"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

HR, Flex en Tech. Er zijn nog de nodige bruggen te bouwen.

Een van de grootste HR events in Europa. Met veranderingen en technologie als centrale thema’s. Maar woorden als Flex of inhuur hebben we in twee dagen niet gehoord.

cartoons-hinssenMet drie ZiPconomy bloggers zijn we vorige week twee dagen ondergedompeld geweest in de HRtechWorld 2016 conferentie in Londen. Een van de grootste HR events in Europa. Gezien de stroom liveblogs (zie hier) die we geproduceerd hebben daar, zal dat de regelmatige bezoeker van ZiPconomy niet onopgemerkt gebleven zijn.

Een paar dagen later een korte reflectie op wat we daar gehoord hebben. Of beter gezegd: niet gehoord hebben.

De conferentie was prima georganiseerd, met een klassieke opzet. Een paar grote namen die de mainstage mochten vullen als publiekstrekkers, veel subsessies met een mix van praktijkverhalen (we luisteren graag naar collega’s) en veel verhalen van leveranciers (veelal leveranciers van HR tech-tools), die ook met stands in de grote beurs- c.q. netwerkhal stonden. Ja, zo’n event  moet voor de bezoeker ook betaalbaar blijven.

Waar is de brug tussen ‘het grote verhaal’ en de oplossing?

Het eerste dat we, naar mijn smaak, weinig gehoord hebben is hoe de brug te slaan tussen enerzijds het Grote Verhaal  over Leiderschap (Simon Sinek), The New Digital World of Work (Josh Bersin, de noodzaak tot Radicaal Innoveren (Peter Hissen), The Perfect Storm waar HR in staat (Jason Averbook) en DotEveryone (Martha Lane Fox) en de modderige praktijk van alle dag waar veel bezoekers met de voeten in staan.

Ja, de wereld verandert. En hard ook. Dat vraagt om anders werken, anders organiseren.  De verhalen over het waarom uit de keynotes worden met open armen ontvangen; de subsessies gaan vervolgens vaak over zaken die daar tamelijk los van staan. De tools van de leveranciers bieden een oplossing voor een deelprobleem. Vaak versnippert. Voor elk probleempje een aparte ‘app’ lijkt me toch nog niet hét antwoord op de grote golf van verandering. Technologie biedt – naast alle disrupties – veel mogelijkheden. Maar hoe daarmee antwoord te geven op de uitdagingen uit de keynotes blijft ongewis na twee dagen. Arme HR professionals.

30% is flex, maar volledig afwezig

Met een ZiPconomy bril op, ben je toch ook nieuwsgierig hoe en hoeveel het onderwerp flex (of op zijn Engels “contingent workforce”) terug komt in verschillende presentaties. Nu, ik het woord simpelweg niet gehoord. Geen enkele spreker had het over de trend dat wereldwijd 30% van alle ‘human resources’ niet op de payroll staat. Een baanbrekend platform dat alle ATS-en (‘applicant tracking systems’) overbodig wil maken en een koppeling heeft naar elke denkbare jobboard voor vaste banen, is niet ingericht voor ‘opdrachten’ . Bevlogen verhalen en smart tools voor employment engagement (toch wel het centrale thema bij veel nieuw startups), maar daarin geen ruimte voor mensen die niet op de loonlijst staan. Een ratingsite voor bedrijven gaat ook wel reviews van freelancers verzamelen, maar na de opmerking dat interimmers andere dingen belangrijk vinden dan werknemers en dat je ze dus ook andere vragen moet stellen, blijft het opvallend lang stil.

Ik zie John Nurthen, executive Director van Staffing Industry Analists (SIA, gericht op alles wat ‘tijdelijk’ is binnen de workforce), wat verdwaald over de conferentievloer rondlopen. Hij heeft maar weinig bezoek aan het gesprekstafeltje dat hij gereserveerd heeft. Als we het er even over hebben deelt hij mijn bezorgdheid dat de wereld van ‘vast’ en ‘flex’ toch nog zo ver van elkaar staat in het denken en praten van zowel de aanwezige HR professionals als de leveranciers. Volgende maand organiseert hij met het SIA verderop in London het CWS Summit Europe. Met als ondertitel: Discover New Ways of Working in the 21th Century.  Dat is zo’n beetje het zelfde centrale thema als deze conferentie. En ik weet bijna zeker dat daar zowel 100% andere professionals rondlopen, van dezelfde organisaties die hier waren, en in ieder geval 100% andere leveranciers.

Zo lijken ‘vast’ en ‘flex’ nog een parallel universum. Van werkvloer tot leveranciers twee gescheiden silo’s. Met misschien de hoop dat we in Nederland rond het overbruggen van vast en flex, van HR en inkoop, toch wel wat voorop (kunnen!) lopen ten opzichte van veel andere landen.

Alle blogs die Annemarie Stel, Mark van Assema en ik geschreven hebben over deze conferentie zijn hier terug te vinden. 

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts

2 reacties op dit bericht