"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU
steunpakket zzp corona

Inkomenssteun voor zzp’ers (Tozo) niet voor parttimers. Invoering kost nog enige tijd.

Voorwaarden voor inkomensondersteuning zzp’ers bekend. Alleen voor wie meer dan 1.225 uur per jaar werkt. Appel kabinet om alleen uitkering aan te vragen indien dat het echt nodig is vanwege corona.

Minister Koolmees heeft in de Kamer aangegeven dat zijn regeling voor inkomenssteun voor zelfstandigen binnen enkele weken gereed is. “Dit zijn regelingen waar we normaal gesproken zeven tot acht maanden over doen. Die zijn we nu in één tot anderhalve week tijd uit de grond aan het stampen”, zei minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) woensdagavond tijdens een debat over de coronacrisis. “Het gaat heel erg snel, maar het moet wel zorgvuldig blijven gebeuren. Daar werken we nu heel erg hard aan met die verschillende organisaties.”

De minister wees op de liquiditeitssteun, bijvoorbeeld door uitstel van belastingen, die zelfstandigen in de problemen alvast kan helpen.

De regeling voor inkomenssteun, een aanvulling tot het sociaal minimum, werkt met terugwerkende kracht vanaf 1 maart en voor in eerste instantie drie maanden. Daarna kan deze nog eens met drie maanden verlengd worden.

 • 27/03/2020 : ** UPDATE: zie dit artikel met informatie over de definitieve regeling. ** 

Voorwaarden

Over deze “Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo)” zijn ondertussen een aantal details bekend gemaakt. Daarin doet het kabinet een moreel appel op ondernemers om zich alleen te melden indien ze in de knel komen door de Corona-crisis.

Voor het aanvragen gelden deze eisen:

 • gevestigde zelfstandigen, vanaf 18 jaar tot de pensioengerechtigde leeftijd;
 • woonachtig en rechtmatig verblijvend in Nederland;
 • Nederlander of daarmee gelijkgesteld;
 • het bedrijf of zelfstandig beroep wordt in Nederland uitgeoefend;
 • voldoet aan wettelijke vereisten voor de uitoefening van het eigen bedrijf, waaronder ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel;
 • is vóór 1 januari 2020 gestart met de onderneming en voldoet aan het urencriterium, d.w.z. minimaal 1.225 uur per jaar werkzaam in het eigen bedrijf of zelfstandig beroep;
 • woonachtig in de gemeente, waar aanvullende inkomensondersteuning wordt aangevraagd.

Urencriterium

De regeling staat dus niet open voor wie minder dan 1.225 uur werkt. Dat hoeven overigens niet alleen declarabele uren te zijn. Ook uren voor bijvoorbeeld acquisitie en administratie tellen mee met dit urencriterium (zie ook hier), dat ook geldt voor het kunnen aanvragen van de zelfstandigenaftrek.

Uitvoering door gemeente

Gemeenten gaan deze regeling uitvoeren, die hebben dus nog wel enige tijd nodig om communicatie en aanmelding op te tuigen.

Zelfstandigen kunnen in eerste instantie drie maanden inkomensondersteuning tot aan het sociaal minimum krijgen. “Hoe hoog dit bedrag precies is hangt af van de samenstelling van uw huishouden en uw inkomen. U hoeft deze inkomensondersteuning niet terug te betalen. Er is ook geen vermogens- en partnertoets” staat op de website te lezen.

“Daarnaast kunt u een lening voor bedrijfskapitaal aanvragen van max. € 10.517 euro. Dit bedrag dient wel terugbetaald te worden. Het rentepercentage is nog niet bekend, maar zal in ieder geval onder het bij het Bbz  gehanteerde percentage van 8% liggen.”

De overheid waarschuwt alvast dat uitvoering enige tijd kan gaan duren. “Streven is dat gemeenten zoveel mogelijk binnen 4 weken na aanmelding tot een besluit komen en tot uitkering overgaan. Door grote drukte lukt dat mogelijk niet altijd.  Dan kunnen gemeenten tot bevoorschotting overgaan.”

