"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Personal Data Services: ook bij recruitment en inhuur naar een democratische digitale samenleving.

Met Personal Data Services krijg je weer grip op je eigen gegevens. Zeker relevant in de wereld van recruitment en inhuur.

Het Europees Hof haalde onlangs een streep door het Safe Harbor-verdrag dat het dataverkeer regelt tussen Europa en de Verenigde Staten. Waar industrie en overheid de oplossing vooral zoeken in meer regelgeving, bieden bewezen diensten als Mydex, Qiy, OnlyOnce en Personal Data Services een structurele oplossing voor de ontstane situatie. De Weconomics Foundation ondersteunt een campagne om de Personal Data Service verder te ontwikkelen en toe te passen. Ook relevant voor de wereld van recruitment en inhuur die immers steeds digitaler en internationaler wordt. Hoe blijf je eigenaar van je eigen data? En hoe ga je als werk-/opdrachtgever en leverancier zorgvuldig om met data van zelfstandige professionals?

personal data

Wat is het probleem?

Er stromen continue persoonlijke gegevens van de EU naar de VS. Dat gaat om data die gekoppeld zijn aan Facebook, Google en Linkedin. Maar denk in het kader van recruitment ook aan ATS (organiseren van recruitmentprocessen), jobboards/marktplaatsen en VMS systemen (organiseren van inkoop, o.a. van zzp’ers) die ook steeds internationaler worden. Het gaat dus niet sec om privé profielen als Facebook, maar ook meer zakelijke profielen en informatie.

Omdat de VS er een ander privacy beleid op nahouden mag dit niet zomaar. Nu vinden deze datastromen nog plaats onder de principes van Safe Harbor, maar het hof heeft bepaald dat dit ongeoorloofd is. Organisaties hebben nog tot eind januari de tijd om betreffende data alsnog in veiligheid te brengen. Op korte termijn zal er wellicht door bilateraal overleg een oplossing komen. Op lange termijn blijft het probleem dat mensen niet weten wie welke persoonlijke gegevens gebruikt en waarvoor.

Wat is Personal Data Service?

Mensen hoeven zich geen zorgen (meer) te maken dat organisaties data ongewenst gebruiken wanneer ze zich online ergens aanmelden, informatie opvragen, kennis delen of bestellingen willen doen. Het concept van Personal Data Services (ook wel PDS genoemd) bestaat uit een veilig, gedeeld data-netwerk tussen aangesloten organisaties die afspreken om op verantwoorde wijze met persoonlijke gegevens om te gaan. Via dit netwerk hebben gebruikers toegang tot hun eigen digitale kluis; de Personal Data Store. Hiervan heeft alleen de gebruiker de sleutel en kunnen mensen zelf bepalen welke persoonlijke profielgegevens gebruikt mogen worden en door wie.

Met PDS kunnen diverse organisaties zoals overheden, opleidingsinstituten, uitzendbureaus en webwinkels, hun producten en diensten aanbieden. Gebruikers kunnen via een eigen website zelf gemakkelijk producten en diensten vinden, vergelijken en indien gewenst bestellen. PDS biedt dus een meer structurele oplossing voor het Safe Harbor probleem dan het maken van nieuwe afspraken, het opstellen van modelcontracten of corporate rules zoals bijvoorbeeld voorgesteld door Eurocommissaris Frans Timmermans. PDS draait het principe om: niet langer worden persoonlijke gegevens door organisaties opgeslagen, gebruikt en verkocht, maar zijn mensen zelf eigenaar van persoonlijke gegevens en profielen die ze aanmaken.

Wat zijn de voordelen

Met PDS krijgen mensen het weer voor het zeggen en worden we minder afhankelijk van databedrijven. We worden productiever door nog maar op één plaats profielen en informatie bij te houden en kennis slim te delen. Hierbij kiezen mensen zelf of ze wel of niet voor de infrastructuur betalen in ruil voor hun data. De blockchain technologie, met gedistribueerde autoriteit, speelt hierin een belangrijke rol. Met een gemeenschappelijke ontologie kunnen gegevens via een nutsvoorziening georganiseerd worden (ook wel een Data Commons genoemd). Dit is vergelijkbaar met het stroomnet.

Bom onder businessmodellen grote techbedrijven

Dit principe legt een ‘bom’ onder de businessmodellen van grote Amerikaanse databedrijven als Google en Facebook. Voor de meeste databedrijven geldt dat hun infrastructuur gratis is en de gebruiker het product. Data van gebruikers worden verkocht om bijvoorbeeld advertenties op maat aan te bieden. Dit kan ertoe leiden dat we producten kopen die we eigenlijk niet nodig hebben. Dat is niet duurzaam en een reden voor Weconomics om PDS te ondersteunen. De ‘strijd’ met grote databedrijven zal echter niet eenvoudig zijn, maar ook het Europese Parlement wil graag minder afhankelijk worden van deze organisaties, door bijvoorbeeld voor te stellen Google op te splitsen. We zullen onze data-economieën in ieder geval opnieuw moeten inrichten. Het huidige systeem is niet langer houdbaar.

Naar een duurzame digitale samenleving

We moeten opnieuw nadenken hoe we onze digitale samenleving democratischer inrichten en verduur-zamen. PDS zorgt voor meer privacy en een betere productiviteit. Mensen zijn zelf weer ‘in-control’. De Weconomics Foundation draagt bij aan de organisatie van een duurzame welvaart en ondersteunt het project om PDS verder te ontwikkelen en toe te passen in een aantal belangrijke kennisintensieve do-meinen als: gezondheidszorg, onderwijs, overheid, veiligheid en zakelijke dienstverleners.

Paul is ondernemer, adviseur en (co-)auteur van negen managementboeken. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met het ontwerpen en ontwikkelen van fundamenteel nieuwe organisatievormen zoals blockchain organiseren. Hij adviseert organisaties die blockchain organiseren willen toepassen. Paul is ook CEO van Weconet Blockchain Technologies, een bedrijf dat nieuwe technologie vertaalt naar concrete toepassingen ook voor het HR-domein. Weconet zorgt ervoor dat organisaties klaar zijn voor de nieuwe en veel strengere Europese privacywet (GDPR), dat ze productiever worden en dat ze minder afhankelijk worden van grote, vooral Amerikaanse techbedrijven. Bekijk alle berichten van Paul Bessems

3 reacties op dit bericht

 1. Goed stuk Paul, duidelijke uitleg. Zijn er al organisaties die dit omarmen? En hoe gaat dit verspreid worden onder de particulieren want dat zijn de grootste belanghebbenden en jouw doelgroep met dit project. Hoe ga je hen bereiken om hieraan mee te doen?

  Ik zal je artikel delen.

  met hartelijke groet,
  Leni Minderhoud

 2. Hoi Leni, dank voor je leuke reactie. Ja er zijn al organisaties die die omarmen. we werken bijna volledig met projecten (van idee tot community/coöperatie), zie http://bit.ly/1Ikd3mj

  vanuit verschillende projecten gaan we mensen en organisaties aansluiten, denk aan onderwijs, zorg, veiligheid, overheid, zakelijke dienstverlening.

  communicatie om mensen te berieken zal plaatsvinden vanuit projecten (PDS is overigens ook een project, voor communicatie zien bijvoorbeeld http://bit.ly/1OGNWPR

  mocht je nog vragen hebben kun je me altijd bereiken via http://www.paulbessems.com