"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Verkiezingsprogramma DENK: voucher van €750,- voor startende ondernemer

Met de verkiezingen in aantocht houdt ZiPconomy alle politieke partijen nauwlettend in de gaten. Wat hebben ze voor de zelfstandige ondernemers in petto? Vandaag: het verkiezingsprogramma van DENK. Startende ondernemers krijgen een voucher en middenstanders meer belastingvoordelen.

Met de verkiezingen in aantocht houdt ZiPconomy alle politieke partijen nauwlettend in de gaten. Wat hebben ze voor de zelfstandige ondernemers in petto? Vandaag: het verkiezingsprogramma van DENK. Startende ondernemers krijgen een voucher en middenstanders meer belastingvoordelen. DENK wil ook een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers invoeren.

Wie denkt aan DENK denkt natuurlijk aan Sylvana, Erdogan en… de ‘inclusieve samenleving’. Is dat ook inclusief de zelfstandige? Over die zzp’er heeft DENK wel iets te zeggen in het verkiezingsprogramma. Maar vooral over de kleine middenstander. Niet de grote multinational, want die kan zich volgens DENK prima zelf redden.

Olie voor ‘t MKB

Het midden- en kleinbedrijf, daar moet meer aandacht voor komen volgens DENK. Want mkb’ers zijn de Nederlandse banenmotor. Ze zorgen voor 70% van de werkgelegenheid in de marktsector en voor 61% van het BBP. En om goed te kunnen draaien heeft die motor olie nodig. Nu worden er volgens DENK nog te veel kredietaanvragen van mkb’ers bij banken afgewezen. Deze ondernemers, zo zegt DENK, hebben meebetaald aan het redden van de banken maar krijgen nu van diezelfde banken geen krediet. Oftewel, de bankenbelasting moet omhoog. Dat geld kan dan weer mooi gebruikt worden om een Nationale Ondernemerskredietbank op te richten.

Verplicht verzekeren arbeidsongeschiktheid

Verder moet de zzp’er een potje hebben voor zijn oude dag. Pensioenopbouw in eigen beheer moet gemakkelijker worden en de fiscale aantrekkelijkheid van het sparen voor een eigen pensioen moet vergroot worden.

En dan dat andere heikele punt: verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. DENK maakt zich zorgen. Ze vinden het onverantwoord dat steeds meer mensen onverzekerd deelnemen aan de arbeidsmarkt. (zo’n 1 op de 10 mensen van de arbeidsbevolking krijgt te maken met arbeidsongeschiktheid). Verzekeren voor arbeidsongeschiktheid moet dus verplicht worden voor zzp’ers, vindt DENK. En de overheid moet zorgen dat het financieel haalbaar wordt.

Startende ondernemers krijgen een voucher van 750 euro

De beginnende ondernemer kan wel een steuntje in de rug gebruiken. Nu wordt binnen 5 jaar 40% van de nieuwe bedrijven opgedoekt. Van DENK krijgt daarom iedere startup een voucher van 750 euro waarmee belastingvrij diensten kunnen worden ingekocht. Of dat het verschil maakt kun je je sterk afvragen.

Meer belastingvoordelen voor het mkb

Naast olie heeft een motor ook zuurstof nodig, zegt DENK. Daarom willen ze iets doen aan de regel- en belastingdruk voor ondernemers. Mkb’ers moeten zo veel mogelijk ondersteund worden in hun groei en werk met belastingvoordelen. Om te beginnen een verhoging van de mkb winstvrijstelling en verruiming van de kleineondernemersregeling.

Wat vindt u, heeft DENK er goed over nagedacht?

Zie volledige verkiezingsprogramma van DENK

ZiPconomy brengt alle standpunten van de verschillende politieke partijen tijdens dit verkiezingsseizoen bijeen, onder andere via dit speciale ZiPdossier: Verkiezingen 2017   

3 reacties op dit bericht

  1. Ik DENK niet dat wij op een partij als deze zitten te wachten!
    Als eerste staan de hoofdounten, waarmee deze partij in het nieuws komt, de meeste Nederlanders niet aan!
    Daarbij, leuk bedacht maar ik maak altijd zelf nog uit waar ik me wel of niet tegen wil verzekeren.

  2. DENK heeft vooral bestaansrecht dankzij de PVV. Die partijen staat namelijk 100% tegenover elkaar. Beide partijen vinden zzp’ers niet echt interessant volgens mij. Dus wij hen ook niet, lijkt me.