Bron: Rijksoverheid

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts

23 reacties op dit bericht

 1. De regeling voor inkomenssteun, een aanvulling tot het sociaal minimum, werkt met terugwerkende kracht vanaf 1 maart en voor in eerste instantie drie maanden.

  Ik denk dat er heel wat ZZPers zijn die nu nog wel werken, maar waarvan lang niet zeker is of dat de facturen uiteindelijk ook betaald gaan worden. Denk aan faillissement van de opdrachtgever.
  Gek dat daar niets over is geregeld. Of mis ik iets?

  • @Eddy, je mist niets (behalve mss mijn column die daar een beetje over gaat https://www.zipconomy.nl/2020/03/gros-zpers-schiet-weinig-op-met-steunpakket-kabinet/ )
   De hoop is dat opdrachtgevers met hun steunpakketten niet omvallen, en niet stoppen met inhuur externen. Maar dat zal zeker niet overal genoeg zijn. Bij grote bedrijven hoor ik nog niet van massaal afscheid nemen van externen (we komen volgende week met artikel daarover, na belrondje die we nu doen).
   Gek: denk niet dat het gek is dat daar nog niets over geregeld is.
   a/ dat zal in eerste instantie toch gewoon de faillissementsregels worden
   b/ deze steunmaatregelen zijn dan voor zp’ers die dan acuut geen geld hebben.
   c/ er is ook noodfonds Wiebes om 4k te krijgen als je in getroffen sector is, als ingehuurde interimmer val je mss daar ook onder .
   Bredere compensatieregeling of zo: denk niet dat we dat moeten gaan verwachten. Dat is zal ook qua geld te veel zijn en kan komt je wel ook in discussie dat dat hoort bij ondernemerrisico.

 2. Lekker is dat. Dus als je zoals ik rond de 1000 uren haalt en dan z’n €1000 -€1500 per maand omzet dan kan je dus mooi op een houtje gaan bijten, als je, zoals ik een massagepraktijk hebt en nu geen enkele klant meer kan helpen.

  • Als je hiernaast geen baan in loondienst heb, lijkt me dat er geen probleem is, dan ben je de overige uren bezig met administratie en marketing of noem maar iets. Het gaat niet alleen om de factureerbare uurtjes.
   Als je hiernaast nog een baan van 20 uur hebt, dan is het een ander verhaal idd.

 3. Ik lees alleen maar over zzp,ers, maar wat in geval van de kleine ondernemer met enkele personeelsleden. De winkel is vanaf maandag op slot, maar de lasten gaan wel door, zoals gwl en ander evaste lasten. uitstel van betaling R+A i.c. LB, IB en OB snap ik, maar de rest gaat gewo

  • @Wester, zipconomy is een website voor zelfstandig professionals en hun opdrachtgevers. vandaag de focus daarom en niet op kleine ondernemingen met personeel. Overigens is de nieuwe NOW regeling juist voor ondernemingen met personeel, of fors deel van de loonlasten te compenseren.

 4. Ik ben 5 januari begonnen met mijn onderneming en kan er goed van rond komen, ook heb ik veel werk in het vooruitzicht. Maar ik heb nu even geen opdrachten en wil per 1 april van de BBZ gebruik maken. Hoe hard is de 1 januari regel?

  • @Welvis, je opmerking over de grens van 1/1/2020 heb ik meer gehad, en ik heb het doorgegeven aan Tweede Kamerleden. Die hebben toegezegd het punt mee te nemen in hun vragen aan het ministerie. Binnenkort zullen gemeenten geïnformeerd worden over deze regeling en dan zal ook meer duidelijk zijn.
   Ik zou hooguit – niet per se voor jou – de woorden van Minister Koolmees willen herhalen waarin hij ondernemers oproept alleen van deze regeling gebruikt te maken als ze hem ook echt nodig hebben voor hun levensonderhoud.

