dat Unilever gebruikt is Gloat. Andere grote bedrijven als Schneider Electric en ADP maken ook gebruik van Gloat, met als doel mobiliteit en flexibiliteit binnen de organisatie te promoten. Door naar mensen te kijken op basis van de skills die ze nu hebben in plaats van de functietitels die ze in het verleden hadden, beginnen functietitels en afdelingen bijna overbodig te lijken. Bedrijven kunnen veel meer onderling verbonden zijn en ook meer productiviteit uit hun mensen halen door ontwikkelen en delen van skills aan te moedigen.

Het uitwisselen van kennis, ervaring en posities is bij Unilever overigens niet alleen voorbehouden aan mensen met lagere functies. Hull zelf nam een flexbaan aan om voor Unilever managers in China te gaan coachen, vertelt hij. “Toen die kans zich voordeed, dacht ik dat het voor mij een geweldige manier was om iets terug te doen”.

 


De Werf& en ZiPconomy Webinar Week 2021


Van 11 tot en met 15 oktober delen boegbeelden, specialisten en ervaringsdeskundigen op de arbeidsmarkt hun kennis met jou.

De thema’s van de verschillende dagen zijn:

  • Maandag 11 oktober: Professioneel inhuren in de praktijk.
  • Dinsdag 12 oktober: Recruitment Process Automation.
  • Woensdag 13 oktober: HR Tech & Flex.
  • Donderdag 14 oktober: Succesvol werven in een krappe arbeidsmarkt.
  • Vrijdag 15 oktober: De toekomst van vast & flex: Total Talent Management.

Schrijf je in!


 

Mark is HR projectleider en adviseur voor het groeien naar Total Talent Management of Integraal Talent Beheer. Hij staat daarin voor een gelijke behandeling van alle werkenden, door HR en de rest van de organisatie, los van hun contractvorm. Hierover schreef hij samen met Marleen Deleu het boek Mis geen Talent. Mark heeft een sterke IT achtergrond en kan hiermee een HR organisatie goed helpen om de vertaling te maken van wensen naar techniek. Hij zet graag innovatieve HR technologie in zodat alle werkenden zich kunnen ontwikkelen naar een volgende stap. In 2017 heeft hij HRTechReview.nl opgericht om objectief inzicht te geven in de HR Tech markt in Nederland. Bekijk alle berichten van Mark van Assema