"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

“Inspectie SZW concludeert dat Temper een uitzendbureau is”

Temper oprichter Niels Arntz vindt het onderzoek door Inspectie ‘prutswerk’ .

De inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid trekt de conclusie dat platform Temper een uitzendbureau is. En dus geen bemiddelingsplatform voor zzp’ers. Dat meldt FNV. De consequentie is dat mensen die werken via Temper geen zzp’ers zijn maar werknemers. Daarmee hebben ze recht op een arbeidsovereenkomst en moeten ze betaald worden conform de uitzend-cao. Het bericht bevestigt een eerder artikel van MT/Sprout, gemaakt op basis van een uitgelekt rapport van de inspectie SZW.

Schijnzelfstandigheid

“Er is sprake van schijnzelfstandigheid en het onderzoek van de Inspectie bevestigt dat. We hopen dat de overheid, na jaren niets te hebben gedaan, nu eindelijk gaat ingrijpen”, zegt FNV-bestuurder Erik Pentenga.

De FNV verwacht dat de Inspectie met dit rapport in de hand ook forse boetes gaat uitdelen aan Temper en de bedrijven die van haar diensten gebruik maken. Pentenga: ‘Ze overtreden samen de uitzendwet en daar moet een einde aan komen. Platforms als Temper werken met schijnzelfstandigen, dat zijn mensen die als zzp’er werken, maar niet voldoen aan de definitie. Het zijn geen echte ondernemers met ondernemersrisico. Ze doen geen specialistisch werk en kunnen niet zelf bepalen hoe ze het werk uitvoeren.’

“Prutswerk”

Medeoprichter van Temper Niels Arntz noemt in Trouw het onderzoek van de Inspectie SZW “prutswerk”. Volgens hem worden in het rapport slechts twee voorbeelden genoemd die wijzen op mogelijke schijnzelfstandigheid. “Die twee mogelijke gevallen worden representatief gesteld voor alles wat we doen.” Eerder liet Arntz aan MT/Sprout weten dat in de onderzochte periode 26.992 bijverdieners via het platform gewerkt hebben. “Daarvan zijn dus slechts twee gevallen van mogelijke schijnzelfstandigheid gevonden. Het beste bewijs dat er bij Temper geen sprake is van structurele schijnconstructies.” Volgens Arntz kan de Inspectie op basis van dit rapport geen boetes opleggen.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie