"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

D66 wil met nieuw stelsel zelfstandigen verleiden om meer aan pensioenopbouw te doen.

D66 Kamerlid Steven van Weyenberg lanceert vandaag een plan voor een nieuw pensioenstelsel, gebaseerd op persoonlijke pensioenpotten. Daarmee wil hij ook zelfstandigen verleiden om mee aan pensioenopbouw te doen.

Baas over eigen pensioen. Met die titel lanceert D66-Tweede Kamerlid Steven van Weyenberg vandaag een plan om het huidige pensioenstelsel aan te passen. D66 wil naar een systeem met persoonlijke pensioenpotten, waarin mensen meer ruimte krijgen voor eigen keuzes en flexibiliteit.

Onderdeel van het plan is dat een nieuw stelsel voor alle werkenden is, dus inclusief zelfstandigen. Van Weyenberg wil zelfstandigen met dit nieuwe stelsel verleiden om meer aan pensioenopbouw gaan doen; verplicht wordt het niet. 

Persoonlijke pensioenpotten

Van Weyenberg: “Het Nederlandse pensioenstelsel is dringend aan vernieuwing toe. Met het huidige systeem is niemand gelukkig: het is ingewikkeld om te zien hoeveel pensioen je hebt opgebouwd en onduidelijk of je dat daadwerkelijk uitgekeerd krijgt. Bovendien past het niet meer bij de huidige arbeidsmarkt. Daarom moeten we toe naar een stelsel waarin inzichtelijk is hoeveel pensioengeld je hebt en waarin je meer keuzevrijheid hebt over hoeveel pensioen je wilt sparen en bij welk pensioenfonds je wilt zitten.” Het stelsel is volgens D66 gemaakt voor mensen die hun leven lang bij dezelfde baas werken, terwijl dit tegenwoordig amper meer voorkomt. Bovendien kent het stelsel geen goede plek voor flexwerkers of ZZP’ers.

D66 wil het huidige stelsel vervangen door een systeem met persoonlijke pensioenpotten. “Op dit moment zit het Nederlandse pensioengeld in grote, collectieve potten. Daardoor is het geld van iedereen en van niemand tegelijk. Dat is ingewikkeld en maakt iedereen ongelukkig. Gepensioneerden zijn nu terecht boos dat hun pensioen minder goed is dan beloofd, terwijl werkenden zich afvragen of ze later nog voldoende zullen terugzien van hun ingelegde pensioenpremie,” aldus Van Weyenberg. D66 kiest daarom voor persoonlijke pensioenpotten en het afschaffen van de doorsneepremiesystematiek.

Zelfstandigen krijgen makkelijker toegang

Van Weyenberg wil ook meer ruimte voor pensioenopbouw voor zelfstandigen. Op dit moment bouwen zelfstandigen maar beperkt, of soms zelfs geen, pensioen op, zo constateert hij. D66 wil hen verleiden dat wel te doen.In het huidige stelsel is maar beperkt plaats voor hen: bij sectorwisseling moet men ook wisselen van pensioenfonds. Dit levert zelfstandigen grote problemen op: zij wisselen vaak van sector, en van werkverband.

Door de mogelijkheden om pensioen op te bouwen bij het oude pensioenfonds te verruimen, wordt het al eenvoudiger pensioen te sparen voor zelfstandigen. “Dit wordt nog makkelijker, als zij zelf hun eigen pensioenfonds kunnen kiezen, en hierin gebruik kunnen maken van de keuzevrijheid en maatwerk die er voor hen beschikbaar is. Het voorgaande geldt overigens niet alleen voor zelfstandigen, maar voor een grotere groep werkenden. Steeds meer jongeren en ouderen hebben geen vaste baan, en wisselen veel van werkverband”, zo staat in het D66 plan.

Van Weyenberg wil zelfstandigen niet verplichten om mee te doen, maar hen wel verleiden, zo laat hij ZiPconomy weten. “Wanneer je één pot hebt, wordt het ook aantrekkelijker om door te sparen. Ook als je bijvoorbeeld als werknemer de stap naar zelfstandigheid maakt. Je hebt je eigen pot, waar steeds in wordt gestort zonder versnippering.”

Van Weyenberg hoopt dat werkgevers en vakbonden in de SER zich deze week unaniem uitspreken voor één nieuw stelsel met persoonlijke pensioenpotten.

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts

2 reacties op dit bericht

  1. Klinkt als een zinnig plan. Veel struisvogelgedrag bij zzp’ers (niets doen aan pensioen), drempels wegnemen helpt.

  2. Ben al AOW-er, was sinds 1985 zelfstandig en heb inderdaad in die periode te weinig gedaan aan mijn pensioenpot, dus nu is het wel mager geworden mijn AOW+(bedrijfs)pensioen+eigen-pensioen.
    Advies aan alle ZPérs om toch wel op tijd geld opzij te zetten voor pensioen (en ook een AOV aan te schaffen)
    Dus dit plan van D66 juich ik zeer toe!!!!