"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Zzp organisaties overwegend positief over steunpakket kabinet

“Dit geeft verlichting voor heel veel zzp’ers.”

Verschillende belangenorganisaties voor zelfstandigen hebben positief gereageerd op de steunmaatregelen die het kabinet gisteren heeft gepresenteerd. “Dit noodpakket is het begin van het herstel van vertrouwen in deze economische bizarre tijden, laten we het met beide handen in een hoog tempo aangrijpen. Nu is het tijd om met z’n allen achter het kabinet te staan en samen de maatregelen uit te voeren” vindt Hans Biesheuvel van ONL voor Ondernemers.

Het kabinet kondigde gisteren een pakket aan maatregelen aan voor ondernemers, waaronder zelfstandigen zonder personeel. De bijstandsregeling voor zzp’ers wordt verruimd voor hen die plots zonder inkomen komen te zitten. Het wordt een gift en er vindt, anders dan bij de huidige BBZ, geen toets plaats op het vermogen of het inkomen van een partner. Daarnaast kan uitstel voor belasting worden aangevraagd, dit om mogelijke liquiditeitsproblemen te voorkomen.

“We zijn heel blij met de aangekondigde maatregelen” zegt Marjan van Noort, manager van FNV Zelfstandigen. “Dit geeft verlichting voor heel veel zzp’ers. Ook het uitstel van betalen van belasting zal velen voorlopig wat ruimte geven. Wij zijn blij dat het kabinet naar ons geluisterd heeft. Zzp’ers krijgen direct en als eerste te maken met verlies van werk en inkomen. Het is goed te horen dat zelfstandigen niet hoeven te lenen om uit de crisis te komen, maar direct hulp kunnen krijgen.’

“Ik kan voor de verandering alleen maar positief zijn” zegt Roos Wouters van de Werkvereniging. “Ik ben blij dat de uitspraken van minister Wiebes werden rechtgezet en dat er noodmaatregelen voor alle werkenden worden opgevoerd door het kabinet.”

“We kunnen met deze maatregel – in combinatie met de ‘compensatieregeling getroffen sectoren’ – zeggen dat zzp’ers op stevige steun van de overheid kunnen rekenen” zo vindt Biesheuvel.

Ook PZO is tevreden met de voortvarende aanpak van het kabinet en  de extra maatregelen die het kabinet treft voor zelfstandigen. “Het is echter van groot belang om ervoor te zorgen dat de maatregelen ook goed worden uitgevoerd door de verschillende gemeenten en de Belastingdienst.”  PZO zet zich, met andere belangenorganisaties in, om alle zorgen en vragen van zelfstandigen onder de aandacht te brengen bij de  betrokken ministeries.

Zelfstandigen Bouw wijst wel op de tweedeling tussen werknemers en zelfstandigen die in het pakket zit. “De ww-uitkering gaat 20% omhoog. Want een werknemer voor wie werktijdverkorting wordt aangevraagd, houdt zijn volledige loon. De BBZ voor zzp’ers blijft op bijstandsniveau. Die zou ook 20% omhoog moeten wil het kabinet met recht kunnen zeggen dat het behoud van inkomsten van alle werkenden de hoogste prioriteit is.”

Zelfstandigen kunnen nog niet per direct bij de gemeente terecht voor aanvragen van de verruimde bijstandsregeling, waarschuwde minister Koolmees gisteren. “We werken met man en macht om hem snel beschikbaar te krijgen.” Hans Biesheuvel wijst op de noodzaak dat het steunpakket snel beschikbaar komt. “Voor alle maatregelen geldt dat ze enorm welkom zijn, maar de snelheid waarmee ze in werking worden gesteld zal essentieel zijn om de Nederlandse bedrijven overeind te houden.”

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

2 reacties op dit bericht

 1. Ik denk dat het een prima plan is. Je hebt altijd een stukje eigen risico als ondernemer, dit in tegenstelling tot de werknemer. Dat is nu wel jammer. Vandaag hoor ik al veel negatieve berichten, ik denk met name door zzp-ers uit de hoogste tariefgroepen, want ja voor hun ligt een bijstandsniveau verder af van hun ‘normale’ verdienniveau, als voor de zzp-er in de horeca of andere werkvloer. Ik snap hun onrust, en ontevredenheid, maar zij hebben ook meer kans gehad om een buffer op te bouwen dan de lagere inkomensgroepen. Ik heb wel een andere zorg;
  met de afname van de toeloop van buitenlandse arbeidskrachten, met name in de landbouw/tuinbouwsector, kan onze voedselvoorziening in de knel komen als er te weinig mensen zijn die de oogst binnen halen. Gaan wij dan als zzp-ers zonder opdrachten ons hiervoor inzetten? Gaan wij niet alleen vragen van de overheid, maar ook leveren? En, als wij hierop nee antwoorden, mag de overheid ons dan verplichten dmv financiële sancties? Een oproep dus aan alle collega’s; ben blij dat er een buffer aangeboden wordt, schik in net als ieder ander op dit moment en sta klaar om in te springen waar nodig.

  • “veel negatieve berichten, ik denk met name door zzp-ers uit de hoogste tariefgroepen”????

   Die horen helemaal geen gebruik te maken van deze regelingen, de regeling is bedoelt als noodhulp, voor mensen die geen geld meer hebben om de huur of hypotheek te betalen, de rest kan prima interen op de buffer.
   Zou schandalig zijn als iemand met goed tarief (€60+) toch zijn handje op gaat houden bij de gemeente.