"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Steeds meer vrouwen gaan ondernemen. Maar nog flink minder vrouwelijke zelfstandigen dan werknemers.

Sinds 2014 is het aandeel onderneemsters opgelopen van 34% naar 36%. Opvallend is dat er een sterke relatieve toename is van onderneemsters die jonger zijn dan 30 jaar en tegelijkertijd ook van onderneemsters die ouder zijn dan 45 jaar. Verder valt op dat steeds meer vrouwen starten als parttimer. Dit meldt KvK. In de provincies Noord-Holland en Utrecht zijn relatief de meeste vrouwen ondernemer per 1.000 inwoners, terwijl Groningen en Limburg de minste onderneemsters hebben per 1.000 inwoners. De populairste branches onder vrouwen zijn Gezondheid en welzijn, Kappers en schoonheidsverzorging en Cultuur en recreatie.
De trends van een groeiend percentage vrouwen onder de ondernemers (vooral zzp) zien we al jaren. Dat percentage ligt nog wel flink achter ten opzichte van het aantal vrouwen in loondienst. Daar liggen de percentages man/vrouw veel dichter bij elkaar.

Leeftijd

In de groep 30- tot 45-jarigen bevinden zich relatief de meeste onderneemsters, maar deze groep laat relatief de geringste groei zien in de afgelopen vijf jaar. Het zijn juist de groep jonge onderneemsters (tot 30 jaar) en de groepen onderneemsters vanaf 45 jaar – en met name de groep van 65 jaar en ouder – die relatief het snelst groeien.

Top 10 branches

De verdeling van de onderneemsters over de branches is vrijwel stabiel in de afgelopen jaren. De figuur hieronder laat de top 10 van branches zien waarin vrouwen ondernemen. In deze top 10 is 75% van alle 601.535 onderneemsters werkzaam. In de linker cirkel staat de top 1-5 en in de rechter cirkel staat de top 6-10.
Uit de figuur blijkt dat relatief de meeste vrouwen werken in de branches Gezondheid en welzijn, Kappers en schoonheidsverzorging en in Cultuur en recreatie. De figuur laat zien dat ruim 16% (98.769) van alle onderneemsters in Nederland in de branche Gezondheid en welzijn werkt. Van alle onderneemsters in Nederland werkt ruim 12% (74.883) in de branche Kappers en schoonheidsverzorging en 11% (68.074) in de branche Cultuur en recreatie.
De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie