"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

KVK: Al een half jaar meer startende ondernemingen, fors minder faillissementen

Het aantal startende ondernemers is voor de zesde maand op rij toegenomen ten opzichte van 2019. Het aantal stoppers is slechts met 5% toegenomen het aantal faillissementen is zelfs 44% lager.

In november 2020 waren er 17% meer startende ondernemers dan in dezelfde maand vorig jaar.  Daarmee is de groei van het aantal starters voor de zesde maand op rij hoger dan in de vergelijkbare periode in 2019. Dit blijkt uit de Trendrapportage Bedrijfsleven van de Kamer van Koophandel (KVK) .

In november 2020 waren er 17% meer startende ondernemers dan in dezelfde maand vorig jaar. Daarmee is de groei van het aantal starters voor de zesde maand op rij hoger dan in de vergelijkbare periode in 2019. Dit blijkt uit de Trendrapportage Bedrijfsleven van de Kamer van Koophandel (KVK).

Het gros van de startende ondernemingen zijn zelfstandigen zonder personeel. De detailhandel is de sector met de hoogste groei van het aantal startende ondernemingen in vergelijking met 2019. Deze groei bedroeg in november 56% procent ten opzichte van november 2019.

Vooral webshops

Die groei is vooral te danken aan het aantal nieuwe webshops. Binnen de branche ‘detailhandel niet via winkel of markt’, bijvoorbeeld postorder- en internetwinkels, is een groei van 66% te zien.  Hoogleraar ondernemerschap Josette Dijkhuizen benadrukt dat de groei in oktober nog 39% was. Zij vermoedt dat ondernemers rondom de feestdagen kansen zien voor een webshop.

Bron: KVK bedrijvendynamiek november

Meer stoppers

Het aantal ondernemers dat zijn bedrijf staakte is in november met 5% toegenomen ten opzichte van vorig jaar. In  juni was dit aantal tot nu toe het hoogst, toen werden namelijk 67% meer bedrijven opgeheven dan in dezelfde maand in 2019. Vanaf maart was het mogelijk om het eerste coronasteunpakket aan te vragen, in eerste instantie voor drie maanden.

Onder de branches met de laagste aantallen stoppers ten opzichte van 2019 bevinden zich onder andere de projectontwikkeling (23% minder stoppers), rechtskundige dienstverlening (23% minder stoppers) en uitzendbureaus, uitleenbureaus en banenpools (26% minder stoppers).

Het aantal faillissementen valt voor de zevende maand op rij lager uit dan in dezelfde periode vorig jaar. Waren het er in november 2019 266, in dezelfde maand in 2020 werden 148 faillissementen uitgesproken. Met minus 44% heeft november hiermee procentueel de hoogste afname van 2020 in vergelijking met het aantal faillissementen in dezelfde maand in 2019. Het lage aantal faillissementen komt onder andere door de economische steun van het kabinet.