"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Dit blogje is op tijd want ik draag geen horloge. Dankzij Ricardo Semler #ConsultancyConference Liveblog #6

Ricardo Semler op de Consultancy Conference over hoe alle business modellen op zijn kop gaan. En over zijn beroemde semco management style,.

semler noordwijkDe Internationale Consultancy Conference sluit af met een sprekers waar velen naar uitgekeken zullen hebben: Ricardo Semler. Beroemd geworden met zijn ‘Semco style

De zaal is open en het hoogtepunt van de dag is daar : Ricardo Semler.  Toen ik in 2008 van Siebren Houtman het boekje Semco-Stijl (Turning the tables) kreeg, wist ik niet dat het lezen van dit boekje mij zo aan het denken kon zetten. Innovatie door vast geroeste zekerheden op zijn kop te zetten is de gedachte.

Vandaag sta ik nog geen 15 meter van Ricardo vandaan.

Why

De vraag “waarom?” helpt om tot de kern te komen. Waarom vaste salarissen, waarom managers die beslissen, waarom vaste werktijden of -plekken of parkeerplaatsen?  Vragen en als er geen goed antwoord komt niet doen. Hoe mooi is het als je kunt zeggen “ De sleutel om zaken op tijd voor elkaar  te krijgen is, stop met het dragen van een horloge.”.

In levende lijve en op tijd.  Werk verandert volgens Semler en nog geen 10 procent hoeft hij in vaste dienst : de rest, hoe fijn voor dit platvorm, zijn passanten. Verandering komt van buiten of niet?  Volgens Ricardo  “Slechts 1,1% van alle innovatie komt van binnen het bedrijf.”   Ricardo vertelt op toneel  dat mensen ondanks alle veranderingen door de eeuwen nog steeds met elkaar op de zelfde manier omgaan. Het nieuws over Volkswagen is vandaag de sleutel om zijn verhaal te vertellen. Veel wat we doen is gebaseerd op “Wishfull thinking” zeker de business adviezen. Zo laat Ricardo zien hoe het komt dat allen auto’s er het zelfde uitzien. Een andere auto zal van buiten komen.

Hoe mooi hoor ik om mij heen zeggen, bewondering alom. Organisaties zonder managers. Is Nederland op de goede weg? Volgens het CBS wel.  Het CBS zegt nu  “Managementlaag wordt dunner”  en Nederland doet het goed zeker als Henk Volberda’s punten worden opgepakt.

Bang

En toch ben ik bang. Bang dat het niet lukt. Bang dat ik mijn zekerheden mis. Bang dat ik niet gelukkig word. Niemand om mij heen zal het toegeven maar van al dat veranderen kan ik erg bang worden. Wie valt er uit de boot en waarom moeten we alles veranderen. Het verandert vanzelf wel.

Het is de democratie die ervoor zorgt dat de boel bij elkaar blijft. Bij Ricardo hoef je niet bang te zijn wat de democratie bepaalt. Zou Semco ook vluchtelingen opnemen vanuit andere bedrijven. De inburgering of recruitment bij Semco is zeker niet vanzelf  of vrijblijvend. Democratie is zeker niet zacht. Ricardo gebruikt zijn angst voor doodgaan om een keer per week iets van zijn bucketlijst af te strepen.

Ik kan gelukkig een punt van mijn lijst afhalen en dat is Ricardo Semler zien.

Voor wie Semler in beweging wil zien, hier zijn TedX talk van vorig jaar. Radical wisdom for a company, a school, a life. 

banner cmc deel

 

Alle liveblogs vanaf het Internationale Consultancy Conference  van vandaag en gisteren zijn te vinden via deze link 

Herbert is jarenlang actief binnen de arbeidsmarkt. Herbert is de motor voor de innovatie en verandering bij verschillende bedrijven en met zijn bedrijfskundige ICT achtergrond blijft hij altijd met beide benen op de grond. Momenteel werkt hij op het snijvlak van E-business en operationeel management bij bedrijven die vraagstukken hebben op gebied van in-, door- en uitstroom van mensen. Bekijk alle berichten van Herbert Prins