"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

VNL is voor ondernemers; maar niet voor ondernemers met een inkomen onder de 60.000 euro.

“Volle steun voor zzp’ers”, zo schrijft VNL in haar verkiezingsprogramma. Hun ingrijpende belastingplan pakt alleen wel nadelig voor zelfstandigen met inkomen onder de 60.000

VoorNederland, de partij van ex PVV-ers Bontes en Van Klaveren en nu vooral ook bekend door hun nieuwe lijststrekker Jan Roos, schommelt bij de peilingwijzer zo rond de 0 en 1 zetel. Aanleiding om eens te bekijken wat VoorNederland, die zich positioneert als “de enige klassiek-liberale partij van Nederland”, voor de zelfstandige in petto heeft.

“Volle steun voor zzp’ers”

“Volle steun voor zzp’ers en het midden- en kleinbedrijf (MKB), de ruggengraat van onze economie en de motor van de werkgelegenheid”, zo zegt VNL is haar beknopte verkiezingsprogramma.

In bredere zin zegt VNL dat de partij met betrekking tot de ‘flexibilisering van de arbeidsmarkt’ aansluit bij de ideeën van de lobby organisatie Ondernemend Nederland (ONL). ONL wil dat de zelfstandigen een eigen status krijgen in het fiscale en sociale stelsel. “Binnen de nieuwe grondslag moeten we toewerken naar een model waar zzp’ers op basis van hun risicoprofiel kunnen kiezen op welke elementen van de sociale zekerheid zij zich inschrijven”, zo schrijft ONL, wat concreet betekent dat een verzekering voor sociale zekerheid voor groepen zzp’ers verplicht wordt.

Belastingplan nadelig voor zelfstandigen met inkomen onder de 60.000

Met name het ingrijpende fiscaal plan van VNL springt in het oog. VNL wil voor iedereen een vlaktaks van 25 procent. “Over de eerste 10.000 euro hoeft helemaal geen belasting te worden betaald. We stoppen het nodeloos rond-pompen van belastinggeld. Daarnaast verlagen we de BTW naar 15 procent. De vennootschapsbelasting wordt verlaagd naar 20%.”  Overigens gaat de partij in de CPB doorrekening van haar belastingplan uit van een belastingvrije voet van 7.500.

Dit plan gaat dan wel gepaard met een gefaseerde afbouw van de zelfstandigenaftrek, de MKB vrijstelling en andere fiscale voorzieningen voor zzp’ers, zo licht Van Klaveren op navraag nader toe.

Concreet betekent dit wel dat het VNL plan voor (fulltime) zelfstandigen met een belastbaar  inkomen van onder de 60.000 per jaar financieel ongunstig uitpakt. En dan heb je al over verreweg de grootste groep van alle zzp’ers die werken met een eenmanszaak.

Zo betaalt een zzp’er (indien hij/zij recht heeft op o.a. de zelfstandigenaftrek) met een belastbaar inkomen van 35.000 in 2017 3.677 inkomstenbelasting. Volgens de VNL eigen “Vlaktakscalculator” gaat dezelfde zzp’er (zonder ondernemersaftrekposten) 6.504 inkomsten betalen. Dat is dan nog bij een belastingvrije voet van 10.000 ipv de 7.500 die ze gebruiken voor het CPB. De netto gevolgen van deze vlaktaks voor zzp’ers zullen nog verder nadelig uit kunnen vallen vanwege het vervallen van de aftrek voor pensioen (de FOR).

Kortom: VNL draagt ondernemers dan misschien een warm hart toe, maar dan vooral de goedverdienende ondernemer.

Overigens is VNL niet de enige partij die (soms wat verdekt) flinke plannen heeft met de fiscale voorzieningen voor zelfstandigen. Zie een totaal overzicht op deze pagina van ZZPkiest.nu  

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts

Eén reactie op dit bericht

 1. Goede morgen,

  Kieskompas:
  Alleen Sp heeft een duidelijk verhaal.
  De rest doet ze huiswerk niet en komt niet uit ze woorden.
  Vind alleen dat je het uit de mkb voordeel moet halen ipv zelfstandige aftrek.
  Die 10 euro netto per dag mag wel zonder kantine,printer,schade verzekering enz.
  Ja waarom krijgt iemand daar maar een zeg 28 % en een ander 60% van terug.
  Als de soep niet zo heet gegeten word als opgediend waarom niet dan.
  Rigoureus is het niet ,dat van VNL wel om bij het onderwerp te blijven.
  Opvallend is dat geen van de partijen het heeft over de voorwaarden die je als zelfstandigen moet naleven: 3 opdrachten = 3 maal concurreren.

  tomatensoep en wat voor brood erbij