"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Brancheverenigingen unaniem over uitstel wet DBA: ‘dit is een slechte zaak’

Problemen rond invoering van een minimuminhuurtarief voor zzp’ers vertragen de nieuwe wet DBA tot 2021. Brancheverenigingen en belangenbehartigers zijn teleurgesteld en willen snel actie.

Maandag maakte minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) bekend dat zijn ministerie meer tijd nodig heeft om tot een nieuwe wet DBA te komen. Vooral maatregelen om tot meer bescherming te komen voor zelfstandigen met een laag tarief kosten meer tijd. Koolmees streeft naar een nieuwe wet per 1 januari in 2021, een jaar later dan aangekondigd. Lees meer.

PZO: ‘Minimumtarief lost niets op’

Platform Zelfstandig Ondernemers (PZO) noemt het een slechte zaak dat de onzekerheid nog langer blijft voortduren. “Het nieuwe beleid blijft er maar van uitgaan dat de opdrachtgever moet aantonen dat hij niet met een werknemer van doen heeft”, staat in het persbericht. PZO vindt dat de omgekeerde wereld. “Er moet niet worden bekeken of een zelfstandige een werknemer is, maar of hij ondernemer is.”

Het is goed dat het kabinet aandacht heeft voor kwetsbare zelfstandigen, vindt PZO. Maar de vereniging gelooft niet in een minimuminhuurtarief. Een hoger tarief alleen kan nooit de oplossing zijn, aldus PZO. “Daarnaast miskent deze maatregel dat ondernemers met lagere omzetten heel bewust voor het ondernemerschap kunnen kiezen.”

FNV Zelfstandigen: ‘Schijnzelfstandigheid wordt steeds moeilijker terug te draaien’

Vakbond FNV Zelfstandigen vindt het vooral problematisch dat handhaving uitblijft. Marjan van Noort zegt namens de vakbond: “Door de langdurige opschorting en het tot nu toe volledige gebrek aan handhaving, wordt het steeds moeilijker om een inmiddels groeiende praktijk terug te draaien.”
 
De vakbond ziet steeds vaker dat zelfstandigen voor tarieven van 10 tot 13 euro per uur aan het werk zijn, zonder enige sociale bescherming. Zij kunnen dat namelijk niet betalen. Daarom pleit de vakbond voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering, al blijkt uit een andere brief dat die er voorlopig niet komt. “Koolmees mikt op “bevorderen keuzegedrag”, maar gaat daarmee volledig voorbij aan het feit dat veel zelfstandigen wel wíllen verzekeren, maar dat niet kunnen.”

Platform zzp-dienstverleners: ‘Voer de ondernemersovereenkomst in’

Het Platform zzp-dienstverleners noemt de brief van Koolmees ‘teleurstellend’. “Vooral omdat minister Koolmees de webmodule en het gezagscriterium blijft gebruiken om werknemers van zelfstandigen te onderscheiden”, zegt voorzitter Josien van Breda. Daar heeft Platform zzp-dienstverleners weinig vertrouwen in. “Eerdere vergelijkbare pogingen hiertoe zijn tot nu toe niet geslaagd. Het is moeilijk algemene regels te geven om het gezagsbegrip te verduidelijken.”
Het zou volgens het platform beter zijn als Koolmees de ondernemersovereenkomst in het Burgerlijk Wetboek zou invoeren. Tot zo’n ondernemersovereenkomst er is, kan het kabinet een zelfstandigheidstoets gebruiken. “Een toets met vaste en variabele criteria die recht doet aan het zijn van ondernemer”, aldus de voorzitter. Verder moet de onderkant van de arbeidsmarkt beschermd worden. Het platform staat achter een minimumtarief, mits dit ook op grond van EU-recht kan.”Maar wel een tarief dat hoger ligt dan de voorgestelde 18 euro.”

ONL: ‘Uitstel houdt onzekerheid in stand’

Ondernemersorganisatie ONL vindt dat uitstel de onzekerheid in stand houdt. “Het moderniseren van het sociale stelsel en het arbeidsrecht is volgens ons de enige oplossing”, zegt de woordvoerder. “Wij zijn sowieso geen voorstander van een minimuminhuurtarief. Hiermee straf je zelfstandig ondernemers die bewust een laag tarief hanteren, omdat ze kansen zien.”

Het kabinet blijft maar uitvoeren wat in het regeerakkoord staat, verzucht ONL. “Terwijl de meeste partijen het erover eens zijn: dit is geen goed plan. Het leidt niet tot meer zekerheid voor ondernemers.”

Bovib: ‘Echte zzp’er loopt opdrachten mis’

Branchevereniging voor onafhankelijke inhuur-intermediairs Bovib is ook niet blij met het afstel. “Schijnzelfstandigheid blijft groeien en ondertussen zijn de echte zelfstandig professionals de dupe”, vindt bestuurslid Rick Schevers. “Een hele grote groep zelfstandigen moet opdrachten aan zijn neus voorbij laten gaan vanwege onduidelijke wet- en regelgeving. Dat is veel schadelijker voor de economie.”

Bovib pleit ervoor alle zzp’ers te laten bijdragen aan het sociale stelsel. Verder is de vereniging vóór een minimumtarief. “Ik zie niet waarom je iedereen die boven een bepaald drempelbedrag zit, niet kunt vrijstellen. Dan heeft een grote groep tenminste duidelijkheid. Dit hoef je niet in een regel te vatten, dat kun je gewoon in een handboek schrijven wat de Belastingdienst erop na kan slaan.”

CNV: ‘Begin met handhaven’

Vakbond CNV schrijft op de website: “Minister Koolmees doet niets aan twee grote problemen op de arbeidsmarkt: hij doet niets aan het grote probleem van schijnzelfstandigheid en niets aan het hoge aantal zzp’ers dat zich niet heeft verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid.”

Waarnemend CNV-voorzitter Arend Wijngaarden noemt het ‘struisvogelpolitiek’. “ Zzp’ers worden ernstig gedupeerd en ook werknemers door onbedoelde concurrentie met zzp’ers.”

Volgens CNV is de huidige wet DBA voldoende. De vakbond pleit voor handhaving van de huidige regels. “Het probleem van schijnzelfstandigheid kan Koolmees hiermee morgen al oplossen.”

ZZP Nederland: ‘Schrap die hele wet’

Stichting ZZP Nederland zou de wet DBA juist het liefst helemaal schrappen. Dat zegt voorzitter Maarten Post in De Telegraaf.  “Als de overheid niet in staat is om sluitende regelgeving te realiseren, dan maar niet. Bovendien is het nog maar de vraag hoe het wetgevingstraject eruit komt te zien na de Statenverkiezingen in maart.”

7 reacties op dit bericht

 1. Al ergens cijfers bekend hoeveel ZZP-ers door wetDBA in de problemen gekomen zijn? Wat doen ze nu?, ander werk?, vaste baan?, ondersteuning uit BBZ?, bijstand?, failliet?
  Ben ergens wel benieuwd of we een compleet plaatje hebben.

  • @Daniel, daar zijn geen cijfers over bekend. Beeld is wel er een soort nieuwe balans is ontstaan. En dat de grote koud watervrees wel minder is (ook door druk vanuit mgt op moment dat er geen vaste mensen te vinden zijn). Zeker als het gaat om zelfstandigen met de wat hogere tarieven. Met name de lange opdrachten zijn bij veel organisaties taboe geworden. Dat zal deels vervangen zijn door a/ banen b/detachering c/andere zzp. Directe inhuur van zelfstandigen (ipv via bureaus/brokers) is bij grote opdrachtgevers veel minder geworden (maar dat is niet direct minder werk voor zzp). Indruk die ik heb is dat bij (lagere) overheden je nog wel flink ziet dat zzp uitgesloten worden van inhuur.

   • Ten aanzien van de verschuiving in (arbeids)relaties is mij uit de markt bekend, dat opdrachtgevers, maar ook intermediairs, de zzp-ers verzoeken om in pay-roll constructies (dus in feite in een baan) te gaan werken om in aanmerking te kunnen (blijven) komen voor opdrachten bij hen of via hen.
    Ook vele overheidswerkgevers vragen om deze constructie.

 2. Is het niet geweldig nieuws dat wetgeving wordt uitgesteld, zolang die voorgestelde wet eigenlijk vooral reparatie beoogt en (op z’n minst) onvoldoende is gebaseerd op een futureproof visie op leven, organiseren & werken in de 4e Industriële Revolutie?

  • @Wim, uitstel in de zin van ‘heroverweging’ van de koers zou mogelijk zinvol zijn, maar daar is hier geen sprake van.