"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Jobcrafting: iedereen zijn droombaan

Arbeidsmobiliteit als antwoord op de arbeidsmarkt in stroomversnelling.

Arbeidsmobiliteit

We kunnen stellen dat de arbeidsmarkt in een ware stroomversnelling zit en dat bij veel organisaties het huidige HR-beleid niet meer voldoet aan de eisen van nu. Er zijn nieuwe oplossingen nodig om ervoor te zorgen dat potentiële medewerkers jouw organisatie uitkiezen als werkgever. Daarnaast is de manier waarop je medewerkers behoudt en bindt een belangrijk onderdeel. De juiste inzet van arbeidsmobiliteit kan een cruciale rol spelen in het antwoord op deze vragen.

Arbeidsmobiliteit houdt in dat mensen veranderen van werkgever, functie, rol, vak en/of regio. Arbeidsmobiliteit komt in allerlei soorten en maten voor. Interne mobiliteit is het veranderen van functie, rol, locatie of plaats (team) bij dezelfde werkgever. Het kan hierbij bijvoorbeeld gaan om promotie, demotie of een gelijkwaardige functie op hetzelfde niveau. Daarnaast bestaan er ook nog diverse vormen van externe mobiliteit. Dit betekent een verandering van werkgever of dat je in dienst blijft bij je huidige werkgever maar tijdelijk aan de slag gaat bij een andere organisatie, kan bijvoorbeeld ook parttime. Dit kan intersectoraal, oftewel binnen dezelfde sector, of intersectoraal, waarbij het gaat om een nieuwe baan in een andere sector.

Jobcrafting

Ook zetten organisaties meer in op jobcrafting, ze stellen medewerkers in staat om te ‘sleutelen’ aan hun eigen functie. Zodat deze dichter in de buurt komt bij hun behoeften. Deze aanpassingen kunnen kleine veranderingen zijn, zoals het takenpakket veranderen, zodat de medewerker zich kan richten op zaken waar hij/zij echt in uitblinkt.

Between Staffing

Sinds augustus 2017 is FastFlex onderdeel van Between Staffing geworden. Dit heeft natuurlijk impact gehad op de werkzaamheden en op de medewerkers. Momenteel zitten we middenin de transitiefase. Dit betekent ook dat we opzoek zijn naar synergievoordelen waardoor we als partijen steeds meer samenwerken in de nieuwe organisatie. Voor mij was het samengaan met Between Staffing een mooi moment om mijn werkzaamheden eens goed onder de loep te nemen. Waar word ik nu echt blij van en waar liggen mijn capaciteiten? Zijn er zaken waar ik minder blij van word en kan ik deze veranderen? Door antwoord te geven op deze vragen ben ik beter in staat om mijn werkzaamheden zo in te richten dat mijn capaciteiten volledig worden benut. Dit moment van reflectie is ook nuttig voor de organisatie. Deze kan zich namelijk afvragen of je er zaken anders vormgeven kunnen worden waardoor er wellicht efficiënter gewerkt kan worden.

Nu ben ik mij er natuurlijk van bewust dat niet iedere organisatie te maken krijgt met een overname waardoor je niet direct via deze weg jobcrafting kan toepassen. Ik denk echter dat het heel belangrijk is om als organisatie bewust te zijn van de mogelijkheden die jobcrafting biedt. Stel je medewerkers bijvoorbeeld eens de vraag wat zij graag anders zouden zien of wat het werk voor hen leuker/interessanter kan maken? Hiermee creëer je de mogelijkheid tot een open gesprek en de ruimte om medewerkers tevreden te stellen. Waardoor ze beter verbonden blijven aan jouw organisatie.

Heft in eigen hand

Als medewerker kun je natuurlijk ook het heft in eigen hand nemen. Breng voor jezelf goed in kaart waar jouw capaciteiten liggen en waar je echt gelukkig van wordt. Natuurlijk is het ook goed om te weten wat je zou willen veranderen. Als je dit goed voor ogen hebt dan kun je natuurlijk het gesprek aangaan met je leidinggevende om dit bespreekbaar te maken.

Tot slot is het voor zelfstandige professionals ook interessant om eens te kijken naar jobcrafting. Het is belangrijk om te weten wat je zoekt in een opdracht en om dit duidelijk kenbaar te maken bij je opdrachtgevers. Zo loop je niet het risico om een opdracht te doen waar eigenlijk niet jouw sterke punten en ambities liggen.

Droombaan

Het is dus van groot belang om kenbaar te maken wat je graag doet, waar je kennis en vaardigheden liggen en wat je belangrijk vindt in een baan/opdracht. Op deze manier kun je zelf je baan vormgeven zodat jij echt jouw droombaan te pakken hebt.

Lees ook: 

Between Staffing bestaat sinds 2000 en zoekt, vindt en contracteert ICT-professionals voor interim opdrachten. Wij vinden altijd de juiste kandidaat voor de opdracht. Between werkt vanuit de kracht van personal staffing en totale marktontsluiting. Als Managed Service Provider (MSP) geeft Between advies over inhuurprocessen en verzorgt benchmarking van marktconformiteit op kwaliteit, tarief, contractbeheer en payrolling. Tot onze opdrachtgevers behoren een groot deel van de centrale overheid, banken, verzekeraars, provincies, universiteiten, multinationals en system integrators. Bekijk alle berichten van Between

2 reacties op dit bericht

 1. Helemaal mee eens. Jammer nog dat je onderscheid maakt tussen de vorm van contract. Dat doet er nl. helemaal niet meer toe als het gaat om jobcrafting. Het huidige sociale zekerheidsstelsel staat arbeidsmobiliteit in de weg.

  • Beste Irmgard,

   Dankjewel voor jouw reactie. Ik ben het zeker met je eens dat de vorm van het contract er niet meer toe doet alleen zie je dit nog wel bij veel organisaties terug.

   Groet,
   Marloes