"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Uitstel van betaling voor TCP Direct

Contractbeheerder van ING zzp’ers probeert met surceance tijd te krijgen om cashflow problemen op te lossen.

De rechtbank in Amsterdam heeft uitstel van betaling verleend aan TCP Direct, een onderdeel van TCP Solutions. TCP is in het nieuws omdat het niet aan haar verplichtingen richting zzp’ers die bij de ING opdrachten uitvoeren kan voldoen. TCP Direct beheert de zzp contracten van onder andere ING.

In een verklaring laat het bedrijf weten dat het samen met de bewindvoerder zoekt naar oplossingen voor de ontstane situatie.

Doelstelling van bestuurders van TCP Direct B.V. en bewindvoerder is dat alle schuldeisers volledig betaald worden” zo staat in een verklaring te lezen. “De surseance van betaling van TCP Direct B.V. volgt op het bericht eerder deze week dat er bij TCP een betalingsachterstand is ontstaan bij contractors die voor ING werken. Dat was een direct gevolg van het feit dat de kredietverstrekker van TCP zich plotseling en onverwacht heeft teruggetrokken. Tegelijkertijd wacht TCP op betaling van een andere grote klant. De cash flow positie kwam hierdoor onder druk te staan.”

De zoektocht naar een vervanger van de kredietverlener heeft dus nog niets opgeleverd. “Ik zie de surceance vooral als een mogelijkheid om in een storm rust te creëren en van daaruit een oplossing te zoeken”, zegt eigenaar Evert van der Weijden in een toelichting aan het FD.

Schuldeisers – waaronder dus de zelfstandigen die bij ING een opdracht doen – zullen in de loop van volgende week schriftelijk bericht van de bewindvoerder ontvangen, zo laat het bedrijf weten. ING heeft al eerder laten weten vooralsnog niet zelf garant te staan voor de achterstallige betalingen.

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts

3 reacties op dit bericht

 1. Centrale vraag in deze blijft: waar is het geld over juni van ING naar TCP Solutions gebleven, of staat die factuur nog open? In het artikel inzake dit drama van gisteren op Zipconomy las ik dat ING al betaald had, andere media en reaguurders hebben het over een betalingstermijn van 6 maanden van ING naar TCP Solutions.

  Als de betaling van ING naar TCP Solutions nog moet volgen, dan zijn wellicht de cashflow problemen op te lossen. Maar als het geld verdwenen is, dan wordt het moeilijk…

 2. ING heeft de facturatie uitbesteed. Daarmee komt de betalingsverplichting voor door ZZPers aan ING verleende diensten echter niet automatisch te vervallen.

  Interessant is dus hoe ING dit alles contractueel heeft afgedicht en hoe de rechter tegen de gehanteerde ‘corporate veil’-constructie aan kijkt.
  Interessant is ook hoe ZZPers contractueel zullen reageren op de door ING inmiddels opgebouwde reputatie.

  ING staat in ieder geval op mijn ‘greylist’, dwz. verhoogd tarief en bomvrij contract.

 3. Surseance TCP lijkt als 2 druppels water op eerder faillissement Stipt Payroll te Dordrecht in maart 2019. Veel leerzame details van dit verdienmodel in faillissementsverslag van curator Nuijten. Tekort 7 mln and still counting. Onverklaarbare onttrekkingen financiële middelen, jarenlang geen jaarrekeningen gedeponeerd, geen betalingsonmacht gemeld, spookfacturen naar financier, dubbele verpanding zekerheden, oerwoud van BV’s, etc.