"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Curator houdt zzp’ers buiten claims op voormalige klanten TCP

Uit het 1e faillissementsverslag van de curator van TCP blijkt dat zzp’ers buiten de afwikkeling van het faillissement blijven. Opdrachtgevers krijgen hierdoor de mogelijkheid om zzp’ers zelf of via een andere contractbeheerder te betalen.

De curator van TCP Direct, dat onder andere de contracten van 850 zzp’ers bij ING beheerde, is ermee akkoord gegaan dat verschillende klanten van TCP eenzijdig betalingen aan zzp’ers zelf of via een andere broker gedaan hebben. Deze betalingen vallen buiten de afwikkelingen van het faillissement van TCP. De organisaties moeten wel een deel van de verschuldigde marge voldoen. Dat blijkt uit het 1e faillissementsverslag dat curator Herman Kreikamp heeft gepubliceerd. Betrokken zzp’ers blijven op deze manier buiten de afwikkeling van het faillissement van TCP.

Betaling stopgezet

In de wetenschap dat TCP in financiële problemen verkeerde, hebben diverse opdrachtgevers van TCP Direct betaling in verband met de inzet van zzp’ers bij hun organisatie, deze zomer stopgezet. Pas op een later moment werden de contracten opgezegd.  ING koos ervoor om de betalingen aan zo’n 850 zzp’ers die bij ING actief zijn, deels voor een tweede keer, via een andere broker te doen. Over de maand juni had ING TCP al betaald voor deze uren. Andere klanten van TCP hielden betalingen achter in afwachting van een oplossing voor de problemen bij TCP.

De curator heeft nu, in overleg met de klanten en met toestemming van de rechter-commissaris, afgesproken dat de klanten achterstallige betalingen aan zzp’ers via een andere contractbeheerder of zelf kunnen voldoen. De curator houdt die bedragen op die manier buiten het faillissement. Zzp’er ontlopen zo het risico dat geld dat voor hen bestemd was, gebruikt wordt om andere schuldeisers te betalen.

Deze constructie is niet ongebruikelijk, al zijn er ook voorbeelden bekend waarbij de curator dit niet toestond en zelfs van de zelfstandigen eiste dat ze hun concurrentiebeding afkochten om verder te kunnen werken bij hun opdrachtgever.

Niet duidelijk is of er zzp’ers zijn die – na deze betalingen – nog geld te goed hebben van TCP.

Marge

Ondanks dat ING en andere partijen de betaling aan de zzp’ers dus buiten TCP om hebben geregeld voor de periode juli en/of augustus, moeten ze nog wel marge aan de curator betalen.  In het geval van ING gaat het hierbij om een bedrag van € 71.000. ING heeft aangekondigd een claim in te dienen voor een schadevergoeding wegens ‘niet-nakoming en voortijdige beëindiging van de overeenkomsten’ in te dienen.

Daarnaast heeft ING ook een claim van € 11,8 miljoen ingediend bij TCP voor de periode (de maand juni) waarover ING zowel TCP betaald heeft als rechtstreeks de zzp’ers. De Belastingdienst heeft vervolgens een ‘conservatoir derdenbeslag’ gelegd op een deel (een kleine drie miljoen) van die claim van ING.

Huisbankier

De curator onderzoekt nog of het ‘bevriezen’ van de factoringovereenkomst door de huisbankier RBS van TCP correct verlopen is. RBS verleende namelijk geen medewerking aan de betalingen door TCP aan de voor ING werkzame zzp’ers/onderaannemers voor de in de maand juni 2019 verrichte werkzaamheden.

Onbekend is nog of de huidige schuldeisers, waaronder dus ING, kunnen rekenen op een (deel) van de betaling van hun vorderingen. In het faillissementsverslag wijst de curator uitgebreid op de openstaande miljoenenvordering van TCP aan DeGraaf Contracting.

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts