"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Planet Interim: groei opdrachten interimmers +44%

Het aantal opdrachten voor interim managers en freelance professionals is in het afgelopen half jaar flink gegroeid in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Vooral het aantal IT-opdrachten groeide fors (71%).

Dat blijkt uit de Planet Interim Index, die is gebaseerd op 56.124 opdrachten die in de eerste helft van 2021 door Planet Interim met interim managers en freelance professionals zijn gematcht.

De cijfers van Planet Interim, het online matchingsplatform voor hoger opgeleide interim professionals, geven dus vooral een indicatie van de ontwikkelingen in dit deel van de flexmarkt.

Herstel na coronadip

Het totaal aantal opdrachten dat Planet Interim tijdens de eerste zes maanden van 2021 met haar leden matchte laat een sterke groei zien van 44% ten opzichte van  het eerste half jaar van 2020.

Met name het tweede kwartaal van 2020 was door de coronacrisis een relatief zwak kwartaal na een zeer sterk eerste kwartaal. Het toegenomen vertrouwen in herstel van de coronacrisis vertaalde zich wellicht in de stevige opdrachtengroei tijdens de eerste twee kwartalen van 2021.

IT, HR en Marketing in de plus

Het aantal IT-opdrachten, goed voor meer dan de helft van de opdrachten bij Planet Interim, groeide met 71% wederom harder dan ieder ander vakgebied. Binnen dit vakgebied is IT Architectuur met 17.119 opdrachten veruit de grootste functiegroep. Wat betreft de opdrachten springen daarin IT Mobile App Development en IT Architectuur & Ontwikkeling eruit.

Ook het aantal opdrachten in HR liet met 47% in de eerste helft van 2021 een stevige groei zien, terwijl er ook groei was in Marketing (41%), Techniek (32%), Inkoop & Logistiek (30%) en Legal & Tax (28%). Het aantal opdrachten in het vakgebied Onderwijs nam flink af (-52%). En, niet verrassend, ook het aantal opdrachten in Toerisme & Horeca daalde flink (-76%).

Verschil in gewenst en geboden tarief

Wat ook opvalt in de Planet Interim Index is dat er een groot verschil is (28%) tussen het door de professional gewenste tarief en de tariefindicatie bij opdrachten. Vooral  binnen de vakgebieden Legal & Taks, algemeen & programmamanagement en onderwijs sloten de prijsindicaties van de opdrachten die werden uitgevraagd het minst aan bij de wensen van de professionals. Opvallend is dat bij IT, Inkoop en Office & Facility de tariefindicaties het beste aansloten bij de wenstarieven.

Planet Interim stelt overigens dat de gemiddelde prijsafwijking van 28%, naast een mismatch in opdrachtniveau, deels verklaard kan worden door de marges van bemiddelaars die opdrachten met netto tarieven in de markt zetten, dus na aftrek van hun marge. Dit houdt in dat de tarieven die professionals wensen marktconform lijken te zijn, echter wordt een deel van de omzet aan marge afgestaan vanwege de bemiddelingsfee die bureaus rekenen.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie