"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Hoeveel kost een freelancer?

Voor goede freelancers liggen de opdrachten tegenwoordig voor het oprapen. Wil je als opdrachtgever een goede freelancer binnenhalen, wees dan realistisch over het uurtarief, zegt freelance platform Jellow. Maar wat is dan precies realistisch?

De freelancer bepaalt

Ruim 20 jaar geleden hadden freelancers nog wel eens de gewoonte om te stunten met hun uurtarief. Door als zzp’er je uurtarief te verlagen kon je gemakkelijk concurreren en zo die gewilde opdracht binnenslepen, meer ervaring opdoen of je eigen netwerk uitbreiden.

Maar die tijd van stunten is voorbij! Vooral binnen de zakelijke dienstverlening is de freelancer nu in de lead. In plaats van het actief zoeken naar opdrachten komen de opdrachten nu juist op de freelancer af. Als opdrachtgever is het dus van belang dat het profiel van de freelancer goed aansluit bij jouw opdracht. Daarnaast moet je een freelancer ook echt iets te bieden hebben om de freelancer binnen te halen. Wil je dus een goede freelancer inhuren? Wees dan realistisch over het uurtarief.

Hoe wordt het uurtarief opgebouwd?

Het uurtarief van een freelancer is afhankelijk van zijn of haar vakgebied, niveau (denk aan: junior, medior of senior), werkervaring en specifieke kennis over een bepaald onderwerp. Hieronder geven we je een indicatie van de gemiddelde uurtarieven van de freelancers bij Jellow. Deze zijn ingedeeld per vakgebied: van 0 tot 2 jaar, 2 tot 5 jaar, 5 tot 10 jaar, 10 tot 20 jaar en meer dan 20 jaar werkervaring.

Je zult merken dat de uurtarieven binnen de werkervaringsjaren verschillen, omdat er andere variabelen meetellen zoals opleiding en niches waarin een freelancer specifieke kennis heeft.

Een vast freelance uurtarief is niet voor iedere opdracht hetzelfde

Het uurtarief op Jellow is indicatief

De genoemde uurtarieven bij Jellow zijn indicatief. Jellow vraagt de freelancer een inschatting te maken, waarbij het werkelijke uurtarief per opdracht kan verschillen. Dit heeft te maken met de duur en complexiteit van een opdracht en het aantal uur per week dat een freelancer wordt ingehuurd. Deze factoren zullen dus invloed hebben op de hoogte van het uurtarief.

Het kan dus voorkomen dat een freelancer bij een langere opdracht (meer zekerheid) een lager uurtarief hanteert dan voor een kortere (snel weer een nieuwe opdracht werven). Daarom is het belangrijk dat je hier als opdrachtgever samen met de freelancer goede afspraken over maakt. Deze kun je vastleggen in een modelovereenkomst. Op deze manier kom je nooit voor verrassingen te staan.

Uurtarief verhoogd tijdens langere samenwerking

Soms komt het voor dat een freelancer het uurtarief verhoogt tijdens een langere samenwerking. Terwijl je misschien had verwacht dat het uurtarief omlaag zou gaan, vanwege de goede relatie. Maar juist bij een lange samenwerking is dit vaak het geval. Want bij een volgende opdracht zou de freelancer het uurtarief ook hebben verhoogd. Bij een langere opdracht is die gelegenheid er niet.

De freelancer verwerkt dit vaak in het contract of in de modelovereenkomst onder de noemer ‘inflatie’. In principe is dit dezelfde insteek als voor jouw vaste werknemers die na een langer dienstverband ook loonsverhoging krijgen. Dus maak hier duidelijke afspraken over, zodat je niet verrast wordt.

De gemiddelde freelancer uurtarieven per vakgebied

Hieronder vind je het overzicht van de gemiddelde uurtarieven van freelancers binnen de zakelijke dienstverlening bij Jellow op basis van het aantal jaar werkervaring.

De freelancer tarieven per uur en per vakgebied in de zakelijke dienstverlening

 

 

 

 

Opdrachtgevers laten zich te vaak door het uurtarief leiden

Een van de meest voorkomende uitglijders van een opdrachtgever is dat hij zich laat leiden door het uurtarief van een freelancer. Bij Jellow komen we regelmatig een opdrachtgever tegen die van tevoren een aantal harde eisen stelt. Zoals een maximaal uurtarief en een maximaal aantal uur voor een opdracht. Maar dit is niet altijd realistisch.

Natuurlijk heb je als opdrachtgever vaak een budget en een richtprijs. Alleen wordt vaak vergeten vanuit welke doelstelling de opdracht is ontstaan. Het zou namelijk zomaar kunnen dat een freelancer met een veel hoger uurtarief (en doorgaans meer kennis en ervaring dan iemand met een lager tarief) de opdracht tot een hoger niveau tilt, de doelstelling haalt, een beetje extra doet én alles in de helft van de tijd die je voor ogen had!

Kijk eerst naar de doelstelling van de opdracht en de eigenschappen en vaardigheden die je nodig hebt.

Ons advies is: kijk vooral eerst naar de eigenschappen en vaardigheden die je nodig hebt voor je opdracht, de doelstelling van de opdracht en zoek daar dan de meest geschikte freelancer bij.

Daarnaast is het ook altijd goed om te controleren of het uurtarief dat je voor ogen hebt, realistisch is voor de expertise, vaardigheden en/of ervaring waar je naar op zoek bent.

Kortom…

Het uurtarief van een freelancer heeft te maken met de inhoud van de opdracht, de werkervaring, specifieke kennis, de locatie en de lengte van de opdracht. In bovenstaande tabellen kun je een beeld krijgen van de gemiddelde uurtarieven van freelancers per vakgebied van bijna 50.000 freelancers binnen Jellow. Wij hopen dat jou dit een duidelijk inzicht geeft in het gemiddelde uurtarief van een freelancer en hoe je met deze voorkennis gemakkelijker de beste freelancer kunt vinden voor jouw opdracht binnen de zakelijke dienstverlening.

 

Auteurs: Susan Mulder & Hannah van Loon

Jellow is een online freelance netwerk opgebouwd door bedrijven en freelancers, met als doel om sneller en eenvoudiger met elkaar in contact te komen zonder tussenkomst van een intermediair. Bekijk alle berichten van Jellow