"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Column Ester Raats (PZO): Samenwerken sleutel tot succes.

Als belangenbehartiger voor de zelfstandige ondernemers zet PZO zich elke dag in om het zelfstandig ondernemerschap duurzaam te borgen binnen Nederland. Doet PZO dit alleen en op zichzelf staand? ‘Natuurlijk niet’ zeg ik verontwaardigd! Net als iedere zzp’er weet ik dat netwerken en samenwerken essentieel is. Expertise inzetten waar nodig is, dat is de sleutel om opdrachten binnen te halen en duurzaam succesvol te zijn.

Onderzoek toont opnieuw aan dat zzp’ers elkaar voortdurend opzoeken. Is het de ene keer om samen te sparren over nieuwe ideeën, dan is het de andere keer om samen een klus efficiënt af te ronden en of om als collega zzp’ers op te treden en een groot project binnen te slepen.

Niet alleen zzp’ers weten elkaar te vinden, ook de markt is in beweging. Binnen PZO voelen we het constant. ZZP organisaties creëren een vuist op dossiers zoals de VAR en pensioen. Ook commerciële organisaties zoals Rabobank, KPN, Nationale Nederlanden en de Makro zien de meerwaarde in van de groeiende groep zzp’ers. De onafhankelijke positie, de zetel in de SER, de contacten met politiek Den Haag en vooral de zzp’er zijn belangrijke elementen voor een samenwerking met PZO. Deze organisaties zien dat deze belangrijke groep ondernemers zich bij uitstek onderscheidt. Sterker nog, ik durf te stellen dat ondernemers de enige groep zijn om de Nederlandse economie weer vlot te trekken.

Als voorzitter van PZO vind ik het enorm belangrijk dat ondernemersorganisaties zoals VNO-NCW, MKB Nederland en PZO elkaar voortdurend opzoeken. De belangen zijn groot en vaak overlappend. PZO is niet voor niets gevestigd in het Ondernemershuis. Onafhankelijk en doeltreffend weet PZO zich gesteund om relevante dossiers voor zzp’ers te behartigen. Dit alles vanuit een stevige lobbyfabriek die de Malietoren geweldig beheerst.

Voor veel ondernemers is lobby en beleid een ver van hun bed show. Dat begrijp ik als ondernemer als geen ander. Sinds mijn werkzaamheden in het maatschappelijk middenveld zie ik echter ook hoe ondersteunend relevante organisaties voor ondernemers kunnen zijn. Als ondernemer bent u voortdurend bezig de handel draaiend te houden. Vandaag en morgen omzet genereren. Dat daar een goed “umfeld” omheen gecreëerd wordt is logisch maar niet vanzelfsprekend.

Denk bijvoorbeeld aan het onlangs uitgebrachte SER advies ambachtseconomie. Duidelijke taak om de 750.000 ondernemers waarvan 70% zzp’er is een hart onder de ondernemersriem te steken. Kijk eens naar dit filmpje waaruit duidelijk en ludiek blijkt dat de hele maatschappij in elkaar zakt zonder ambachtslieden.

Als voorzitter van PZO dien ik ook voortdurend alert te zijn. Kijk bijvoorbeeld naar het sociaal akkoord. Tot mijn grote schrik zag ik een conceptversie waar totaal geen aandacht voor de zzp’er was. Direct ben ik met PZO aan de slag gegaan. Gelukkig zagen partijen in dat de echte ondernemer, dus ook de zzp’er, beschreven moest worden. Een sociaal akkoord zonder zzp’er is geen sociaal akkoord maar een asociaal akkoord.

Ik ben warm voorstander om contacten optimaal te houden, niet alleen met zzp’ers zelf maar ook met belanghebbende organisaties. Het zal niemand verbazen dat de groep ondernemers in de achterban van PZO eigengereid is en een duidelijke visie heeft op ondernemerschap. De sleutel tot succesvol ondernemerschap is professionals verbinden.

Esther Raats-Coster, Voorzitter PZO

PZO is één van de grootste belangenbehartigers voor zelfstandige ondernemers en heeft de wens het zelfstandig ondernemerschap duurzaam te borgen. Bekijk alle berichten van PZO

Eén reactie op dit bericht

  1. “….Rabobank, KPN, Nationale Nederlanden en de Makro zien de meerwaarde in van de groeiende groep zzp’ers”. ‘Meerwaarde’ is een mooie eufemisme. Die bedrijven zien zzp’ers sec als nieuwe klantgroepen; nixs interesse in meerwaarde. De ZZP markt doet me denken soms denken aan de Goldrush. De enige die daar substantieel geld aan hebben verdiend waren niet de goudzoekers, maar de leveranciers aan die goudzoekers.