"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Nieuwe overname in flexbranche: “Brainnet onderscheidt zich duidelijk van andere grote spelers”

Branchespecialist Rob de Laat gaat in op de overname van Brainnet door PRO Unlimited. Wat betekent dit voor de positie van Brainnet als onafhankelijke MSP? Wat is de impact op de Nederlandse en Europese markt? En welke ontwikkelingen kunnen we nog meer verwachten?

Voor Rob de Laat is een nieuwe grote overname in de Nederlandse flexbrache geen grote verrassing. Naar aanleiding van de overname van Between door Headfirst voorspelde hij in november jl. op ZiPconomy dat er nog veel beweging in de flexmarkt zou komen en dat het ‘dealseizoen volop geopend was.’  “Je hoeft jezelf niet op de borst te kloppen dat zo’n voorspelling uitkomt” zegt De Laat nu: “Die ontwikkelingen zijn zo voor de hand liggend, dat je gewoon weet dat zoiets gaat gebeuren.”

Tussen de overname van Between door Headfirst en de overname van Brainnet door PRO Unlimited zijn wel grote verschillen, aldus De Laat: “Het samengaan van HeadFirst en Between creëerde direct een nog grotere speler op de Nederlandse markt. Brainnet zal na de overname door PRO Unlimited niet direct veel groter worden in Nederland, maar ze vergroten wel hun slagkracht en positioneren zich nog nadrukkelijker als onafhankelijke partij. Ik denk dat dat wel impact gaat hebben. Voor grote ondernemingen in Europa worden ze meer een logische partner naast Tapfin, Sourceright en Pontoon.”

Onafhankelijk profiel is belangrijk

Het onafhankelijke profiel van Brainnet is daarbij belangrijk, aldus Rob de Laat: “Grote partijen hebben vaak ook de rol van leverancier. Brainnet wordt een alternatief als vierde grote speler en heeft vanwege haar onafhankelijkheid als enige een duidelijk ander profiel dan de drie anderen. Brainnet kan zich dus duidelijk anders positioneren en haar diensten aan grote klanten aanbieden op basis van haar neutral vendor business-model. Tot voorheen waren de onafhankelijke partijen vaak kleinere spelers. Voor grote opdrachtgevers die toch liever samenwerken met een grote marktpartij is Brainnet nu een serieuze kandidaat voor samenwerking. Met een moeder als PRO Unlimited hoeft Brainnet niet meer uit te leggen dat ze een grote internationale partij zijn, want dat zijn ze nu gewoon.”

Is het ook een voordeel dat de slagkracht op technologisch gebied toeneemt? Rob de Laat: “Je moet oppassen dat je niet een supertanker wordt die lastig kan manoeuvreren, maar in algemene zin is dat zeker een voordeel. Je krijgt meer ruimte om te investeren in technologische innovaties dan kleinere partijen. Het is bovendien een pré dat PRO Unlimited een Amerikaans bedrijf is, want de Amerikaanse markt lijkt qua technologische ontwikkelingen toch wat voor te lopen op Europa. Die ervaringen kan Brainnet nu heel goed meenemen. Het feit dat PRO Unlimited voor grote internationale tech-bedrijven werkt zal klanten ook zeker aanspreken, want een bedrijf dat oplossingen heeft voor complexe en hoogwaardige tech-opdrachtgevers is natuurlijk interessant.”

Markt wordt volwassen

De consolidatie zal in de flexmarkt voorlopig nog wel doorgaan, voorspelt De Laat:
“De overname van Brainnet door PRO Unlimited laat zien dat MSP’s wereldwijd een belangrijke ontwikkeling zijn. Die markt wordt volwassen. Dat is op zich ook positief voor kleinere partijen, maar zij zullen wel moeten zorgen dat ze groter worden of zich aansluiten bij andere clubs, ze moeten gewoon body creëren.”

De consolidatie in de flexmarkt zal voorlopig nog wel doorgaan

Ook de wens om verschillende diensten steeds meer te integreren zal de beweging in de markt blijven beïnvloeden, verwacht Rob de Laat: “We praten al heel lang over Total Talent Management of Total Workforce Management. Het gaat dan zowel om vast als om flex. Om een completere dienstverlening te kunnen aanbieden die aansluit bij de wensen uit de markt, zullen partijen bij elkaar moeten komen. Bij vast zien we RPO (Recruitment Process Outsourcing, red.) als belangrijke trend en je ziet dat RPO-partijen ook MSP-activiteiten gaan ontwikkelen. Bij Maandag zie je bijvoorbeeld dat RPO en MSP bij elkaar komen. Dat is een logische volgende stap: dat MSP’s en RPO-partijen elkaar steeds meer zullen opzoeken om dat thema van Total Workforce Management in te kunnen vullen. Dus bij consolidaties gaat het er niet alleen om groter te worden, maar ook om te zorgen dat je een integrale oplossing kunt bieden voor vast en flex.”

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie