"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Zelfstandig professionals in tijden van corona: zzp’er relatief minder hard getroffen dan andere ondernemers

Zelfstandig ondernemers hebben relatief minder last van de coronacrisis dan mkb-bedrijven. Een kleine meerderheid van de zzp’ers hoefde tot nu toe niet te besparen, lenen of aanspraak te maken op overheidssteun.

Zzp’ers geven relatief vaker aan dat de coronacrisis nauwelijks of geen impact heeft gehad (33%) dan mkb’ers met 2 tot 9 medewerkers (23%) of mkb-bedrijven met meer dan tien werkzame personen (19%). Iets meer dan de helft van de zzp’ers (53%) komt tot nu toe de crisis door zonder te besparen, lenen of overheidssteun aan te vragen.

Dat blijkt uit onderzoek van de Kamer van Koophandel (KVK) uitgevoerd onder 1695 respondenten in de periode eind juli – begin augustus 2020.

Onveranderd doorgaan

De onderzoekers concluderen dat het ondanks de crisis goed gaat met een groot deel van de Nederlandse ondernemers. Van alle ondernemers lijken zzp’ers het minst hard geraakt: zzp’ers zijn vaker (onveranderd) aan het doorgaan (37%) dan micro-ondernemers (28%) en ondernemers met meer dan 10 medewerkers (25%).

Deze cijfers laten zien dat het minder slecht gesteld is met zzp’ers dan het lijkt. Tijdens de politieke beschouwingen werden zzp’ers bijvoorbeeld constant bestempeld als ‘kwetsbaar’. Zo zijn er volgens Pieter Heerma (CDA) veel zzp’ers ‘zonder enige vorm van buffer of bescherming’ en is dat een reden om zzp’ers zo snel mogelijk terug te dringen. Volgens Gert-Jan Segers (ChristenUnie) laat de coronacrisis zien dat de zelfstandige helemaal niet zo zelfstandig is.

Deze resultaten lijken het tegendeel aan te tonen. Van de mkb-bedrijven met 10 werkenden of meer vroeg 46% financiële hulp van de overheid aan. Onder zzp’ers was dat slechts 17%.

Lees ook: Zzp’ers gebruiken minder overheidssteun dan verwacht: meevaller van 2 miljard euro

Toekomst lijkt zonniger…

Veel interim-zzp’ers vallen bij de KvK in de categorie zakelijke dienstverlening. En daar gaat het redelijk goed, blijkt uit het onderzoek. Zzp’ers en mkb’ers in de bouw (52%), ICT en media (46%) en zakelijke diensten (41%) gaan het vaakst onveranderd door met ondernemen.

Tot nu toe had de pandemie een negatieve impact op bijna de helft van alle ondernemers in de zakelijke dienstverlening (48%). Ongeveer een derde van de ondernemers had helemaal geen last van de coronacrisis. Zo’n 15% van de ondernemers in deze branche haalde juist betere bedrijfsresultaten sinds de coronamaatregelen van kracht zijn.

Binnen de zakelijke dienstverlening denken ondernemers positiever over de nabije toekomst: 43% verwacht vrijwel geen impact van de pandemie de komende maanden, 16% denkt zelfs van de crisis te profiteren. Ondernemers in deze sector geven hun huidige situatie gemiddeld het rapportcijfer 7 en de vooruitzichten voor hun bedrijf de komende zes maanden zelfs een 7,2.

Dat bedrijven positiever denken over de komende zes maanden, geldt trouwens voor bijna alle sectoren. Alleen de bouw is iets negatiever over de toekomst (7,2) dan over het heden (7,4).

…maar niet helemaal rooskleurig

Dat ondernemers iets positiever zijn over het komend half jaar dan de afgelopen zes maanden, betekent niet dat ze een rooskleurig beeld hebben van de toekomst. Zo’n 40% van de ondernemers verwacht nog wel negatieve impact van de coronacrisis op hun bedrijf.

Zzp’ers verwachten relatief minder vaak negatieve gevolgen van de crisis. Van alle bedrijven met meer dan 10 werkzame personen verwacht gemiddeld 60% negatieve impact, onder zzp’ers is dat 41%.

4 reacties op dit bericht

 1. Interessant zou zijn om het per verschillende sectoren te onderzoeken….

  Met zekerheid kan worden vastgesteld dat in de sector ZORG de zzp’ers nog niet voor 5% gebruik hebben gemaakt van de diverse regelingen…..!!

  Waarom?
  Omdat de zzp’ers in de ZORG juist alle gaten hebben ” dicht gelopen” tijdens de Corona crisis en dus nog steeds….!!
  De aannames vanuit Sociale zaken en VWS zijn totaal verkeert ingeschat als het om de zzp’ers gaat…..het wordt hoog tijd dat er excuses komen van uit die torens in Den Haag ipv het verspreiden van leugens over een deel van de sector ZORG, die een groot deel van de sores oplossen…..

  • Dank je wel Arie!! Je neemt me de woorden uit de mond. We zijn onmisbaar momenteel in de zorg; kunnen dag en nacht aan de slag. Worden dagelijks benaderd om te komen.
   Excuses vanuit Den Haag zijn erg gewenst!!!

 2. Ook interessant is om te kijken waarom veel zzp-ers geen steun aanvragen; ze hebben er geen recht op omdat de partner dan nog wel een inkomen heeft. Dus zo gauw je dan iets meer dan bijstandsniveau hebt, vervalt je recht op steun. Ook al zijn je vaste lasten (bedrijfsbus, opslag, aov-verzekeringen etc.. nog zo hoog.

 3. interessant zou ook zijn om nu eens uit te zoeken hoeveel ZZPers er een uitkering hebben gevraagd en gehad versus hoeveel werknemers (via hun werkgevers) er gebruik hebben gemaakt van een uitkering.
  Dit om eens duidelijk te krijgen ofdat je met vast werk wel meer zekerheid hebt dan als je ZZPer bent. Als alle cijfers zo hoor dan is het bedrag dat aan ZZPers is verstrekt vele malen lager dan om die bedrijven op de been te houden…