"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

“Kamerleden: trek de noodsteun recht!”

De economische steunmaatregelen naar aanleiding Corona vergroten de ongelijkheid tussen ‘vast en flex’ en maakt modern werkenden tweederangsburgers, vindt Roos Wouters van de Werkvereniging. Daarom doet ze een noodoproep aan Tweede Kamerleden. “Grijp in alstublieft.”

De overheid maakt zich schuldig aan nalatigheid

Voor de coronacrisis wist het kabinet al dat:

  • de inrichting van onze arbeidsmarkt en sociaal zekerheidsstelsel niet meer voldoet;

  • het vaste contract weinig zekerheid biedt terwijl het de arbeidsmarkt star maakt;

  • flexwerkers (niet verwarren met vrijwillige zzp’ers) te weinig zekerheden hebben.

Het kabinet wist dat de arbeidsmarkt fundamenteel hervormd moest worden om te voorkomen dat de tweedeling tussen ‘vast en flex’ bij een economische tegenslag zou worden vergroot. Toch veranderde het kabinet niets! De toegang tot de meeste zekerheden bleef aan het ‘vaste’ contract gekoppeld.

De Noodmaatregelen vergroten de kloof tussen traditioneel en modern werkenden

Met de NOW verbloemt het kabinet zijn nalatigheid door met miljarden van ons belastinggeld de ‘vaste baan’ te beschermen. Werknemers krijgen hun salaris gewoon uitbetaald tot wel 3x modaal. Terwijl zelfstandig ondernemers, van datzelfde belastinggeld, afgescheept worden met de TOZO: een verkapte bijstand van hooguit 1000 tot 1500 euro per maand waarvan het partnerinkomen en de kinderalimentatie wordt afgetrokken. Wat overblijft is niet eens de helft van modaal. Om nog maar te zwijgen over de fooi die flexwerkers krijgen.

‘De zwakste schouders dragen nu de zwaarste lasten. Het steunbeleid beschermt vooral mensen met een vast contract. Jongeren, flexwerkers en zzp’ers hebben het grootste deel van de klap opgevangen,’ aldus het Centraal Planbureau (CPB).

Misschien dacht u dat deze noodmaatregelen draagvlak hebben omdat ze gesteund worden door de traditionele belangenpartijen. Maar als er een ding blijkt dan is het wel dat de polderpartijen alleen nog representatief zijn voor traditioneel werkenden. Dat is nog maar 60% van de beroepsbevolking.

Kamerleden: Verklein het verschil tussen NOW en TOZO snel en drastisch!

Wij roepen u als volksvertegenwoordiging op om het belang van heel werkend Nederland te dienen. Dat kan op korte termijn door het Garantie-Inkomen voor Zelfstandigen en op lange termijn door het creëren van arbeidsvormneutrale basiszekerheden. Zo kunnen alle werkenden op een evenredig vangnet rekenen en heeft iedereen nog wat te besteden als de economie weer van het slot mag. Als u niet weet hoe, dan helpen wij u daar graag bij.

Roos Wouters
Roos Wouters (1974) is spreker, dagvoorzitter en aanjager bij de Werkvereniging, het belangenplatform voor Modern Werkenden. Daarnaast spreekt, adviseert en inspireert ze het bedrijfsleven en de overheid op het gebied van arbeid- en organisatievernieuwing. Vernieuwingen die leiden tot minder werkstress en betere prestaties van de organisatie en de medewerker, nu en in de toekomst. Bekijk alle berichten van Roos Wouters

2 reacties op dit bericht

  1. Zo is dat Roos,
    Ze kunnen de zzp-er alleen vinden om wetgeving door hun strot te duwen die het onmogelijk maakt om als kleine zelfstandig ondernemer te werken. Zodat ze weer meer grip op de arbeidsmarkt krijgen en de pensioenfondsen gespekt kunnen worden. Maar inderdaad, ze zetten veel kleine ondernemers al sinds maart 2020 brodeloos op straat met de mededeling; ach je hebt toch een partner?
    Zelfs hoor ik afgelopen week politici zeggen dat dat is om mensen te pushen (tijdelijk) ander werk op te pakken. Ja prima hoor, maar hoezo alleen de zzp-ers die geen alleenverdiener is????? En hoezo is mijn bedrijf zo onbelangrijk dat ik gewoon wel ermee kan stoppen??? Ik heb het toch niet voor niets opgezet!