"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Modelovereenkomst platform Temper (voorlopig) verlengd

Verlenging tot einde van het jaar. Ondanks kritisch rapport Inspectie SZW.

De modelovereenkomst die het digitale werkplatform Temper in het kader van de Wet DBA in 2016 ontvangen heeft, is verlengd tot 1 januari 2022. Dat weet Het Financieele Dagblad te melden. Daarmee kan het platform, waarop vooral uitvoerend werk wordt aangeboden in de horeca, retail en logistiek, voorlopig door met het werken met zzp’ers.

Veel van de afgesloten modelovereenkomsten Wet DBA lopen binnenkort af. Bij gebrek aan nieuwe wetgeving kiezen veel organisaties voor de optie van een verlenging van de modelovereenkomst.

De verlenging die Temper heeft gekregen springt in het oog, omdat de Inspectie SZW geconcludeerd zou hebben dat het platform feitelijk een uitzendbureau is. Dat meldde vakbond FNV in maart. Temper directeur Niels Arntz noemde dat onderzoek eerder “prutswerk”. Volgens hem worden in het rapport slechts twee voorbeelden genoemd die wijzen op mogelijke schijnzelfstandigheid. “Die twee mogelijke gevallen worden representatief gesteld voor alles wat we doen.”

Dat Temper nu een verlenging krijgt, bevestigt volgens Arntz dat ze op het goede spoor zitten. In het FD zegt hij alle vertrouwen te hebben dat de modelovereenkomst van Temper ook na 1 januari in gebruik kan blijven. “De Belastingdienst heeft hier anderhalf jaar rondgekeken en werkelijk elke map geopend. De status van het bedrijf is nu glashelder.”

De vakbonden houden vast aan hun rechtszaak tegen Temper. Ook al omdat volgens hen in de praktijk anders wordt gewerkt dat wat in de overeenkomst staat beschreven.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Eén reactie op dit bericht

 1. We hebben:
  1) drie verschillende ministeries ( MinFin, Szw en Justitie [arbeidsrecht]);
  2) een demissionaire regering, die al ruim vijf jaar een moratorium toepast.
  3) 150 kamerleden die over de macht stoeien.

  Er is nog geen regeerakkoord en dat moratorium geldt tenminste tot 1 oktober 2021.
  Heb de indruk dat er een heleboel overheidsfunctionarissen, politici, persvoorlichters en communicatieadviseurs bij dit onderwerp betrokken zijn.

  Zou het heel fijn vinden als er iemand van die stakeholders integer, moedig en professioneel genoeg is om hierover met de burgers en de arbeidsmarkt duidelijk te
  communiceren.
  Dat is toch een simpele en pure manier om vertrouwen terug te winnen? (Zou een waardevolle nevenopbrengst kunnen zijn)