"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Opdrachtgevers opgelet: Belastingdienst is begonnen met verscherpt toezicht Wet DBA.

De Belastingdienst is begonnen met een verscherpt toezicht op schijnzelfstandigheid. De handhaving van de Wet DBA was opgeschort, maar vanaf 1 oktober komt de fiscus in actie.

‘Let op, want we starten in oktober 2019 al met het verscherpte toezicht’. Dat schrijft de Belastingdienst op zijn website. Het gaat om de handhaving van de Wet DBA, waarmee de fiscus schijnzelfstandigheid wil tegengaan.

Handhaving opgeschort

De Wet DBA is nog niet ‘af’ en tot dat zover is, is handhaving ‘grotendeels’ uitgesteld. De nieuwe wet zorgde in eerste instantie voor veel onrust onder zzp’ers en opdrachtgevers, omdat zij vinden dat de arbeidswetgeving uit 1907 niet meer past bij de tegenwoordige tijd. Het kabinet werkt daarom aan nieuwe wet- en regelgeving, zodat de Wet DBA op 1 januari 2021 in kan gaan.

Tot nu toe werd dus nauwelijks gehandhaafd, maar vanaf deze maand komt de Belastingdienst weer in actie. Als de fiscus een ondernemer als ‘kwaadwillend’ ziet, krijgt hij toch een boete. Hetzelfde geldt als iemand de aanwijzingen van de Belastingdienst niet opvolgt.

Wat betekent ‘kwaadwillend’?

Volgens de Belastingdienst ben je kwaadwillend als je ‘opzettelijk een situatie van evidente schijnzelfstandigheid laat ontstaan of voortbestaan omdat je weet – of had kunnen weten – dat er feitelijk sprake is van een dienstbetrekking’.

De inspecteur moet drie dingen bewijzen, voordat hij correctieverplichtingen of naheffingsaanslagen kan opleggen: een (fictieve) dienstbetrekking, evidente schijnzelfstandigheid en opzettelijke schijnzelfstandigheid.

Opzettelijke overtreding

Het feit dat er sprake is van schijnzelfstandigheid, is dus niet genoeg om een boete op te leggen. De fiscus moet bewijzen dat jij opzettelijk de wet overtreedt.

Als werken met zzp’ers onderdeel is van je snode plan om belasting te ontduiken, krijg je dus meteen een boete. Maar dat betekent niet dat je je geen zorgen hoeft te maken als de Belastingdienst geen opzet kan bewijzen.

Aanwijzingen opvolgen

Als de Belastingdienst ontdekt dat iemand als schijnzelfstandige voor je werkt, krijg je aanwijzingen om die situatie te verhelpen. De fiscus adviseert bijvoorbeeld de arbeidsrelatie met de zzp’er zo vorm geven dat je voldoet aan de wet. Een andere oplossing is de schijnzelfstandige in dienst nemen en de arbeidsrelatie als dienstbetrekking verwerken in je Belastingaangifte.

Daar geeft de Belastingdienst je drie maanden tijd voor. Heb je niets gedaan? Dan ben je dus ‘kwaadwillend’ en krijg je boetes en naheffingen.

Eén reactie op dit bericht

  1. Mooi. Laat ze beginnen bij de overheid. Die hebben immers een voorbeeldfunctie.