"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU
ADL Cutter Presans

Organisatieadviesbureau Arthur D. Little koopt twee talentplatformen

Arthur D. Little (ADL), een van de bekendste internationale managementadviesbureaus, heeft twee opvallende acquisities gedaan: Cutter en Presans. Beide zijn talentplatformen die toegang bieden tot zelfstandig adviseurs. Een belangrijke stap naar transparante consullting? Flexbrache-deskundige Rob de Laat heeft (nog) zijn twijfels.

Online platformen die zich sec richten op organisatieadvies – bijvoorbeeld de internationale spelers Co-Match en Toptal – positioneren zich graag als concurrerend alternatief voor traditionele spelers als ADL. De pitch van die platformen ten opzichte van de bureaus: een betere match tussen opdracht en de persoon (‘de vent in plaats van de tent’) en minder overhead.  ADL kiest er nu dus voor twee van haar online uitdagers over te nemen: Cutter Consortium in de Verenigde Staten en het Franse Presans.

“Wij geloven dat transparante consulting de toekomst heeft. Met de dubbele overname van Cutter en Presans zijn we in staat om ons ecosysteem met betrekking tot transparante consulting en probleemoplossende mogelijkheden uit te breiden, door toegang te bieden tot experts, door premium inzichten te verschaffen en door onze klanten gedifferentieerde ervaringen op maat te bieden”, zegt Ignacio García Alves, voorzitter en CEO van Arthur D. Little in een toelichting.

Cutter Consortium is een in de Verenigde Staten gevestigd talentplatform dat zich richt op digitale transformatie. Het netwerk bestaat uit ongeveer 150 experts die klanten ondersteunen op het vlak van digitaal leiderschap, enterprise agility, data-analyses en innovatie. Een echt niche platform dus.

Presans heeft een heel ander profiel. Het platform claimt  meer dan 6 miljoen experts wereldwijd in zijn database te hebben. Het ‘on-demand’ talentplatforms richt op industriële sectoren. Het bedrijf biedt on-demand expertise voor industriële innovatieprojecten.

Beide platforms blijven onder eigen merknaam met dezelfde managementteams opereren.

Deskundigenoordeel: ‘Ik zie de beloften niet terug’

Rob de Laat is flexbranche specialist en partner bij IRIS Corporate Finance. Hij zegt: “Het is interessant om te kijken wat deze stap nu echt voor de consultancy-markt betekent. Ik lees beloften over het transparanter maken van de markt en over ‘de vent in plaats van de tent’. Dat klinkt natuurlijk heel mooi, maar als ik kijk hoe Cutter en Presans zich profileren, dan zie ik die beloften niet terug. Een bureau met 6 miljoen experts is ook meer een database dan een netwerkorganisatie die instaat voor de toegevoegde waarde van de mensen die worden ingezet. Waar ADL werkt vanuit een partnermodel hebben de twee overgenomen partijen eigenlijk meer de vorm van een detacheringsbureau. Ik doe ze daarmee tekort, want ze doen wel degelijk consultancy, maar wel vanuit het streven dat degene die aan tafel zit ook de klus gaat doen.

Kortom: Ik zie twee echte consultancy-firma’s en niet zozeer platformen. Ze maken wel gebruik van kunstmatige intelligentie, maar dat doen ze als organisatie en niet als netwerk van individuen. Ik ben er op basis van de profielen van Cutter en Presans dus niet van overtuigd dat de belofte van een slag naar een transparantere consultancy-markt direct gestalte zal krijgen. Mede gezien de omvang van de ‘moeder’ is het desalniettemin interessant om te volgen wat deze overname in de praktijk gaat betekenen.”


In de ZiParena, een initiatief van ZiPconomy in samenwerking met IRIS CF, hebben we de voornaamste online platformen opgenomen. Daarin hebben we een onderscheid gemaakt tussen platformen waar organisaties zelf actief kandidaten kunnen vinden (de freelance selfsourcing tools) en platformen die zelf actief de match maken, maar daarbij zwaar leunen op hun online netwerk (de alternative sourcing solutions).

Zie hier voor overzicht uit de ZiParena van de in Nederland actieve talent platformen:


De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie