"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Buma (CDA): “Een zzp-baan is leuk als je partner een vaste baan heeft”

CDA leider Sybrand Buma maakt van de zzp’er een karikatuur. Ondertussen stipt hij een bestaand probleem aan: de gedwongen zelfstandigen.

“Een zzp-baan is leuk als je partner een vaste baan heeft”. In een interview in het AD maakt CDA leider Sybrand Buma een beetje een karikatuur van de zzp’ers. Hij negeert het feit dat de samenstelling de zzp’ers traditioneler in elkaar zit dat de rest van de arbeidsmarkt (ouder, meer mannen, minder parttime).

“Als je kostwinner bent en je hebt te weinig geld om te sparen, geen arbeidsongeschiktheidsverzekering, je bouwt geen pensioen op en je kinderen gaan studeren, dan is dat gewoon een probleem.”

“Het beeld van allemaal blije zzp’ers die lekker voor zichzelf beginnen, klopt niet. Veel mensen worden nu na een lang vast dienstverband gedwongen ondernemer te worden. Je moet concurreren met anderen op uurtarief. Straks zijn die mensen 50, worden ze arbeidsongeschikt en hebben ze niks.”

Buma kan uit ervaring spreken. Zijn eigen vrouw is zzp’er (interim jurist).

Gedwongen zelfstandigen

Voor Buma is het de taak van de politiek om “mensen die er niet voor kiezen zzp’er te worden, te beschermen. Tegelijk zeg ik ook eerlijk dat de baan voor het leven niet bestaat. Vakbonden moeten niet altijd willen inzetten op loonsverhoging in een cao. Het is belangrijker dat mensen worden geschoold.”

Het de taak van de politiek om mensen die er niet voor kiezen zzp’er te worden, te beschermen

Buma wordt in het interview niet concreet hoe hij het fenomeen van gedwongen zelfstandigheid tegen wil gaan. Ongeveer 20% van de zelfstandigen geeft in verschillende onderzoeken aan de voorkeur te geven aan een (vaste) baan. Een behoorlijke groep en tegelijkertijd een probleem dat lastig aan te pakken is, zonder zelfstandigen in de weg te zitten die wél vrijwillig de keus maken voor het zzp-schap.

Vrije keuze of niet

De mate waarin iemand zelf de keus mag maken of hij/zij als zzp-er door het leven gaat, is een van de centrale keuzes in verschillende zzp-dossiers. Net als de vraag of zzp’ers wel of niet (verplicht) onderdeel uit moeten maken van collectieve sociale voorzieningen. Buma richt is daarbij vooral op de VVD, waarvan hij de arbeidsmarktplannen ‘asociaal’ noemt. “De PvdA wil te veel terug naar vroeger. Daar geloof ik niet in. De VVD kiest voor nog meer individualisering, wij gaan voor meer collectief. “

zip-banner_liggend-2017

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts

17 reacties op dit bericht

 1. Laten we eens ophouden alle ZZP_ers over één kam te scheren. Voor de politiek is de ZZP-er blijkbaar per definitie iemand die er wanhopig wat bij probeert te klussen en er een zooitje van maakt met zijn verzekeringen en belastingen. Die groep is er zeker ook maar heel veel ZZP-ers zijn gewoon ondernemers met een bedrijf, die fulltime met hun vak bezig zijn en daar een goede boterham mee kunnen verdienen.

  Faciliteer die nu eens op een normale manier door alleen een solide bedrijfsvorm te accepteren, geen wet DBA onzin meer en stop met al die huidige aftrekregelingen. Dan zijn we van het meeste gezeur af. Het primaire aspect van ondernemen is risico (durven) nemen en daar een boterham mee willen verdienen. Als het dan fout gaat, tja daar ben je ondernemer voor.

  • Helemaal mee eens, alleen solide bedrijfsvormen.
   Langdurig Uurtje/factuurtje bij 1 klant heeft natuurlijk niks met welke bedrijfsvorm dan ook te maken.

 2. Het gaat er inderdaad voornamelijk om of je de keuze hebt gehad om als ZZP’er aan de slag te gaan of dat je gedwongen wordt. Uit onderzoek (http://www.mckinsey.com/global-themes/employment-and-growth/independent-work-choice-necessity-and-the-gig-economy) blijkt dat mensen die er bewust voor kiezen gelukkiger zijn als het aankomt op werkgerelateerde zaken.

  Je ziet overigens dat de millenials ook steeds vaker als zelfstandige aan de slag willen. Onafhankelijkheid en flexibiliteit is waar ze naar op zoek zijn. En toevallig past dit ook heel goed bij de nieuwe business modellen die ontstaan en vaak door mensen uit dezelfde generatie bedacht zijn. Is het dus ook niet gewoon een evolutie van het werken die we doormaken? In Amerika wordt momenteel ook aan MBA studenten geadviseerd om op zoek te gaan naar een leuk werk ipv een goede baan (https://www.jobbybid.com/gig-economy-ipv-fulltime-baan/). Omdat de verwachting is dat ze hier uiteindelijk gelukkig van worden.

  Dan de groep die er niet bewust voor kiest. Verandering vindt altijd plaats. En daar moet je mee om kunnen gaan. Wie zich niet aanpast verliest het uiteindelijk. Dat is niets nieuws. Bedrijven zullen altijd op zoek blijven naar manieren om het werk efficiënter of goedkoper te doen. Zekerheid heb je dus nooit. Zorg er dus voor dat je flexibel bent en je kan aanpassen, bijvoorbeeld met extra scholing. De politiek moet wellicht ook op zoek naar een passende oplossing voor deze groep, maar kan daarmee niet alle ZZP’ers als een groep beschouwen.

