"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

ZiPconomy lanceert zzpkiest.nu en zzp-Kieskompas

Vandaag lanceert ZiPconomy ZZPkiest.nu . Een nieuwe website om zelfstandigen te informeren over alle standpunten van politieke partijen over de zzp-dossiers. Zaterdag komt daar het zzp-Kieskompas bij

Vandaag lanceert ZiPconomy ZZPkiest.NU . Een nieuwe website om zelfstandigen te informeren over alle standpunten van politieke partijen over de zzp-dossiers. Zaterdag komt daar het zzp-Kieskompas bij, een uitbreiding op het bekende Kieskompas. ZZPKiest.NU stelt de zelfstandige in staat een goed geïnformeerde keuze te maken bij de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart.

De toekomst van de arbeidsmarkt zal een van de belangrijkste onderwerpen zijn van de aankomende verkiezingen. De positie van de zelfstandigen speelt daarin een belangrijke rol. Volgens de initiatiefnemers Henk Wesselo, van Zwerm.Online en Hugo-Jan Ruts van ZiPconomy zullen de komende Tweede Kamerverkiezingen van grote invloed zijn op de toekomst van de 1 miljoen Nederlandse zelfstandigen.

Meer dan ooit zp-dossiers op politieke agenda

Hugo-Jan Ruts: “De zelfstandig ondernemer mag zich in warme belangstelling vinden van de politiek. De partijen omarmen de zelfstandigen graag, ze staan immers 15-16 zetels. Maar er zijn in Den Haag ook grote zorgen. Meer dan ooit komen partijen daarom nu met voorstellen over verzekeringen, over fiscaliteiten, over bescherming. Daar kan je het  eens of oneens zijn. Zaak in ieder geval om je goed te laten informeren. Over de standpunten maar ook over de argumenten.”

Volgens mede initiatiefnemer Henk Wesselo houden veel politiek partijen zich in hun partijprogramma’s op de vlakte. “We hebben daarom niet alleen de programma’s vergeleken maar ook stevig doorgevraagd. Om net iets meer te weten hoe kamerleden tegen de zelfstandigen aankijken en wat ze er nu echt van vinden.” Die gesprekken zijn via video’s en interviews terug te vinden op zzpkiest.nu .

Aanvullend op de informatie vanuit de partijen staan op zzpkiest.nu ook opiniestukken van belangenbehartigers, experts en columnisten plus veel nieuws.

Informatie, opinie, nieuws. En de standpunten

In een vijftal dossiers worden de belangrijkste zzp-thema’s uitvoerig uitgediept: arbeidsongeschiktheid en ziekte, pensioen, fiscale faciliteiten, rechtspositie, (minimum)tarieven en collectieve afspraken.

Ruts: “Zzpkiest.nu is geen actie-website, maar puur informatief en onafhankelijk. Ik neem aan de gemiddelde zelfstandige bij zijn stemkeuze verder kijkt dat sec issues als de zelfstandigenaftrek, het wel of niet verplichte verzekering en de toekomst van de Wet DBA. We vinden het wel van groot belang om die onderwerpen informatie te geven zodat zelfstandigen goed onderbouwt hun eigen standpunt kunnen bepalen én die spiegelen aan opvatting van partijen.”

Brede steun

ZZPKiest.NU is onafhankelijk maar wordt mede mogelijk gemaakt door de grote belangenbehartigers van zzp’ers: FNV Zelfstandigen, ZZP Nederland, PZO en FNV MOOI en door Brainnet, Eerlijke Flex, ZZP-pensioen en Freelance.nl . Het zzp-Kieskompas is onafhankelijk ontwikkeld  volgens wetenschappelijke methoden en onderdeel van Het Kieskompas.

Wil je weten welke partij het beste bij jouw opvattingen als zelfstandige past? Ga naar ZZPKiest.nu 

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

3 reacties op dit bericht

  1. Superfijn initiatief! Ik hoop echt dat we ons met ons 1-miljoenen nu eens echt zullen laten horen!

  2. Dank je wel voor deze informatie. Het is veel, veel informatie. Is er een specifieke kieswijzer om in te vullen als zelfstandige? Want dat is voor mij prioriteit, bij welke partij voel ik me thuis als zelfstandige en ondernemer met een missie en visie.
    Bij de reguliere sites kwam ik uit bij de Partij van de Dieren. Dat is prima, maar zou nog meer willen focussen op zelfstandig ondernemerschap.

    • @Leni, die specifieke kieswijzer, het ZZPKiesKompas, gaat morgen (rond 12:00) uur live, prominent te vinden op zzpkiest.nu

      Alle grote partijen (behalve PVV) hebben er aan meegedaan. de PvdD helaas ook niet, dus dat advies kan je niet krijgen. De idee vna de PvdD over ondernemerschap staat wel op zzpkiest.nu