 5. Ik ben alleenstaand ouder en al enkele jaren herstellend van kanker, met nu nog veel pijn, zware medicatie en grote energie- en concentratieproblemen. Als zzp’er moest ik ook tijdens mijn ziekte doorwerken. Het waren en zijn zware jaren, waarbij ik me financieel maar nét staande heb kunnen houden. Maar ik heb het gered, zonder uitkering, zonder hulp. Mijn onderneming uitbouwen is echter niet gelukt, en het urencriterium heb ik dus ook de laatste jaren niet gehaald. Ik heb geen financiële reserves kunnen opbouwen. En nu mag ik dus geen inkomenssteun aanvragen, terwijl ik niet maar mijn cliënten toe kan…..
  Help. Ik kan de komende maanden dus mijn huur niet meer betalen.

  • AV, ik zou die aanvraag gewoon doen. leg je situatie uit en kijk hoe daar op gereageerd wordt.
   Uren voor het urencriterium zijn niet alleen uren die je hebt kunnen declareren, ook andere uren die je in je onderneming hebt gestoken.

  • @AV, dat is nog niet bekend. Hopelijk wordt er gekeken door gemeente naar de geest van die regel en minder naar de letter. De ‘geest’ is: inkomenssteun voor de onderneming echt de inkomstenbron is en wie geen/nauwelijks ander inkomen heeft en dus ook echt afhankelijk is van het zzp-inkomen.

 6. Dit jaar gestart als ZZP’er, haal makkelijk de grens van minimaal 24 uur per week, maar geen kans op tegemoetkoming? Snap dat er een grens moet worden getrokken, maar ik neem aan dat er in de 1e 2 maanden van dit jaar meer ZZP’ers zijn gestart……. en juist de investeringen die je bij de start maakt, moet je terugverdienen en daarbij dan graag nog wat overhouden voor je eigen onderhoud. Ik zie over dit topic eigenlijk niets langskomen, ZZP’er gestart in 2020 en wat nu?

  • Dit punt is bekend bij Kamerleden en bij lobbyorganisaties en ook ingebracht in overleg met Ministerie. Binnen paar dagen zal definitieve voorwaarden omtrent ‘Torzo’ bekend worden. Ik zou dat even afwachten, ik acht de kans reëel dat de datum opgeschoven worden van 31/12/2019 naar 1/3/2020.

 7. Goedemorgen, Kan iemand advies geven over het volgende: Ik ben fulltime- musicus en mis nu per maand enkele honderden euro’s aan inkomsten vanuit het lesgeven aan huis. Kan ik een beroep doen op de Tozo regeling alleen voor dit bedrag?
  Bij voorbaat dank!

 8. Wat ik me afvraag. Ik zit ook in loondienst, maar verdien daar ruim onder de bijstandsnorm. Verder wel 1225 uur in mijn eenmanszaak. Ik lees wel dat als je in loondienst boven de bijstandsnorm verdient, dat je dan geen aanvulling krijgt. Maar stel je verdient in loondienst 400 euro en de eenmanszaak verdien je 0, krijg je dan 1050/1500- 400 aangevuld, of kijken ze dan puur naar je zzp werkzaamheden.

  • Zo als ik het begrijp krijg ke die aanvulling. Dus het sociaal minimum (is wat anders dan bijstandsnorm) minus wat je aan inkomen hebt (uit loondienst en/of zzp)

 9. Ik ben een mobiele kapster. Zet per jaar ca € 13.500,- om. Haal het urencriterium niet. Ook niet op gegeven richting belastingen (dat ik 1225 uren zou werken). Nu is er geen inkomen meer vanuit mijn bedrijfje. Aanvraag ToZo gedaan en afgewezen. Dit omdat ik niet voldoe aan het uren criterium.