"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Zondag met Lubach over de zzp’er en verdwijnen VAR

Arjan Lubach besteedde gisteren op een luchtige maar goed geïnformeerde manier aandacht aan het verdwijnen van de VAR

Er zijn tijden geweest dat zzp’ers en hun belangenbehartigers smeekten om aandacht in het Haagse en in de mainstream media. Tegenwoordig besteden zelfs comedy-shows aandacht aan de ‘zzp-problematiek’ (als dat al een problematiek is). Zo ook Arjan Lubach.

De laatste Zondag met Lubach van dit seizoen had een flink item over de zzp’er. Of beter gezegd over het verdwijnen van de VAR (“efficiënt, overzichtelijk en superhandig”) en de komst van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties. Die werd uitgelegd conform het motto “ingewikkelder kunnen we het niet maken”. De redactie van het programma toont zich overigens prima geinformeerd (al is het ondertekenen van een modelcontract niet nodig! Een bevestiging per mail met welke modelovereenkomst opdrachtgever en zzp overeenkomen te werken is voldoende!). Niet zo heel gek, Hilversum hangt aan elkaar van zzp’ers. En weer eens wat anders dan alle inhoudelijke artikelen uit ons ZiPdossier over de Wet DBA.

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts

3 reacties op dit bericht

 1. Maar wees eerlijk, als Arjan Lubach alleen programma’s voor de vpro maakt en presenteerd en niet voor andere omroepen (misschien contractueel niet eens mag?), dan is dat toch ook eigenlijk meer een dienstverband met de vpro?
  Mag hij zich bijvoorbeeld op een zondagavond laten vervangen door iemand anders?

 2. @Gerrit, klopt helemaal. Nu doet hij ook vele andere dingen. Maar in de media wereld is dit wel een actuele discussie. Wie wel en wie niet in loondienst.

  • Bij de Vara lopen er inderdaad ook een paar waarvan ik als buitenstaander zou denken, zie zijn in dienst bij de Vara, maar dat zijn ook zzpers.
   Ik denk dat die het vooral doen om een beetje uit de loonbelasting sfeer te blijven, want bij de wat hogere salarissen is de loonbelasting niet zo prettig in nederland.
   Maar als dat echte zzpers zijn, dan zouden ze ook prima af en toe een programma kunnen maken voor een andere omroep, of eens iemand anders sturen ter vervanging van zichtzelf 😉