  • Helemaal mee eens. En een heel goed boek dat iedere werknemer zou moeten lezen is ‘Wie heeft mijn kaas gepikt’. Ik zou dhr. Buma ook aanraden deze te lezen…

 3. Kennelijk word je ook alleen maar politicus omdat je niets anders kan. Dan is het dus ook niet vreemd dat er generaliserende gedachten ontstaan over andere groepen…

 4. Beste Hugo

  Ik adviseer je eens in het UWV dossier rondom ZZP’ers te duiken. Nederland komt uit een diepe economische crisis. Met hoge werkloosheid en dito uitkeringen. Het UWV stimuleert veel werklozen te kiezen voor zelfstandig ondernemerschap. Eenmaal die keuze gemaakt komt de vrouw of man in kwestie in het hokje ZZP’er met geen sociaal vangnet van dien. Zou hier wellicht een beleid zijn om zo werkloosheid statistieken te beïnvloeden en uitkeringen te reduceren? Lijkt mij een mooi onderzoek waard.

 5. Wat een volstrekt belachelijk verhaal van dhr Buma. Ik zou er al niet op stemmen dus dat maakt verder niet uit, maar onzin is onzin zoals de andere reakties ook al aangeven.

  Anekdotisch bewijs want n=1….

  ik ben 50+, ik ben kostwinner, ik heb wel een arbeidsongeschiktheidsverzekering, ik heb wel een pensioenpot die goed gevuld wordt (maar nu weer bedreigd wordt door Wiebes),ik spaar minder dan verstandig zou zijn (dat ligt aan mijn bourgondische inslag), ik kan heel goed leven van mijn DGA-inkomen ZONDER gebruik te maken van alle die zotte aftrekposten – die inderdaad gewoon afgeschaft mogen worden.

  • Ik denk inderdaad dat zzpers vaak zelfs “wat ouder” zijn, omdat je toch wel wat bagage moet hebben om het als zzper te redden.

   Maar om nou jezelf als voorbeeld te nemen en daarmee aan te willen tonen dat het dan voor iedereen geldt, gaat me wat te ver.

   Misschien is het wel wat comfortabeler zzp-en als je partner een vaste baan heeft, en je in slechte tijden ook van het partner-inkomen kan rondkomen.
   Maakt het zzp-en ook wel wat vrijer denk ik, wat beslissingen nemen wat makkelijker maakt, dan hoef je ook niet dol blij te zijn als je (enige) opdracht WEER met een jaar verlengt wordt….
   Ik bedoel, je kan dan wat selectiever zijn in de opdrachten die je doet, wat je werkvreugde weer ten goede komt.

 6. Het lijkt me duidelijk dat Buma niet weet waarover hij het heeft. Een ZZPer heeft namelijk geen baan maar vervult tijdelijke opdrachten die hij zelf kan kiezen tegen een zelf verkozen tarief. Met de veronderstellingen dat dit alleen maar als een “bij” baan leuk zou kunnen zijn daarmee discrimineert hij een heel grote groep zelfverkozen ondernemende zelfstandigen!

  • Wat een ZZP-baan is, snap ik inderdaad ook niet, maar geeft wel aan hoe Dhr Buma er tegenaan kijkt, hij ziet het waarschijnlijk als een soort van banen, maar dan net iets anders. haha.

 7. Toch heel interessant hoe een politicus bepaalt hoe je in het leven moet staan en hoe je leuk werk kunt hebben. Ben al 20 jaar happy single en al 15 jaar happy Zelfstandig Professional. Het enige waar ik verdrietig van wordt is de manier waarop Zelfstandig professionals in een hoek worden gezet.
  Jammer meneer Buma, gemiste kans zo voor de verkiezingen.

 8. Wat een belachelijke uitspraak van een politicus. Wanneer hebben dit soort politici nu eens door dat ze in jaar 0 leven? Hij kan zeker wat bijscholing gebruiken. Ik zou de heer Buma graag een cursus ‘ondernemen voor 45plus in 2017’ willen geven.

  Een zzp-er die liever een baan wil, zou ik adviseren, zoek een baan net zo lang tot je er een hebt. Er is niet een tussenweg. Zzp-er of zp-er zijn is ondernemen. Als je daarvoor kiest, kies je voor veel voordelen en het is niet te vergelijken met het keurslijf van een werknemer zijn. Ik vind dat de term zzp-er moet verdwijnen. Of je werkt in loondienst en bent werknemer, of je werkt voor jezelf en je bent ondernemer. Want hier komt dus de verwarring door.

  Ik hoop dat dhr Buma dit artikel te lezen krijgt, incl de reacties.

  • En met dat “je bent ondernemer” bedoel je niet het 40 uur per week uurtje/factuurtje ondernemen hoop ik…. Want daarmee zou je het begrip ondernemen tekort doen.

   • Gerrit, dat uurtje/factuurtje argument van je, dat weten we nu wel… *zucht*

    • Haha Peter, jij misschien, maar kan het niet vaak genoeg herhalen voor andere lezers van dit blog.
     Ben wel blij dat je het met me eens bent trouwens 😉

     Er komen hier natuurlijk continue nieuwe mensen langs die misschien nog denken dat je dan ook ondernemer bent en dat misverstand wil ik graag uit de wereld helpen.