"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Britse interimmers: hogere tarieven, somber over toekomst door Brexit en nieuwe inhuurregels

Interim-tarieven in het Verenigd Koninkrijk stijgen hard, maar het vertrouwen van Britse professionals in de toekomst daalt harder. En dat komt niet alleen door brexit.

De ‘vertrouwensindex’ van Britse zelfstandig interim-professionals staat op een dieptepunt, namelijk op 48. Dat is het laagste punt sinds 2014, toen belangenbehartiger IPSE begon met de indexatie van het vertrouwen van Britse zelfstandig consultants, interim-managers en interim-professionals.

Belastingregels

Volgens de onderzoekers daalt het vertrouwen in de freelance-economie flink door brexit en de aangescherpte belastingregels, bekend onder de naam IR 35. Die regels zijn bedoeld om beter onderscheid te maken tussen werknemers en zelfstandigen. Ze gelden nu al in de publieke sector en worden waarschijnlijk uitgebreid naar het bedrijfsleven.

Volgens onderzoek van IPSE kunnen de nieuwe regels kunnen vooral ongunstig uitpakken voor zelfstandig professionals die werk dat vergelijkbaar is met dat van personeel in dienst van de opdrachtgever. In de publieke sector zorgde IR 35 al voor omzetdaling van 13% (zie hier).

Tarief stijgt

Ondanks deze onzekerheid over de toekomst stijgen de tarieven voor freelancers wel fors. Het gemiddelde dagtarief is met 21% gestegen. De 600 respondenten uit het onderzoek rapporteren een omzet van bijna 29.000 euro per kwartaal. Meer dan de helft (54%) van alle freelancers verwacht dat zijn tarief in 2019 verder zal stijgen.

TCP is actief in 12 landen in Europa en helpt - al 25 jaar lang - bureaus, werkgevers en particulieren bij het creëren van soepele, efficiënte arbeidsrelaties zonder kans op financiële schade. Als Europees expert delen op deze plek onze kennis over internationale aspecten van payrolling en contracting. Bekijk alle berichten van TCP