"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Kabinet houdt vast aan aparte verzekering arbeidsongeschiktheid voor zelfstandigen

Aparte verzekering geeft meer keuzevrijheid, zo vindt het kabinet

Het kabinet houdt vast aan haar idee om te komen met een aparte arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) voor zelfstandigen. Daarmee legt ze een advies van de Commissie Borstlap naast zich neer om te komen tot een gelijke voorziening voor alle werkenden. Dat schrijft minister Koolmees in een brief aan de kamer waarin hij reageert op de adviezen van die commissie, onder voorzitterschap van Hans Borstlap.

In het kader van het pensioenakkoord heeft het kabinet al afspraken met sociale partners over een aparte aov voor zelfstandigen zonder personeel. “Het kabinet constateert dat de Commissie (‘Borstlap’) dezelfde analyse heeft gemaakt als de ondertekenaars van het Pensioenakkoord. In de woorden van de Commissie: het bestaande fundament voor bescherming en toerusting is niet compleet. Met name onverzekerde zelfstandigen zijn kwetsbaar, nu ze maar in beperkte mate kunnen terugvallen op de bijstand”, schrijft minister Wouter Koolmees in een brief aan de Tweede Kamer.

Waar de analyse goeddeels hetzelfde is, kiest de Commissie voor een andere oplossing. In plaats van een afzonderlijke verzekering voor zelfstandigen, kiest zij voor een verzekering voor alle werkenden, waarbij de WIA voor werkenden blijft bestaan. Zij geeft daarvoor twee redenen.

De commissie pleit voor zo’n algemeen stelsel omdat ‘mensen gedurende hun werkzame leven steeds vaker, afwisselend of gelijktijdig, werknemer of zelfstandige zijn’. Daarnaast draagt een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor alle werkenden bij aan een gelijker speelveld. “Doordat iedereen bijdraagt aan de arbeidsongeschiktheidsverzekering en daarop een beroep kan doen, worden de kostenverschillen tussen het werknemer- en zelfstandig ondernemerschap kleiner.”

Het kabinet stelt dat het huidige voorstel voor een aparte aov – opgesteld door de Stichting van de Arbeid – meer keuzevrijheid biedt aan zelfstandigen zonder personeel en zelfstandigen met personeel buiten de verzekering plaatst.

“Daarnaast behoudt het voorstel van de Stichting ook de prikkelwerking in de WIA, die zorgt voor de effectievere re-integratie van werknemers en die bij het heffen van een uniforme premie voor alle werkenden verloren zou gaan.”  Het kabinet zegt ook te hechten aan het draagvlak dat onder sociale partners bestaat voor het voorstel van de Stichting. “Deze argumenten wegende blijft het kabinet voorstander van de door de Stichting voorgestelde arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen” zo besluit minister Koolmees.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

8 reacties op dit bericht

 1. Een verplichte verzekering voor Arbeidsongeschiktheid voor een ZZP-er… die bij voorbaat al niet uitkeert tenzij je helemaal in de kreukels ligt. Dus betalen voor iets waar je nooit, maar dan ook nooit aanspraak op zou kunnen maken tenzij je in coma ligt.
  Hoe is het mogelijk om mij te verplichten een verzekering af te sluiten waar ik geen behoefte aan heb en die ik niet wil omdat ik weet dat ik bedonderd wordt in die kleine lettertjes en als ik er aanspraak op wil maken door omstandigheden zal ik een advocaat mee moeten nemen.
  Ik koop toch ook geen auto als ik weet dat die praktisch uit elkaar valt? Wie wil hier nu wie bedonderden??

 2. Er zijn méér wegen naar Rome.

  Historie
  1) In 1901 werd de Ongevallenwet ingevoerd.
  2) In 1967 omgezet in de Wao., voor werknemers.
  3) Mijn 2e tweede baan kreeg ik toen in per 1 okt 1976 de Algemene arbeidson-geschiktheidswet (Aaw) werd ingevoerd. Een volksverzekering uitgevoerd door de voorgangers van het UWV.

  Die Aaw is in 1998 weer afgeschaft. Dus……… het is nooit te laat om goede dingen te doen.

 3. Men wil dit speciaal voor ZZPers regelen. Maar de vraag wie wel en geen ZZPer is daar komt men niet uit. Opgeteld betekent dit dat men iets speciaal gaat regelen voor een niet gedefinieerde doelgroep.

  • @Frans,
   daar heb je helemaal gelijk in…een niet gedefinieerde doelgroep…

   Zelf heb ik het op een hele andere manier geregeld.
   Ik wil niet belazerd te worden met hele hoge premies voor polissen waar ik nooit aanspraak op zal hebben. Je reinste kolder… en anders weer terug naar de Aaw via het UWV..

 4. Blijft toch vreemd (lees: onacceptabel) dat er niet met, maar over de zzp-ers is gesproken… “In het kader van het pensioenakkoord heeft het kabinet al afspraken met sociale partners over een aparte aov voor zelfstandigen zonder personeel.”

  • @Alex, dat is een misverstand. De uitwerking van het plan dat er nu ligt is gedaan door de St vd Arbeid. Daar hebben een aantal zzp-organisaties (PZO [ook namens ZZP Nederland] en FNV Zelfstandigen) aan mee onderhandeld en ze hebben ook hun handtekening onder het voorstel gezet. Daarnaast zijn er in ontwerp gesprekken gevoerd met veel andere zzp-organisaties (al staan veel van hen dan niet achter het bereikte akkoord).

   • Maar… ik (en vele met mij) voelen zich absoluut niet vertegenwoordigd door PZO / FNV zelfstandigen / etc. Hoeveel “leden” hebben die organisaties? En hoeveel zelfstandigen zijn er?
    Ik heb overigens zelf wel een AOV afgesloten. En ik ben voor een algemene AOV voor alle werkenden, bv tot modaal nivo. Wie meer wil of nodig heeft kan dan ‘de markt op’.

 5. De aaw is in 1998 afgeschaft. Dat was de logische stap na de aow. Afschaffing ervan was een duidelijke stap terug op het pad van een basisverzekering voor risico’s, zoals nu weer door Borstlap bepleit. Feitelijk is er natuurlijk maar één logische stap voorwaarts en dat is invoering van een onvoorwaardelijk basisinkomen (OBi) voor iedereen. Dat zorgt niet alleen voor een basisverzekering voor iedereen maar ook voor een eerlijke (een echte) arbeidsmarkt, die de werknemer tenminste een positie geeft, zonder dat hij op de keien komt.