"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Gevolgen van de Brexit voor ondernemend Nederland

“We moeten er sterk rekening mee houden dat de Brexit echt door kan gaan. Bereid je daarom goed voor op de mogelijke gevolgen.”
Interview met Linda van Beek, manager internationaal ondernemen bij VNO-NCW & MKB-Nederland.

Bijna drie jaar geleden trokken de Britten naar de stembussen voor het raadgevend referendum over de Brexit. Op 12 april – de nieuwe Brexit datum – zou het zomaar zo kunnen zijn dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat. Ga jij als ondernemer de impact voelen als dit daadwerkelijk gebeurt? Linda van Beek, manager internationaal ondernemen bij VNO-NCW & MKB-Nederland, zet in een uitzending van HoofdZaken de feiten op een rij. Zij legt aan Sebas Krijgsman (ZP Radio) en Paul van Leeuwen (HeadFirst) uit hoe de Brexit Impact Scan en Brexit-buddy’s kunnen helpen bij de voorbereiding.

Van Beek: “De Europese Unie heeft Nederland heel veel gebracht. Voor mij is het dan ook totaal onbegrijpelijk dat het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie wil stappen. Ik had nooit verwacht dat zij hier een meerderheid voor bij elkaar zouden krijgen.” Volgens haar heeft de politiek een spel gespeeld waarin economische motieven niet mee zijn genomen. “Jammer, aangezien het Verenigd Koninkrijk juist voor Europa een hele belangrijke markt is. Voor Nederland is het vooral van belangrijk dat we handel kunnen blijven drijven.”

“We moeten er sterk rekening mee houden dat de Brexit echt door kan gaan. Bereid je daarom goed voor op de mogelijke gevolgen.”
Linda van Beek, manager internationaal ondernemen bij VNO-NCW & MKB-Nederland

Veel onzekerheid
Binnenkort weten we of er een Brexit met deal of zonder deal komt. “Bij een Brexit met deal is er een goedgekeurd terugtrekkingsakkoord. Dit betekent dat er tot en met 31 december 2020 een overgangsperiode komt. Tijdens deze periode hanteert het Verenigd Koninkrijk de huidige EU-regels en -wetten. Zo is er tot die tijd nog vrij verkeer van personen en goederen mogelijk. En blijven de rechten van Nederlanders die in het Verenigd Koninkrijk wonen en van Britten die in Nederland verblijven onveranderd. Bedrijven en andere organisaties krijgen hierdoor langer de tijd om zich voor te bereiden op de nieuwe regels. Er is alleen nog niet bekend welke regels dit zullen zijn”, legt Van Beek uit.

Vrij verkeer van personen
Als er voor 12 april besloten wordt om zonder deal de EU te verlaten, dan maakt het Verenigd Koninkrijk geen deel meer uit van de markt en de douane-unie van de EU. Dat betekent dat het vrije verkeer van goederen, diensten, kapitaal maar zeker ook personen dan niet meer geldt voor het Verenigd Koninkrijk. “Beschouw het als een zzp’er afkomstig uit een niet-Europees land. Visum-vrij werken kan dan alleen als je niet langer dan 180 dagen aaneengesloten werkt. Is dit wel het geval, dan is een gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid nodig.” Van Beek benadrukt dat we rekening moeten houden met lange wachttijden. “De Overheid doet er alles aan om dit soort aanvragen aan te kunnen, maar het vereist nogal wat extra handjes. Daarnaast doen zelfstandigen er ook verstandig aan om zich te verdiepen in de regels omtrent sociale zekerheid. Vooralsnog is dit binnen de EU allemaal goed geregeld, maar dat kan na 29 maart komen te vervallen.”

“Een jaar geleden hadden ondernemers geen idee welke vragen zij moesten stellen. Die onzekerheid is er nog steeds, maar zij zoeken nu veel gerichter naar informatie.”
Linda van Beek, manager internationaal ondernemen bij VNO-NCW & MKB-Nederland

Brexit Impact Scan
Wil jij op een eenvoudige en laagdrempelige manier de mogelijke gevolgen van de Brexit voor jezelf in kaart brengen? Doe dan zeker de Brexit Impact Scan! “Met de scan kom je erachter wat de risico’s zijn voor jouw onderneming, maar zeker ook waar kansen liggen”, licht Van Beek toe. Aan de orde komen: import, export, intellectueel eigendom, gebruik van digitale diensten, transport en toeleveranciers. “Inmiddels hebben al 80.000 ondernemers de scan ingevuld.”

Vanuit VNO-NCW en MKB Nederland worden ook activiteiten ondernomen om te zorgen dat ondernemers goed voorbereid zijn. Een jaar geleden organiseerden zij de ‘Brexit on Tour’. Dit jaar is het ‘Brexit Buddie-initiatief’ aan de beurt. Van Beek vertelt hierover: “We trekken Nederland door met bedrijven die goed voorbereid zijn en brengen hen samen met partijen die nog veel vragen hebben. Zo kunnen ondernemers elkaar verder helpen.”

Internationale top voor ondernemers 
Het zal Van Beek niet verrassen als de Brexit ook onderwerp van gesprek zal zijn tijdens de
Global Entrepreneurship Summit (GES). Samen met de Verenigde Staten organiseert Nederland op 4 en 5 juni de 9e editie van het evenement. Het doel is het bevorderen van internationaal ondernemerschap en gelijktijdig een bijdrage te leveren aan de oplossing van concrete internationale maatschappelijke vraagstukken. “Ondernemerschap staat in Nederland hoog in het vaandel. Wij zijn dan ook ontzettend trots dat wij op deze manier ons visitekaartje kunnen afgeven.”

Wil jij meer over weten de Brexit in relatie tot ondernemerschap? Kijk dan op de website van de AWVM

*Kort na de opname van deze uitzending werd bekend gemaakt dat de oorspronkelijke brexit datum  opgeschoven naar 12 april. 

HoofdZaken van ZP Radio is hét radioprogramma voor en over de Zelfstandig Professional. Wij bieden informatie en inspiratie voor ZP’ers én opdrachtgevers die hen inhuren. Sebas Krijgsman en Paul van Leeuwen gaan iedere week in gesprek met spraakmakende experts over interessante onderwerpen gerelateerd aan ondernemerschap. HoofdZaken wordt mogelijk gemaakt door kennisbemiddelaar HeadFirst. Bekijk op de website van ZP Radio ook eerdere uitzendingen van HoofdZaken. Bekijk alle berichten van Hoofdzaken