"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

60 procent freelance journalisten tegen verplichte AOV, wel voor brancheoplossing.

De meeste freelance journalisten willen geen verplichte verzekering tegen arbeidsongeschiktheid. Maar als die betaalbaar, vrijwillig en op maat gemaakt is, willen ze er best over nadenken.

Bijna 60 procent van de Nederlandse freelance journalisten wil géén verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV), blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). Op dit moment werkt zo’n 65 procent van de respondenten ook zonder zo’n verzekering. Ze voelen er in meerderheid dus niets voor daar – verplicht – verandering in aan te brengen. Een beeld dat wel overeenkomt met andere onderzoeken onder zelfstandigen. Ook van de bredere doelgroep aan zzp’ers die het zzp-kieskompas invulde, was 63% tegen een verplichte AOV.

Veel wantrouwen

Wat het NVJ-onderzoek interessanter maakt zijn de verdiepende vragen die gesteld werden. Die bevestigen het beeld dat de weerstand tegen een AOV vooral komt door het wantrouwen tegen bestaande verzekeringsproducten, niet zozeer uit onwil tegen verzekeren in zijn algemeenheid.

Van de journalisten die nu geen AOV heeft, zegt bijvoorbeeld een meerderheid (57%) zich wel degelijk te verzekeren als ze toegang zouden krijgen tot een betaalbare en op de eigen situatie toegesneden verzekeringsvorm. Mits die verzekering bovendien ook vrijwillig is. De verzekering moet dan aan de volgende voorwaarden voldoen: een betaalbare premie (percentage van de jaaromzet), gegarandeerde toelating (ongeacht ziekte, leeftijd en beroepsrisico), en een reële uitkering bij ziekte (de zzp’er moet er van kunnen leven).

Bijna 80% van de zelfstandige (foto)journalisten zeggen wel te willen experimenteren met een vrijwillige, flexibele verzekering waarbij toelating door verzekeraars wordt gegarandeerd.

De bezwaren tegen een AOV zijn dus eerder praktisch, dan principieel.

Politiek buigt zich over arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen.

Het grote aantal zelfstandigen dan niet tegen arbeidsongeschiktheid verzekerd is, baart de politiek zorgen. Dit thema is dan ook een prominent onderwerp binnen het zzp-dossier van de onderhandelaars van het nieuwe kabinet.

De standpunten (zie hier voor overzicht) van de vier partijen liggen wel flink uiteen. Het CDA en CU willen een verplichte basisverzekering, waarbij het CDA dat wil laten uitvoeren door marktpartijen met een verzekering die alleen de eerste 2 jaar denkt. D66 wil daarentegen een collectieve basisverzekering via het UVW, met een acceptatieplicht, maar niet verplicht. De VVD zinspeelde in de campagne met het idee om de AOV als voorwaarde te koppelen aan de zelfstandigenaftrek, met name voor startende zelfstandigen.

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts