"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

‘Koppel behoud zelfstandigenaftrek aan verplicht pensioensparen ZZP’ers’

ZZP Netwerk Nederland pleit voor koppelen van het behoud van de zelfstandigenaftrek voor zzz’ers aan een verplichte premiebetaling voor pensioenopbouw

sparenZZP Netwerk Nederland pleit voor koppelen van het behoud van de zelfstandigenaftrek voor zzz’ers aan een verplichte premiebetaling voor pensioenopbouw. Voorman Jerry Helmers maakte zijn standpunt duidelijk tijdens een uitgebreide informatiesessie over zzp’ers die het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hield met verschillende zzp vertegenwoordigende organisaties.

ZZP Netwerk Nederland maakt zich grote zorgen over het feit dat heel weinig zzp’ers en andere ondernemers voor hun pensioen sparen. “Het is een tikkende tijdbom. Met name de zzp’ers die wel voor hun pensioen sparen, vrezen dat zij in de toekomst dan financieel moeten opdraaien voor de dan ontstane armoede van niet-sparende ZZP’ers,” zegt Helmers.  “Immers, een AOW-uitkering is niet genoeg. Er zal dan een maatschappelijke beweging ontstaan waarbij een beroep wordt gedaan op sociale voorzieningen. Die moeten érgens uit gefinancierd worden en dat betekent dat er dan fiscale verschuivingen gaan ontstaan waarbij de mensen die een spaarpotje hebben opgebouwd, feitelijk worden afgestraft voor hun goede gedrag van nu.”

Pensioensparen is onderdeel van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

“Het liefst willen wij geen enkele verplichting aan ondernemers opleggen,” zegt Helmers. “Maar je mag liberaal, ondernemend en verantwoordelijk gedrag, dat nu door de sparende ZZP’ers wordt vertoond, niet afstraffen. Als er ZZP’ers zijn die het vertikken om voor hun pensioen te sparen, dan moet je ze ertoe dwingen. Pensioensparen is onderdeel van maatschappelijk verantwoord ondernemen.”

Volgens Helmers wordt het probleem vergroot omdat veel zzp’ers volgens hem in huizen wonen die geheel of gedeeltelijk met aflossingsvrije hypotheken zijn gefinancierd. “Een financiële tijdbom. Regeren is vooruitzien. Als je nu zelfstandigenaftrek ontvangt, dan moet je dat bedrag dus gewoon gaan besteden aan een premiestorting voor pensioen. Werken moet lonen. Als je nu spaart voor een appeltje voor de dorst, dan wil je ook dat appeltje voor de dorst na het bereiken van je pensioengerechtigde leeftijd kunnen consumeren. Je wilt dat niet delen met mensen die geen verantwoordelijkheid nemen. Solidariteit heeft z’n grenzen.”

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

15 reacties op dit bericht

 1. In Belgie gaat een deel van de verplichte bijdrage die je als freelancer betaalt (22% op je nettosalaris) naar verzekering voor ziekte en een minimum pensioenopbouw. Het is helaas niet zo dat wie super veel verdient, later dan ook een supervet pensioen heeft. Maar ik geloof dat de meeste zelfstandigen en freelancers in het wettelijk pensioen tussen de 1000 en 1400 euro hebben. Je kunt altijd extra sparen via talrijke formules en dit wordt enorm aangemoedigd met fiscale voordelen. Betaal je als zzp’er in Nederland dan helemaal niets voor pensioenopbouw?

  • Ik weet niet of België ook een AOW uitkering kent?
   Die krijgt iedere Nederlander van 65/67 jaar en ouder, die is in de orde groote die u noemt. Dat noemen wij in Nederland geen pensioen.
   Pensioen is wat je daarbovenop zelf hebt geregeld aan oude dags voorziening.
   Werknemers in loondienst nemen vaak deel in een pensioenfonds en betalen een percentage van hun brutoloon aan een pensioenfonds. Dat is alleen van toepassing boven een bepaald bruto loon, anders moet het van je netto loon (niet aftrekbaar dus)
   Dit artikel suggereerd dat zzpers verplicht deel moeten nemen aan zo’n pensioenfonds, zelf devterm dwingen wordt gebruikt.
   Dat lijkt me een onzinnig idee, wat ook niet in goede aarde gaat vallen bij zzpers denk ik.
   Een ieder mag voor zichzelf bepalen hoe hij/zij in de oude dag wil voorzien, dat kan je niemand verplichten.
   Misschien verkoop je wel je “zaak”, of heb je een flinke overwaarde in je huis tegen die tijd. Of heb je een fikse zak geld meegekregen van je laatste werkgever, voor je zzper werd. En je kan ook zelf beleggen. Om maar een paar alternatieven te noemen.
   Verplichtingen en dwingende maatregelen horen niet bij zzpers, daarom zijn ze vaak juist zzper geworden (sommige ook puur voor fiscaal voordeel trouwens, maar die komen met de wet DBA wel aan de beurt…)

   • Ons pensioen komt dan overeen met jullie AOW. Een verplicht sparen voor pensioen vind ik persoonlijk niet zo’n goed idee. Het verplichten op zich vind ik al maar niets.

    Bovendien is 1 op de 3 mensen van ouder dan 60 dood tegen de pensioengerechtigde leeftijd.

    Zij kunnen dus helaas nooit van hun spaarcenten genieten.

    Tenslotte vind ik dat je altijd heel voorzichtig moet zijn als je geld weg zet voor een heel lange tijd. Belastingsystemen kunnen veranderen (je krijgt minder, je moet langer werken,…), wat is die 100 euro binnen 30 jaar nog waard, ….

    Alle zzp’ers en freelancers weten vandaag ook dat hun pensioen later niet groot of misschien net te weinig zal zijn. Laat de mensen de keuze om al dan niet bij te sparen.

 2. Een vreemde combinatie wordt hier gelegd door iemand die altijd wars was van subsidies, regeltjes voor ‘echte liberale ondernemers’die zelf hun boontjes kunnen doppen.
  Wat heeft de zelfstandigenaftrek te maken met verplicht pensioensparen? Als ik het goed lees, dan wil hij de zelfstandigenaftrek afschaffen en dit financiële voordeel gaan inzetten voor een verplichte pensioenstorting. En de Belastingdienst zorgt er dan voor dat het in de juiste pot wordt gestort? En is die pot dan mijn pot of zo’n collectieve, die nu massaal in de problemen zitten?

  Met dit soort vreemde combinaties kunnen we het behoud van de MKB-vrijstelling ook wel gaan koppelen aan het verplicht verzekeren van zzp’ers tegen arbeidsongeschiktheid.
  En dan kan de overheid gaan stimuleren dat zzp’ers personeel in dienst gaan nemen door ze geen motorrijtuigenbelasting te laten betalen??

  Als je vindt dat zzp’ers zich verplicht moeten verzekeren, zeg dat dan gewoon en maak geen uitruil van zaken die niets met elkaar te maken hebben.

 3. Mensen die een spaarpotje hebben opgebouwd worden nu ook gestraft.
  Rente richting de 0%, 1,2% bijtelling en daarbovenop nog de inflatie.
  Nee het is echt niet interessant om (veilig) wat geld opzij te zetten.

  Ondanks dat maak ik gebruik van de FOR regeling. Dan heb je geen 1,2% bijtelling. Al je dit doet moet je wel daadwerkelijk geld opzij zetten. Ik hoop dat dit door ZZP netwerk Nederland wordt meegenomen als optie voor pensioensparen.

  Overigens ben ik het helemaal met De reactie van Gerrit eens “onzinnig Idee”

  • Dank je Hans.

   Ik begrijp ook niet waar zzp netwerk Nederland het mandaat vandaan haalt om dit voorstel te doen voor rekening van de Nederlandse zzpers. Hebben ze dat eerst voorgelegd, is daar over gestemt, of op z’n minst een pol? Of hebben de heren in nette pakken dat zelf bedacht in al hun wijsheid…

   Nominatie voor vreemste/domste idee van dit jaar!

   • Als ik de reacties hier lees, dan zie ik behoorlijk veel naïviteit.

    Natuurlijk is dit een goed plan; al die mensen die nu ‘stoer’ roepen dat aan hen geen verplichtingen moeten worden opgelegd, zou ik willen vragen: ben je – als je met pensioen bent gegaan – dan nog steeds zo stoer? Want, als dan blijkt dat je van het schamele AOW-tje niet kan rondkomen, dan ga je toch ook pleiten voor een hogere AOW. En wie betaalt dat? Juist ja, de gemeenschap.

    En dat is precies het punt waarom ik het zeer eens ben met zzp netwerk Nederland: de pensioenspaarders van nu willen niet dat ze op een gegeven moment afgestraft worden en financieel (extra) moeten inleveren omdat het gros van de zzp-ers nu gewoon niet spaart of niet wil sparen en bijv gewoon lekker op vakantie gaat.

    Ik ben 56, heb een redelijk goede pensioenvoorziening als ZZP’er opgebouwd; ik wil graag dat dit van mezelf blijft.

    De mentaliteit van de tegenklagers lijkt een beetje op die van de stugge rokers, die al tig keer het advies hebben gehad van hun huisarts dat ze moeten stoppen met roken. De rokers vinden dat ze dat zelf mogen bepalen (“waar bemoeit de dokter zich mee?”) maar op het moment dat ze ineens longkanker hebben, dan klampen ze zich vast aan de dokter (” je moet me helpen, ik wil helemaal niet dood”).

    Als iedere ZZP’er gewoon zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt, dan hoeft die verplichting misschien niet eens te worden opgelegd. Ik ben vandaag meteen lid geworden van zzp netwerk Nederland. Duidelijk een club die opkomt voor ondernemerschap en verantwoordelijkheid.

    • Even voor alle duidelijkheid, ik heb het niet over mezelf hoor, ik heb wel wat geregeld voor mijn oude dag, meerdere dingen zelfs, zodat ik niet van 1 ding afhankelijk ben…
     Het gaat om het principe dat je verplicht zou moeten zijn pensioen premie te betalen, dat slaat nergens op.
     Zeker ook verplicht lid van een vakbond voor zzpers …

 4. Mee eens met dit plan. Ik spaar al jaren voor mijn pensioen (oa met lijfrentes en banksparen) en ik vrees ook dat ik t moet delen over 20 jaar met al die mensen die niet de moeite nemen om nu voor hun pensioen te sparen. Kortom: krijg ik de rekening gepresenteerd als ik van mijn eigen spaargeld wil gaan genieten? Krijg ik de rekening gepresenteerd omdat alle niet-spaarders nu liever op vakantie gaan ipv pensioensparen? Krijg ik de rekening gepresenteerd omdat de niet-spaarders van nu over 20 jaar klagen dat de AOW niet toereikend is en dat deze omhoog moet???? Inspirerend plan en zeker nuttig om over na te denken!

 5. Als ik de reacties hier lees, dan zie ik behoorlijk veel naïviteit.

  Natuurlijk is dit een goed plan; al die mensen die nu ‘stoer’ roepen dat aan hen geen verplichtingen moeten worden opgelegd, zou ik willen vragen: ben je – als je met pensioen bent gegaan – dan nog steeds zo stoer? Want, als dan blijkt dat je van het schamele AOW-tje niet kan rondkomen, dan ga je toch ook pleiten voor een hogere AOW. En wie betaalt dat? Juist ja, de gemeenschap.

  En dat is precies het punt waarom ik het zeer eens ben met zzp netwerk Nederland: de pensioenspaarders van nu willen niet dat ze op een gegeven moment afgestraft worden en financieel (extra) moeten inleveren omdat het gros van de zzp-ers nu gewoon niet spaart of niet wil sparen en bijv gewoon lekker op vakantie gaat.

  Ik ben 56, heb een redelijk goede pensioenvoorziening als ZZP’er opgebouwd; ik wil graag dat dit van mezelf blijft.

  De mentaliteit van de tegenklagers lijkt een beetje op die van de stugge rokers, die al tig keer het advies hebben gehad van hun huisarts dat ze moeten stoppen met roken. De rokers vinden dat ze dat zelf mogen bepalen (“waar bemoeit de dokter zich mee?”) maar op het moment dat ze ineens longkanker hebben, dan klampen ze zich vast aan de dokter (” je moet me helpen, ik wil helemaal niet dood”).

  Als iedere ZZP’er gewoon zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt, dan hoeft die verplichting misschien niet eens te worden opgelegd. Ik ben vandaag meteen lid geworden van zzp netwerk Nederland. Duidelijk een club die opkomt voor ondernemerschap en verantwoordelijkheid.

 6. Ik ben ook pensioenspaarder en ben het eens met dit plan. Bovendien is de zelfstandigenaftrek ooit voor ondernemers in het leven geroepen om juist ruimte te creëren voor dergelijke ”morele verplichtingen” zoals pensioensparen en het afsluiten van een AOv zoals werknemers dat niet hebben. Maar ja, als ZZP’ers liever op vakantie gaan van de zelfstandigenaftrek dan begrijp ik wel dat je daar een tegengeluid op moet laten horen. Ik ben voorstander van dit plan. Goed plan.

  • Als je niet meer op vakantie kan door je pensioen premie, dan doe je iets niet goed als zzper denk ik en kan je misschien beter (weer) in loondienst gaan. Deze categorie zzpers zal zich trouwens ook zeker niet laten verplichten om pensioen premie te betalen. Er zijn zoveel andere mogelijkheden, behalve premie betalen aan pensioen verzekeringen.
   Een organisatie dat dit soort ondoordachte voorstellen doet zou ik nooit lid van worden. Het zoveelste clubje dat onzekere zzpers weer een paar tientjes afhandig maakt in ruil voor niks.
   Als je vakantie plannen in gevaar komen door je pensioen dan zou ik het lidmaatschap van deze club zeker in me zak houden.
   Gewoon een lachwekkend voorstel, de zzpers die ik er over gesproken heb moesten er hartelijk om lachen.

 7. Eens met jerry Helmers. Denkt dan niemand na over zijn eigen financiële situatie als ie met pensioen gaat? Geen geld om te sparen? Dan beter ondernemen en je tarieven omhoog!

 8. Wat een onzin. Ik heb 30 jaar in loondienst gewerkt, en meer dan voldoende pensioen opgebouwd. Nu ik als zzp-er werk wil ik zelf bepalen wat ik met mijn geld doe!

 9. ik ben 25 en werk 5 jaar zelfstandig ik spaar zelf goed en wil dat niemand zich met mij geldzaken bemoeit , ik regel mijn eigen pensioen dat is de reden dat ik zelfstandig geworden ben.