"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Zzp’ers waren toch de helden van de 21e eeuw?

De kleine zelfstandige is de held van de economie van de 21e eeuw stond er in het verkiezingsprogramma van de PvdA. Het kan verkeren, constateert Jurrien Koops (ABU). Vier jaar verder is de kleine zelfstandige verworden van held tot schlemiel.

‘De kleine zelfstandige is de held van de economie van de 21e eeuw’. Nee, dit is geen reclame voor PZO of FNV Zelfstandigen. Het is ook geen verkiezingsslogan van D66. Het is de eerste zin uit het verkiezingsprogramma van de PvdA over zzp’ers in 2012. U leest het goed. ‘De held’  het staat er echt, lees het maar na.

Het kan verkeren. Vier jaar verder is de kleine zelfstandige verworden van held tot schlemiel. Van vrije vogel tot fiscale uitvreter. Waren het toen nog de ‘helden’ die Nederland door de crisis sleepten, nu is de zelfstandige in de beeldvorming verworden tot de uitgebuite pakketbezorger in het witte busje.

De zzp’er gaat de politieke gemoederen stevig bezighouden. Het huidige kabinet kwam er ondanks een glashelder IBO-advies niet uit. Wel introduceerden ze de Wet DBA, maar de vraag is of die wet het tot het einde van de verkiezingscampagne houdt.

Zzp’er moet aantonen dat hij géén werknemer is. Dat is de wereld op zijn kop.

Het is goed dat de zzp’er zo prominent op de politieke agenda staat. De arbeidsmarkt verandert fundamenteel en daar zullen we de inrichting van ons sociale stelsel op moeten aanpassen. Om te beginnen door de zelfstandige een eigen plek in ons bestel te geven. Nu ben je zzp’er door aan te tonen dat je géén werknemer bent. Dat is de wereld op zijn kop.

Daar hoort ook een discussie bij over rechten en plichten en het speelveld voor alle werkenden. Want er zijn wel degelijk zzp’ers die extra bescherming nodig hebben. Net zo goed als er werknemers zijn die minder bescherming nodig hebben. Wat te denken van een pensioenplicht voor alle werkenden tot een bepaalde inkomensgrens met een vrije keuze qua uitvoerder. Daarboven is iedere werkende vrij zich aanvullend te verzekeren. Zo’n zelfde uitgangspunt kan gelden voor inkomensderving als gevolg van arbeidsongeschiktheid.

Benieuwd wat de politiek gaat brengen. De term helden zal wel niet meer gebruikt worden.

koops

 

Jurriën Koops, directeur ABU

Drs. J.H. (Jurriën) Koops is sinds 2014 directeur van de ABU. Hij is verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding aan de organisatie. Koops studeerde Algemene Economie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en begon zijn carrière als beleidsadviseur bij CNV Bedrijvenbond. In 1999 maakte hij de overstap naar Start, waar hij werkzaam was als Senior consultant Business Development. In 2002 begon hij bij de ABU als coördinator Team Arbeidsvoorwaarden en Juridische Zaken. In 2009 werd hij benoemd tot adjunct-directeur en in 2012 tot directeur Sociale Zaken. Sinds 2014 is hij directeur van de ABU. Naast zijn reguliere werkzaamheden vervult hij diverse bestuurslidmaatschappen, zoals voorzitter STOOF en bestuurslid SNCU. Bekijk alle berichten van Jurriën Koops

5 reacties op dit bericht

 1. Tja, PvdA. De grootste bedreiging van de ZZP-er komt bij die partij vandaag. Hopelijk worden ze met de verkiezingen helemaal weggevaagd.

 2. @Martijn, VVD is net zo erg. Wiebes de VVD-er zorgt er samen met Pvda en FNV voor dat een flink deel van de zzp-economie om zeep wordt geholpen.
  Ja er zijn wantoestanden in de bouw, de zorg en Postnl, maar de wijze waarop ze dit aan willen pakken gaat averechts werken. Erger nog Postnl wordt zelfs afgeschermd met een goedgekeurde modelovereenkomst.
  Wordt zeker vervolgd…..

 3. Wat is er nu zo moeilijk aan ?
  De VAR nu weer de DBA zodadelijk waarschijnlijk weer een reparatie wet.
  Wet op wet op wet.
  Regel dat een zelfstandige alle belastingen en sociale premies moet betalen net als een werknemer in (vaste) dienst. En regel dat deze zelfstandige een fatsoenlijk uurloon krijgt voor zijn werk zodat hij dit allemaal kan bekostigen incl pensioen opbouwen dan maakt het niet meer uit voor de schatkist ( daar is alles om te doen) of de zelfstandige een schijnzelfstandige is. De wereld veranderd, ook hoe werk geregeld wordt, dit zal men moeten accepteren en in mee moeten veranderen.