"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Voorzitter MKB-Nederland pleit voor basiszekerheden voor zzp’ers

Te veel zekerheden zijn afhankelijk van een vaste baan, vindt Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland. “Geen wonder dat iedereen streeft naar een dergelijk dienstverband”, denkt hij. Koppel zekerheden los van een vast dienstverband, dan wordt de arbeidsmarkt minder star.

In een interview in ‘De wereld in 2021’, een magazine van Het Financieele Dagblad, schetst Vonhof een beeld van de huidige arbeidsmarkt. “Werknemers die eigenlijk iets anders willen, blijven hangen, zzp’ers vissen te vaak achter het net en voor werkgevers vormen de verantwoordelijkheden een extra drempel om mensen aan te nemen. Zo wordt de arbeidsmarkt te star.”

Basiszekerheden voor zzp’ers

Om de arbeidsmarkt minder star te maken, moeten basiszekerheden ook toegankelijk worden voor zzp’ers en flexkrachten. Het gaat om zekerheden zoals een goede pensioenvoorziening, verzekeringen en het kunnen afsluiten van een hypotheek. Volgens Vonhof moeten ook zzp’ers en flexkrachten in de toekomst deze zekerheden krijgen.

Hoe hij denkt dat dit er in de praktijk uit moet zien, maakt hij niet duidelijk. “Daar ga ik me na corona mee bezighouden” zegt Vonhof. In het artikel wordt een basisinkomen gesuggereerd. Dat ziet Vonhof op zich wel zitten, maar hij noemt het liever niet zo.

Een doorgroei-garantiefonds

Voordat hij met dit vraagstuk aan de slag gaat, is de directeur van MKB-Nederland druk met de gevolgen van de coronacrisis. Bij MKB-Nederland zijn ongeveer 200.000 leden aangesloten. Sommige ondernemers hebben flink last van de crisis, denk aan aannemers, kappers, tentverhuurders en restaurateurs. Maar internetplatforms profiteren juist. “Het aantal faillissementen valt nu nog mee,” vertelt Vonhof, “maar of dat zo blijft, hangt onder andere af van de steunpakketten.”

Daarom pleit Vonhof voor een doorgroei-garantiefonds, een steunpakket van de overheid dat ondernemers na de coronacrisis helpt. Hij vreest dat veel ondernemers straks geen buffer meer over hebben en geen lening bij de bank kunnen krijgen. Maar om na de crisis weer te groeien, moeten ze investeren. Zo’n fonds garandeert dat financiers hun geld terugkrijgen, waardoor ze toch krediet kunnen vertrekken aan ondernemers.

De voorzitter van MKB-Nederland is opvallend positief over de oorspronkelijke staat van de Nederlandse economie. “Vergeet niet, toen corona uitbrak, was de economie gezond. Ondernemers boekten mooie winsten, bijna iedereen had werk en er was een stevige groei. De basis is nog steeds goed.”

Eén reactie op dit bericht

  1. Hoopvol dat nieuwe representant van de polder durft te pleiten voor structurele veranderingen op de arbeidsmarkt. Ben benieuwd hoeveel ‘sporen’ hij in gedachten heeft…