"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU
uitstel belastingen corona

Kabinet: uitstel betalen belastingen en inkomenssteun voor zzp’ers

Noodmaatregelen voor zzp’ers. Voorlopig voor drie maanden.

Het kabinet heeft vanavond een pakket aan noodmaatregelen aangekondigd voor ondernemers, waaronder zelfstandigen zonder personeel.

Voor die  zzp’ers komen er twee maatregelen:

 • Zzp’ers die in problemen komen, kunnen binnenkort een inkomensaanvulling krijgen tot het bestaansminimum

Zelfstandigen kunnen voor een periode van drie maanden, via een versnelde procedure, aanvullende inkomensondersteuning krijgen voor levensonderhoud (tot op sociaal minimum). Deze vult het huidige inkomen aan tot het sociaal minimum en hoeft niet te worden terugbetaald. De regeling is dus bedoeld voor zzp’ers die plots geen en nauwelijks inkomen meer hebben.

Bij deze tijdelijke bijstandsregeling voor zelfstandig ondernemers is geen sprake van een vermogens- of partnertoets, een toets die wel geldt bij de bestaande BBZ regeling. De regeling geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 maart. De uitvoering wordt gedaan door de gemeente. Minister Koolmees benadrukt dat de uitvoering van de regeling nog moet worden uitgewerkt. “Ga niet morgen al naar de gemeente. Wacht even af tot er meer informatie komt. We werken met man en macht om dat snel rond te krijgen.”

Het kabinet doet wel de oproep aan zelfstandige ondernemers om slechts gebruik te maken van de regeling als dat nodig is.

 • Getroffen ondernemers, dus ook zzp’ers, kunnen eenvoudiger uitstel van belasting aanvragen 

De Belastingdienst stopt de invorderingen direct na aanvraag van uitstel. Dit geldt voor de inkomsten-, vennootschaps-, loon- en omzetbelastingen (btw). Eventuele verzuimboetes voor het niet op tijd betalen, hoeven niet te worden betaald. Het is bovendien niet nodig bewijsmateriaal mee te sturen. Daar krijgt de ondernemer langer de tijd voor. De invorderingsrente die normaal gesproken ingaat na het verstrijken van de betalingstermijn wordt tijdelijk verlaagd van 4% naar bijna 0%. Dit geldt voor alle belastingschulden.

 • Waar kunnen ondernemers terecht?
 • Banken kunnen aanmeldingen voor de verruimde kredietregelingen (BMKB en GO) bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) doen, de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van EZK. Ondernemers melden zich hiervoor bij hun kredietverstrekker.
 • Voor de belastingmaatregelen kunnen ondernemers terecht bij de Belastingdienst Zakelijk via belastingdienst.nl/coronavirus.
 • De regelingen van het ministerie van SZW worden zo spoedig mogelijk opengesteld.

 

Terugkijken persconferentie 

Overzicht alle maatregelen :

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts

2 reacties op dit bericht

 1. Dag Hugo-Jan, los van de inhoud van dit artikel wil ik je bedanken voor de snelheid en inhoudelijke deskundigheid waarmee je ons, ondernemers/zzp-ers, op de hoogte houdt van de huidige ontwikkelingen. Grote waardering en dank. Ga aub door en blijf gezond.

  Groet René Albers

  • Rene. dank voor je reactie, dat stellen we hier op de ZiPconomy redactie op prijs.