"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Verhulp: “De autonomie die zzp’ers zoeken kan ook prima binnen een dienstverband”

In de podcast Werken aan Nederland gaan Martijn Aslander en Roos Wouters namens de Werkvereniging op zoek naar oplossingsrichtingen om tot een arbeidsmarkthervorming te komen die werkt voor iedereen. In deze aflevering Prof Evert Verhulp, kroonlid SER en lid van de Commissie Borstlap.

Evert Verhulp snapt dat werkenden behoefte hebben aan meer autonomie in hun werk. Maar hij snapt niet waar heb idee vandaan komt dat dat niet binnen een regulier dienstverband kan en  mensen dus als zzp’er beginnen. Dat – en veel meer – zegt Verhulp in de onderstaande aflevering van onze podcastserie “Werken aan Nederland”.

Wat hem betreft is het aan werkgevers om veel beter in te spelen op de wensen van werknemers. Dan ‘vluchten’ ze ook niet meer in het zzp-schap. De arbeidsovereenkomst maar ook CAO’s bieden daar wat hem betreft alle mogelijkheden toe.

Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam en directeur van ArbeidsmarktResearch UvA,  maakt zich vooral zorgen over een tweedeling in de arbeidsmarkt. Waarbij een flinke groep vaak zowel weinig verdient als weinig bescherming heeft.

In deze serie spraken we eerder onder andere al met Hans Borstlap, Edward Belgraver en Ton Wilthagen. Ze zijn hier te vinden. 

Roos Wouters
Roos Wouters (1974) is spreker, dagvoorzitter en aanjager bij de Werkvereniging, het belangenplatform voor Modern Werkenden. Daarnaast spreekt, adviseert en inspireert ze het bedrijfsleven en de overheid op het gebied van arbeid- en organisatievernieuwing. Vernieuwingen die leiden tot minder werkstress en betere prestaties van de organisatie en de medewerker, nu en in de toekomst. Bekijk alle berichten van Roos Wouters

9 reacties op dit bericht

 1. Ik zal eerlijk toegeven dat ik de podcast nog niet heb geluisterd, (dat ga ik nu doen), maar van deze kop krijg ik de kriebels “De autonomie die zzp’ers zoeken kan ook prima binnen dienstverband”.

  Het ZZP-schap geeft mij de vrijheid om:
  * voor meerdere opdrachtgevers tegelijkertijd te werken
  * meer uren te werken en daar direct meer beloning voor te ontvangen
  * ja of nee te zeggen tegen opdrachten
  * zo veel vakantie te nemen als ik zelf wil; zelfs een jaar is mogelijk

  Natuurlijk ben ik een goed betaalde ZZP’er met een riant uurtarief, maar helaas worden alle ZZP’ers vaak over één kam geschoren. De stelling gaat voor mij in ieder geval niet op.

  • Mitch, ik snap dat je kriebels krijgt. Ik heb de podcast wel geluisterd. Daarin zal je ook horen hoe de wereld van bijv Roos en die van Verhulp niet echt bij elkaar komen. De lijn van Verhulp zal ook zijn dat je ook in dienstverband prima voor meerdere werkgevers kan werken, meer of minder uren kan werken, ja of nee kan zeggen dan wel dat we in NL vaak vrij ruime regelingen hebben voor extra verlof/sabbaticals. En dat als werkgevers dat niet regelen voor werknemers die ze graag willen behouden, ze vanzelf gaan merken wat mensen weg gaan.

   • Ik werk als zzp’er 80% voor buitenlandse opdrachtgevers (binnen en buiten de EU) Ik kan bij hen niet in dienst want 1) ze zijn in het buitenland en ik woon hier 2) als Canadees mag dat niet van de EU – ik mag alleen in NL (en uiteraard in Canada).

   • Ik luister nu het stuk waarin Roos gepassioneerd begint over de zekerheid en onzekerheid van werknemerschap en waarom zij dan liever als zzp’er werkt. Ten eerste, ik vind dat zij het erg goed verwoord.

    Wat ik daar aan wil toevoegen, en als extra argument wil geven aan haar is wat ik zelf nog meemaak.
    Als je in loondienst na een jaar een andere baan zoekt, omdat het je niet bevalt, dan krijg je bij je volgende baan daar vragen over waarom je zo snel weg ging. Als je als zzp’er na 3 maanden op een opdracht de benen neemt, dan kraait niemand daar naar.

 2. Deze mijnheer Verhulp…….. heeft Hulp nodig…..

  Typisch zo’n man die in aan een bureau desk research doet en bij God niet weet hoe de echte wereld eruit ziet…..

  Dit is de SER ten voeten uit…..”Wij weten wat goed is voor de burgers in ONS land….!”

  Ons land en haar burgers zijn dus afhankelijk van dit soort OUDE denkers….zonder een greintje gevoel van wat er bij t volk speelt….
  De jaren 50 van de vorige eeuw krijgen op deze wijze weer vorm…..te bizar voor woorden….!!!!!

  • En de goede man noemt de vakbeweging een club van blanke boze mannen. Hij is zelf exact het zelfde. Zonder voldoende praktijk ervaring roepen hoe “beter” kan.
   Tegen studenten roepen dat je niet met Ryanair moet vliegen en dan even gecorrigeerd worden over de stupiditeit van onze eigen door hem gepropageerde “zelf regulerende” werkgevers.
   Dat hij überhaupt zijn ideeën aan studenten mag ventileren. (sorry ook even de blanke boze man spelen).
   Overigens wel een prima podcast en niet alles wat de man zei was negatief. Maar het was wel een redelijk eenzijdig verhaal zonder empathie.

 3. Sommige vakken kunnen niet in dienstverband (bv 35% van de cultuursector) . Het is absoluut niet waar dat alles in een dienstverband past: je kan ook samenwonen zonder trouwen. Dat venijn jegens zzp’ers in de zorg (sowieso tegen hardwerkende mensen nu met corona, vaak vrouw) is vreselijk misplaatst – ze krijgen niet eens hun bonus want gedoe. Niet fraai.