"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

“Driekwart zp’ers vindt moeilijker opdracht. Bijna 40% opdracht misgelopen door Wet DBA”

Ruim 74% van de zp’ers ondervindt dat het moeilijker is om een opdracht te vinden na invoering van de Wet DBA. Dat blijft uit de Feedback Rapportage van HeadFirst.

Ruim 74% van de zp’ers ondervindt dat het moeilijker is om een opdracht te vinden na invoering van de Wet. 84% van de opdrachtgevers geeft aan dat het moeilijker is geworden om zp’ers in te  huren. Percentages die de aflopen maanden flink zijn opgelopen. Ruim 44% van de zp’ers wordt door de huidige opdrachtgever gevraagd om via een andere constructie te werken of ervaart dat zijn opdracht beëindigd Meer dan de helft van deze zp’ers wordt verwezen naar een payroll-/uitzendconstructie. Ook het werken via een intermediair/bemiddelaar (32%) en een vast dienstverband bij de opdrachtgever zijn veel geboden opties (30%).

Dat blijkt uit een inventarisatie die bemiddelaar HeadFirst heeft gemaakt onder zelfstandige professionals uit hun netwerk. De resultaten komen in grove lijnen overeen met de inventarisatie die ZiPconomy eerder deze week onder grote opdrachtgevers hield.

HeadFirst hield een eerste peiling (eind april 2016) met 700 respondenten en een de tweede peiling eind september 2016 met 1702. Daarnaast name 52 opdrachtgevers aan het onderzoek deel. Eind april verwachtte 53% van de zp’ers dat het moeilijker zou worden om een opdracht te vinden. In de peiling eind september is dit percentage gestegen naar 74%. Meer dan 38% van de zp’ers liep door toedoen van de Wet DBA een opdracht mis.

Bron: HeadFirst Feedback Rapportage Wet DBA
Bron: HeadFirst Feedback Rapportage Wet DBA

Steeds meer ZP’ers weten volgens de rapportage hoe ze moeten werken volgens de richtlijnen van de Wet. Zowel zp’ers als opdrachtgevers geven aan dat er onduidelijkheid heerst over hoe de Belastingdienst de wet gaat.

Het volledige rapport, dat ook is aangeboden aan Tweede Kamerleden, is op deze website te downloaden.

Voor het goede begrip, we hebben het hier niet over percentages van alle zzp’ers. Immers veel zzp’ers hebben niets met de Wet DBA van doen. Het gaat om percentage van de zelfstandigen die – vaak voor wat langere opdrachten – ingehuurd worden bij organisaties en dan ook nog de doelgroep ‘HBO-plus’. Naar (eigen ZiPconomy) inschatting is dat zo’n 20% van alle zzp’ers. De responsgroep van HeadFirst werkt voor 51% in de IT/Media, 40% in de zakelijke/financiële dienstverlening.

HeadFirst Group is marktleider in de Benelux op het gebied van het professioneel organiseren van externe inhuur. De organisatie biedt een diversiteit aan flexoplossingen, waaronder contracting, matchmaking, managed service providing (msp) en business consultancy. Er werken dagelijks ongeveer 15.000 professionals bij ruim vierhonderd opdrachtgevers in Europa, waarmee HeadFirst Group een jaaromzet realiseert van ongeveer 1,5 miljard euro. De bekendste merken van HeadFirst Group zijn de intermediairs HeadFirst, Between en Myler en MSP-dienstverlener Staffing Management Services. Door de unieke samenstelling van bedrijven – met ieder zijn eigen specialistische diensten - heeft HeadFirst Group een oplossing voor ieder inhuurvraagstuk. Zorgeloos inhuren, dat is onze belofte. Bekijk alle berichten van HeadFirst Group

Eén reactie op dit bericht

  1. Tja, als iedereen zich tegenwoordig maar zzper gaat noemen, dan krijg je dat….