"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

“Zelfstandig ondernemers hebben behoefte aan totaalondersteuning. Wij zijn klaar om die ondersteuning te bieden”

Younited wil zelfstandig ondernemers in de ruimste zin ondersteunen in hun ondernemerschap. Ook opdrachtgevers worden gefaciliteerd en ontzorgd in hun zoektocht naar de juiste kandidaat. Een gesprek met Younited-directeur Jort Zwolsman: “We hebben heel goed gekeken naar de wijze waarop opdrachtgever en opdrachtnemer elkaar vinden en haken daarop aan.”

Met het nieuwe merk Younited manifesteert RGF Staffing the Netherlands zich nadrukkelijk in de markt van zelfstandigen. Kwestie van goede timing, vindt directeur Jort Zwolsman: “Waar de uitzendmarkt stagneert op 200.000 arbeidskrachten, is de zelfstandigenmarkt gegroeid naar 1,15 miljoen zelfstandig ondernemers. Bovendien blijkt uit onderzoek dat vier op de tien millennials overweegt de komende vijf jaar het ondernemerschap in te gaan. Met Younited willen we de zelfstandig ondernemer in de ruimste zin ondersteunen in zijn of haar ondernemerschap. Younited is een organisatieplatform waar de zelfstandige via zijn of haar eigen dashboard dagelijks in één oogopslag kan zien hoe de onderneming ervoor staat. Zelfstandig ondernemers kunnen vanuit het dashboard naar de marktplaats om opdrachten te vinden, hulpvragen stellen en expertise delen in de community en hun volledige administratie, waaronder de facturatie, regelen.

Daarnaast bieden we in de Younited Store uiteenlopende producten aan, zoals bijvoorbeeld een Vangnet van Tulpenfonds of een digitaal boekhoudprogramma van DigiBTW dat volledig geïntegreerd is in het platform. Mensen kunnen de producten gebruiken die wij aanbieden, maar ze kunnen ook hun eigen systemen of producten koppelen.”

Younited richt zich op twee doelgroepen, legt Jort Zwolsman uit: de meer ervaren zelfstandig ondernemer of de startende zelfstandige. Iedereen is welkom, het platform richt zich wel vooral op opdrachten in de zakelijke dienstverlening met een uurtarief boven de 50 euro.

Gespecialiseerd team

Het platform wil ook de opdrachtgever op diverse terreinen ontzorgen. Zwolsman: “De opdrachtgever kan via het dashboard snel een geschikte kandidaat vinden voor zijn project. Wij faciliteren in de zoektocht, maar hebben ook de mogelijkheid om na matching de volledige administratie uit handen nemen. Younited heeft een gespecialiseerd team dat ervoor zorgt dat de opdrachtgever conform wetgeving zelfstandigen kan inhuren. De kennis bij opdrachtgevers over de Wet DBA is vaak nog onvoldoende en wij willen ze ondersteunen en adviseren over de vraag hoe ze zelfstandigen kunnen inhuren én zorgen dat ze snel en goed kandidaten kunnen vinden en matchen. Doordat wij onderdeel zijn van RGF Staffing the Netherlands, maken wij ook gebruik van het grote netwerk van de brands binnen RGF, waardoor sneller een match tot stand kan komen.

We hebben heel goed gekeken naar de wijze waarop opdrachtgever en opdrachtnemer elkaar vinden en haken aan bij de ontwikkeling dat mensen veel meer worden beoordeeld op vaardigheden dan op alleen de ervaring in hun cv. Als je alleen selecteert op basis van harde criteria uit het cv sluit je soms hele interessante kandidaten uit. Wij vinden het belangrijk dat opdrachtgever en kandidaat veel meer op basis van vaardigheden worden gematcht.”

Onderzoek

Ook op andere gebieden zoekt Younited actief de aansluiting bij de markt anno 2021. Zwolsman: “We hebben daartoe onderzoek gedaan onder zelfstandigen, deels door een extern bureau en deels door in klein verband groepsgesprekken te voeren. Uit die onderzoeken blijkt dat zelfstandigen vooral op zoek zijn naar transparantie en naar ontzorging van de minst leuke activiteiten, zoals de administratie en de verzekeringen.

Zelfstandigen zijn vooral op zoek zijn naar transparantie en naar ontzorging van de minst leuke activiteiten

Ook willen ze ondersteuning bij het vinden van opdrachten en zoeken ze een partij die hierin met hen meedenkt. De eerste drie opdrachten halen ze vaak uit hun netwerk, maar daarna wordt het lastiger, mede omdat ze dan moeten acquireren. Daarnaast gaven de zelfstandig ondernemers aan dat ze graag in contact willen komen met gelijkgestemden. Dat kunnen ze onder meer doen door gebruik te maken van de community waar ze met elkaar in gesprek kunnen over een bepaald onderwerp. We bieden onder meer een direct message-functie waardoor je direct met je eigen netwerk in gesprek kan. Ons uiteindelijke doel is dat wij door het bieden van passende feeds alle relevante informatie op ons platform tonen. Vanuit onze eventkalender kun je naast externe bijeenkomsten, ook bijeenkomst van Younited bijwonen. Bijeenkomsten met relevante thema’s met gelijkgestemden.

Voor en door ondernemers

Een van de voordelen is ook dat zelfstandig ondernemers het platform kunnen gebruiken voor hun eigen acquisitie. Wij stellen hen namelijk in staat hun eigen producten of diensten aan andere ondernemers aan te bieden. Voor en door ondernemers zogezegd. Sterker nog, een zelfstandig ondernemer is misschien wel zelf een intermediair voor een opdracht of wordt zelfs een keer opdrachtgever.

Uiteindelijk wordt de keuze hoe hij of zij het platform gaat gebruiken gemaakt door de ondernemer zelf, want autonomie is een heel belangrijk onderdeel van het zelfstandig ondernemerschap. Wij leggen dus niets op. De ondernemer houdt zelf de regie.”

Op Younited kunnen zelfstandig ondernemers alle opdrachten zien van de ruim 10.000 opdrachtgevers uit het netwerk van RGF Staffing the Netherlands. Qua vakgebied zullen veel vacatures gerelateerd zijn aan de branches die door het moederbedrijf worden bediend, USG Legal, USG MarCom en USG Finance. Maar Younited wil niemand uitsluiten, benadrukt Jort Zwolsman, en het platform wil ook nieuwe markten en nieuwe opdrachtgevers een kans geven.

Abonnementsmodel in drie varianten

Younited gaat werken op basis van een abonnementsmodel in drie varianten: Basis, Plus en Premium. In 2021 is deelnemen nog kosteloos. Zwolsman: “We geven zelfstandig ondernemers de mogelijkheid om zich op een plusvariant te abonneren, waaraan extra diensten verbonden zijn.”

Waar is Jort Zwolsman het meest trots op als hij kijkt naar zijn nieuwe platform? “Het mooiste vind ik dat we met Younited aan de ondernemers laten zien dat zij gehoord worden. We hebben gezien dat er veel behoefte is aan totaalondersteuning in deze markt en wij zijn klaar om die ondersteuning te gaan bieden.”

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie