"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Platform zzp-dienstverleners gaat aan de slag met kwaliteitsnormen

Josien van Breda vertrok bij FNV Zelfstandigen om de lokale politiek in te gaan. Dat ging niet door. Sinds de zomer is ze voorzitter van Platform zzp-dienstverleners. Een opmerkelijke overstap, of toch niet?

Ze was directeur bij FNV Zelfstandigen, tot aan de fusie met de FNV. “Toen was er geen directie meer nodig en voor mij was dat een goed moment om de deur te sluiten. Het doel: het begeleiden van de organisatie naar een nieuwe vorm, was bereikt.” Josien van Breda werd lijsttrekker van D66 in haar woonplaats Zeist, verloor twee zetels, en zag af van haar zetel in de gemeenteraad. “Een moeilijk besluit, maar zo gaf ik de nieuwe fractie alle ruimte voor een frisse start.”

De oud-directeur begon voor zichzelf als adviseur arbeidsmarkt, en houdt nog meer ballen in de lucht, zoals het voorzitterschap van FairWork, een stichting die zich inzet tegen moderne slavernij. En sinds kort is ze dus voorzitter van het Platform zzp-dienstverleners, een initiatief van de ABU met inmiddels bijna veertig deelnemers.

Maar het is volgens Van Breda niet per se zo dat de leden van het platform nu ook allemaal ABU-leden zijn. Er zijn ook onafhankelijke deelnemers en deelnemers die ook lid zijn van tegenhanger Bovib. “Nu worden we nog gefund door de ABU, maar het is wel de bedoeling dat we op den duur een zelfstandige vereniging worden.”

Rol bij ontwikkeling zzp’er

De oprichting van de -nu nog- ABU-tak was volgens Van Breda nodig vanuit de behoefte van zzp-bemiddelaars om hun positie te borgen en te laten zien welke meerwaarde ze leveren. “De klacht is vaak dat zzp’ers niet genoeg doen om te ontwikkelen. De bemiddelaars kunnen daar een grote rol in spelen.” Dat wordt in de branche steeds meer opgepakt, zo merkte ze tijdens ze een rondgang langs de diverse deelnemers. “Het is allang niet meer dat ze geld verdienen aan de marges die ze maken op de uren. Ze zorgen dat de contracten juridisch goed kloppen, ze nemen risico’s uit handen van bedrijven. En ze organiseren netwerkbijeenkomsten met interessante sprekers voor de zzp’ers onderling en denken na over ontwikkeling van de arbeidsmarkt.”

Dat ze van een zzp’ers-organisatie als de FNV naar een opdrachtgevers-organisatie gaat, vindt Van Breda helemaal niet zo’n grote stap. “Ik ken de branche en de markt natuurlijk vanuit mijn vorige functie. Met FNV Zelfstandigen zijn we bovendien lang betrokken geweest bij het opstellen van de code Goed Opdrachtgeverschap bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dus wat dat betreft stonden we voor hetzelfde.”

De Code Goed opdrachtgeverschap, die het platform en PZO-ZZP vorig jaar presenteerden, geeft een duidelijk kader voor hoe ze op een goede manier zaken met elkaar kunnen doen, met als uitgangspunt ‘Goed voor Elkaar’. Later vandaag organiseert het Platform zzp-dienstverleners, samen met zzp-belangenbehartiger PZO en werkgeversorganisatie AWVN een bijeenkomst over dit thema.

Kwaliteit steeds belangrijker

Hoewel niet juridisch bindend, wil het Platform zzp-dienstverleners dat deelnemers allen deze code onderschrijven en ook toepassen. “Kwaliteit wordt steeds belangrijker in de branche. Opdrachtgevers moeten weten waar ze aan toe zijn als ze zzp’ers inhuren.”

Van Breda ziet om die reden de rol van de bemiddelaars nog lang niet uitgespeeld. “Er heerste lang de gedachte dat wanneer alles digitaal zou gaan, de markt transparant zou worden. Maar dat is niet gebeurd. Want het blijft nog steeds zo dat pas wanneer je in gesprek gaat met mensen je weet wat ze echt willen. Het is en blijft dus mensenwerk.”

De ambitie van Josien van Breda is om met het platform dé kennisleider over de zzp-dienstverlening te worden. “Daar zijn we hard naar op weg. En we willen de deelnemers blijven inspireren en informeren.”

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie